To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Korozja kielichów amortyzatora

pappagiorgio - 12-12-2015, 15:04

A powiedz mi robertdg, te zdjęcie, które pokazywałeś to Twojego autorstwa? Domyślam się, że do zdjęcia blachy tudzież demontażu elementów kielicha trzeba usunąć zgrzewy, zastanawiam się jak to się robi fachowo, i jak później zespolić blachy na nowo. Czy zespawanie w otworach pozostałych po zgrzewach wystarczy, czy spawać naokoło, czy używa się zgrzewarki i zgrzewa jak w fabryce? Szczerze powiedziawszy wydawało mi się, że kielichów nie da się już naprawić tak, żeby przywrócić je do stanu fabrycznego. Patrząc na zdjęcie, które załączyłeś zastanawiam się czy nie powalczyć jednak. Na razie głośno myślę i zastanawiam czy gdzieś nie zgniła mi razem z kielichem piąta klepka :)
robertdg - 12-12-2015, 19:35

O zgrzewarce nie ma co dyskutowąc, stare zgrzewy się rozwierca w taki sposób aby nawiert niszczył zgrzew tylko blachy która idzie do usunięcia, albo idzie do ponownego odzysku, nowa blache ponownie się wspawuje, trzeba odpowiednio wyformowac łate i nalezycie wyspawać. Wsyztsko jest wykonalne, kwestia umiejętności, wyobraźni i sprzętu.
Grid - 13-12-2015, 14:46

Forest napisał/a:

Wspomnę tu o koledze Grid który wstawił do mnie autko na reperację nadkoli. Taka postawa jest godna pochwały. Zaczyna się coś dziać i reaguje natychmiast. (mało rdzy, niewielka łatka, brunox, podkład, lakier i na parę lat spokój. Dla porównania, to po zimie by musiał wstawiać reperatury błotnika i trzeba by spawać nadkole (pod błotnikiem). A tak to :

1. Zminimalizował koszta.
2. Uratował 90% oryginalnej blachy która jest ocynkowana(reperaturki są bez ocynku)
3. Ma oryginalne w 100% nadkola
4. Czas naprawy zamknął się w 4 dniach.

A to dobre, dopiero po tylu latach odkryłem tego posta. Połowa się zgadza - wstawiłem do robienia, zaczynało zżerać itp. Ale naprawa wytrzymała 3-4 miesiące i na wiosnę ruda wyszła na nowo. Wtedy zrobiłem u blacharza reperatury i miałem spokój do zeszłego roku tzn. wytrzymały prawie 5 lat. W tym roku zrobiłem reperatury na nowo i mam nadzieję że też tyle wytrzymają. Niestety po 18 urodzinach Galanta odkryłem rdzę toczącą kielichy i teraz tym trzeba będzie się zająć...

robertdg - 13-12-2015, 15:59

Grid napisał/a:
Ale naprawa wytrzymała 3-4 miesiące i na wiosnę ruda wyszła na nowo.
Tak zwyczajowo kończy się polowiczna robota, rdza w nadkolach czy kielichach, to nie jest tylko jeden widoczny punkt, to jest cały obszar zarażonej blachy występującej na styku z inna blachą, zatem nie ma się co czarować, że to tylko jedna dziurka, czas weryfikuje dośc szybko połowiczne naprawy. Weryfikacja jest prosta, wycina sie próbke, jezeli widać rdzewiucha, to wycina sie dalej, dopóki blacha nie będzie na tyle zdrowa aby prowadzic spokojnie prace blacharsko-spawalnicze. Bez obaw o przepalanie sie blachy, przy parametrach spawania adekwatnych dla danej grubosci blachy (zakładając oczywiście odpowiednie doczyszczenie materiału spawalniczego, oraz wszelkie utrudnienia wynikające z pozycji, czy zanieczyszczenia blachy woskami/konserwacjami, etc po niewidocznej stronie)
raddex - 13-12-2015, 18:44

Dzięki uprzejmości Hugo, otrzymałem zdjęcie przeciętego kielicha na pół z samochodu, który odszedł już w zapomnienie. Tutaj przecięcie przez środek tulejki mocowania wahacza górnego. Możecie na żywo zobaczyć jak to jest zbudowane.

Zdjęcie wykonane przez Hugo (mam nadzieję, że się nie obrazi, że je tu wstawiłem).

Hugo - 13-12-2015, 19:18

Pewnie, że nie :D
pappagiorgio - 13-12-2015, 21:37

Bomba! Jest więcej takich zdjęć?
Hugo - 13-12-2015, 21:51

pappagiorgio, podaj maila to Ci wyślę, ale uwaga, będzie ostro :wink:
Bartekkita - 18-12-2015, 18:32

Hugo, też chce ;) mojego maila masz :P
Marcino - 19-12-2015, 12:07

A nie było tych fotek gdzieś na forum?
Hugo - 19-12-2015, 17:10

Były w temacie "Konserwacja podwozia", ale wygasły. Nie wiem dlaczego.
mastach - 19-12-2015, 17:19

Hugo, fotki na darmowych hostingach zdjęć z czasem są usuwane, przeważnie w zależności od częstości ich odwiedzin.
pappagiorgio - 21-12-2015, 13:44

Może udostępnić je na fotosiku? Ja mam tam zdjęcia z 2012 i nikt tego nie usunął (jeszcze)
sampler - 29-12-2015, 21:04

Czym Wy się przejmujecie,

zobaczcie jak to sie robi Galanty za wschodnią granicą:

http://www.mazda-club.lv/91736-post113.html

http://www.mazda-club.lv/91739-post114.html

Hugo - 29-12-2015, 21:20

W imię Ojca i syna...