[97-04]Galant EAxA/W - Wibracje przy 100-140 km/h
mkm - 09-11-2010, 11:51
Hugo mylisz zadania pierścienia centrującego.
Jego zadaniem jest „unieruchomienie” felgi na szpilkach, a nie zmiana średnicy otworu.
Robi to zapewniając wypełnienie wolnej powierzchni przy piaście i przyleganie pełną powierzchnią felgi do piasty. Z reguły jest to mała „uszczelka” nie mająca wpływu na średnicę otworu.
Wszystkie nowe alufelgi, które kupowałem miały w zestawie zarówno zaślepki jak i pierścienie.
marcinzam - 09-11-2010, 12:00
ale mowa tu o oryginalne felgi a nie kupione w sklepie
mkm - 09-11-2010, 12:13
Cytat: | Z reguły jest to mała „uszczelka” nie mająca wpływu na średnicę otworu. |
Niech ktoś zobaczy co jest w otworze ori felgi. Niestety nie posiadam alufelg Mitsubishi w Hondzie są
Hugo - 09-11-2010, 19:02
mkm, sorry, ale nie wiem o co Ci chodzi. Nieważne.
jkrzysztof80 - 09-11-2010, 19:10
Hugo, jak ściągniesz felgę to od strony wewnętrznej na środku felgi (z zewnątrz masz kapkę) powinien być pierścień ja miałem taki plastikowy ale mogą być inne, kiedyś też nie miałem w mojej starej vectrze i biło nieżle ale jak założyłem bicie ustało.
Hugo - 09-11-2010, 19:12
jkrzysztof80 napisał/a: | Hugo, jak ściągniesz felgę to od strony wewnętrznej na środku felgi (z zewnątrz masz kapkę) powinien być pierścień ja miałem taki plastikowy ale mogą być inne, kiedyś też nie miałem w mojej starej vectrze i biło nieżle ale jak założyłem bicie ustało | Masz oryginalne felgi od Mitsubishi?
Czy piszemy o czymś takim? http://allegro.pl/piersci...1304901327.html
jkrzysztof80 - 09-11-2010, 19:14
ja za jeden dałem 25zł
radek79 - 10-11-2010, 19:18
witam ja mam w swoim avansie gdi mam orginalne fele mitsu i są w nich pierścienie centrujące tak samo w v6 felgi też posiadają te pierścienie
wujas - 11-11-2010, 09:58
strasznie zagmatwana ta historia z tymi pierścieniami Ja takowych nie posiadam.
Jednak widze ze niektórzy tez nie maja pierscieni i jest ok.
marcinzam - 16-01-2011, 20:46
ostatnio wymieniłem piastę z przodu bo łożysko huczało i miało luz , myślałem że wibracje ustaną ale dalej przy 140 czuć drgania/wibracje ,czy zbieżność może mieć na to wpływ oraz tarcze hamulcowe nawet jak nie hamuję ? tzn podczas stałej prędkości
Hugo - 17-01-2011, 00:17
marcinzam od kilku dni mam dokładnie to samo, ale powyżej 100 km/h. Ciekawe w czym problem, nawet przełożyłem koła przód-tył (na przedniej lewej oponie jest mały bąbel-teraz na tylnej lewej). Jest jakby deko lepiej, ale dalej drży, choć sam już nie wiem czy to nie wina nawierzchi, bo czasami, choć rzadko nie trzęsie prawie wcale. W zawieszeniu wszystko nowe prócz wahaczy górnych i dolnych prostych. Zbieżność ustawiona.
marcinzam - 17-01-2011, 09:17
właśnie u mnie też wszystkie wahacze nowe oprócz górnych ale sworznie luzu nie mają, opony nowe, tylko zbieżność nie ustawiona po wymianie prostych wahaczy, i tak się zastanawiam czy krzywe tarcze mogą mieć wpływ na drgania powyżej 100 km/h, bo przegub wewnętrzny raczej odpada jak jadę na luzie też czuć te drgania
Krejzi - 17-01-2011, 09:44
ja jak kiedys zapomnialem zalozyc pierscien centrujący do felgi Alu ( nieoryginalnej ) to odkreciło mi sie koło i zaczeło walic strasznie, na szczescie piny mi sie nie pokrzywiły ale jeden zaczal sie ruszac
robertdg - 17-01-2011, 10:35
Mi się kiedyś odważnik odkleil z felgi, no i zaczeło dudnić po karoserii, w zasadzie to już od 90km/h, normalnie popuściłem w gacie, mówie co jest, autem byłem w trasie, daleko od domu, pierwsze co mi przyszło na myśl to sprawdzić koła, podjechałem na pierwszy zakład wulkanizacyjny, umyli, wyrównali ciśnienie, wyważyli kólka i spokojnie moglem jechać dalej.
Także sprawdźcie obie czy odwaznik się nie odkleił, przesunął, cisnienia nie ma za mało itp.
stig1 - 17-01-2011, 11:11
drgania powyżej setki na kierownicy daje również zużyta tuleja metalowo gumowa na bananie.
Piszecie że jesteście po wymianie, ale na co?
|
|
|