[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Światła przeciwmgłowe, przeciwmgielne - halogeny.
Uki_NH - 20-10-2010, 10:50
a nie prościej samemu zrobić instalacje do przeciwmgielnych:>
koszty są minimalne:
- komplet lamp ok 200zł
- przekażnik samochodowy 2,5zł
- gniazdo przekaźnika 2,5zł
- jakiś wyłacznik świateł ok 15zł
- gniazdo bezpiecznika + bezpiecznik 1,9zł
- parę metrów przewodu 1,5mm2
i trochę wolnego czasu:)
przekaźnik ma 5 nóżek podpisanych
patrząc od dołu rozmieszczonych tak:
_ 87
_ 87a
85 | | 86
| 30
Podłączenie jest banalnie proste:
Do styku 30 podłączamy "+" z akumulatora, po drodze stosujemy bezpiecznik dopierając go do mocy żarówek: 2x55W / 12V = 9,16A, więc dajemy trochę większy czyli 15A
Styk 87 to "+" wyjście na podłączenie halogenów
"-" z halogenów - styk 85 podłączamy do "-" akumulatora
Styk 87a zostaje wolny
Styk 86 tam dajemy sygnał ze świateł postojowych i po nich stosujemy wyłącznik.
Chodzi o to, że w Polsce jest takie prawo, że samych przeciwmgielnych nie można włączyć:) więc dopiero po zapaleniu postojówek będziemy mogli włączyć.
W razie pytań służę pomocą.
pozdro
ElemenT - 27-02-2011, 14:30
sorry za odkopanie.
halogeny na allegro się pojawiły:
http://allegro.pl/halogen...1470266278.html - do sportbacka (zamienniki)
Nie mają niestety okablowania, zatem albo trzeba zrobić samemu, albo dać w aso by zastosowali ich magiczny zestaw montażowy.
Zastanawiam się czy w wakacje sobie nie zamontować
vil_chaq - 21-03-2011, 20:07
Pasują, właśnie przykręciłem.
Okablowania jeszcze nie mam - muszę gdzieś podjechać i zrobić
ale fizyczne pasują.
racer1972 - 22-03-2011, 11:37
Wychodzi 276zł+wysyłka z kratkami... vil_chag te kratki też kupiłeś i pasują
maddob - 22-03-2011, 11:50
u mnie w MIŚKU idzie wiązka z wtyczkami do przedniego zderzaka, sam byłem zdziwiony bo już chciałem ciągnąc instalację Fabrycznie nie było "halutków", kupiłem zamienniki właśnie te z allegro... muszę jeszcze dokupić żarówki do halogenów i aktywować funkcję w komputerze... powinno pójść za pomocą DIAGUN'a bo widziałem tę funkcję w menu ACTIVATION LIGHTS.
racer1972 - 22-03-2011, 11:54
maddob też masz informa To by było zbyt piękne gdyby tylko wystarczyło lampy przykręcić i wpiąć kable...
vil_chaq - 22-03-2011, 20:18
Jakby to..
Mam Sb-ka
miał zaślepki na miejsce halogenów
kupiłem (konkretnie kupiono mi) te z allegro
http://allegro.pl/halogen...1470266278.html
zszedłem do garażu, odkręciłem wkręt od plastikowej kratki, odkręciłem zaślepkę, wkręciłem halogeny, wkręciłem kratkę i są
Podłączenie - nie sprawdzałem czy jest bo zakładałem, że nie ma - mam informa.
Ale przy okazji spojrzę.
Żadnych dodtakowych kratek nie kupowałem.
Spasowanie jest na 90% tzn, żadnych kłopotów z montażem, jedynie została szczelina ok 2 mm od halogena do plastiku - ale jakby wgłąb tzn rozmiar się zgadza, tylko osadzenie jakby 2 mm za głęboko.
racer1972 - 22-03-2011, 23:27
Pewnie przez brak tej kratki,która swoją drogą ma perforację dla odpowiedniego chłodzenia... Są też komplety http://allegro.pl/nowy-la...1478557106.html i trochę inaczej wyglądają (jest regulacja)... Niech maddob się wypowie o tych kablach...
maddob - 23-03-2011, 06:12
racer1972 napisał/a: | maddob też masz informa | tak, też mam informa - polakierowałem klamki i lusterka, założyłem listwy chrom przy drzwiach
racer1972 napisał/a: | Niech maddob się wypowie o tych kablach... | wiązka jest... oryginalna ale dokładana ( raczej używana, bo wtyczki mają ślady po wcześniejszym montażu), brak jest oryginalnego przekaźnika muszę trochę podzwonić i poszukać...
U mnie spasowanie halogenów jest OK
apikus - 23-03-2011, 06:58
racer1972 napisał/a: | trochę inaczej wyglądają (jest regulacja)... |
Te wyglądają zupełnie jak do sedana, a na aukcji do sedana są takie jakie były do Sportbacka. Może to mała pomyłka, bo przecież mocowania są inne.
michaello - 23-03-2011, 10:50
apikus napisał/a: | Te wyglądają zupełnie jak do sedana, a na aukcji do sedana są takie jakie były do Sportbacka. Może to mała pomyłka, bo przecież mocowania są inne. |
To sa akurat od sporbacka i nie sa takie same (mam na mysli aukcje). Niedawno zglebilem ten temat poniewaz uderzylem centralnie halogenem w hak holowniczy podczas manewrowania i poszly zaczepy a lampa wpadla do srodka.
Cale szczescie obylo sie bez wymiany, jedynie caly dzien spedzilem na klejeniu i wzmacnianiu zaczepow w oryginalnej lampie.
racer1972 - 23-03-2011, 12:23
No i dalej nie wiem czy kable są czy nie...
michaello - czyli te lampy z mojego linku są takie jak trzeba? zaczęła się lekka dezinformacja...
maddob a te listwy chromowane skąd masz? jak są mocowane? jaka cena?
michaello - 23-03-2011, 14:18
racer1972 napisał/a: | michaello - czyli te lampy z mojego linku są takie jak trzeba? zaczęła się lekka dezinformacja... |
Zobacz fotki:
SPORTBACK
[
SEDAN
Jak widac sa to dwie rozne maskownice. Watpliwosci mam co do kolnierza przy halogenie sedana moim zdaniem powinny byc tam jeszcze wystajace plastikowe uchwyty do mocowania srub podobnie jak w sportbacku. (ktore zreszta sobie urwalem w sedanie) .
Edit:
O kurcze, rzeczywiscie apikus moze miec racje ze cos jest namieszane. Odnosze wrazenie ze "tylko" halogeny z maskownicami sa pozamieniane.
apikus - 23-03-2011, 16:39
michaello napisał/a: | Odnosze wrazenie ze "tylko" halogeny z maskownicami sa pozamieniane. |
Tak właśnie to dla mnie jest namieszane. Maskownice są dobre, lampy nie. Też trochę robiłem przy halogenach (sedan) i wiem jak wygladają.
Z mojego doświadczenia powiem, że warto założyć jakieś lepsze wkręty. Ja założyłem te co były w zestawie i po zimie już nie było jak ich odkręcić. Teraz wkręciłem z nierdzewki.
U mnie nie było okablowania, musiałem je zakładać.
maddob - 23-03-2011, 17:23
racer1972 napisał/a: | maddob a te listwy chromowane skąd masz? jak są mocowane? jaka cena? |
mam oryginały, musiałem kupić drzwi do swojego auta ( kupiłem auto z przetartym bokiem ) i dokupiłem listwy za 100zł za kpl Widziałem tez listwy u "skośnookich" jako nakładki do samodzielnego montażu. Listwy u nich są ze stali nierdzewnej...
|
|
|