To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Znika plyn z chlodnicy

skyrider - 14-03-2010, 16:47

Damooo napisał/a:
skyrider, hmm pasowało by ściągnąć ten kawałek węża oglądnąć czy nie jest już stary , przeglądnąć króciec gdzie cieknie i albo :
- wyczyścić dokładnie dać troszkę smaru silikonowego , lub sylikonu do pomp wodnych i założyć kręcąc wężem ( jeśli wąż i króciec są dobre )założyć opaskę poczekać jak wyschnie i smigać
- wymienić wąż , lub opaske jeśli słabo trzyma
Jeśli będziesz zakładał opaske fabryczną , to daj blaszkami za które sie ściska do góry

Dzisiaj jeszcze raz obejrzałem na spokojnie ten wyciek.

Okazalo się, że nie cieknie przy łączeniu z silnikiem, lecz trochę wcześniej. Wąż był już w kilku miejscach izolowany, gdyż pewnie poprzedniemu właścicielowi też ciekł.

Profilowanie węża sprawia, że płyn ociekał spodnią częścią węża, a kropla spadała dopiero przy mocowaniu z silniekiem, na końcu węża.

W związku z tym chciałbym wymienić ten wąż na nowy.

Tu pojawia się problem : gdzie to kupić ?

Na allegro brak.

Orientujecie się może czy są jakieś zamienniki czy tylko oryginały ?

Ps.

Sprawdziłema na zimnym silniku poziom płynu pod korkiem w chłodnicy było pełno "pod koerek", natomiast ubywa ze zbiorniczka wyrównawczego.

Potwierdzcie mi, czy jak ubywa płynu to w pierwszej kolejności ze zbiorniczka wyrównawczego, a jak już tam będzie susza to dopiero znika z chłodnicy ?

Podajcie proszę jakieś namiary na sklep, gdzie dostanę węża chłodniczego w dobrej cenie.

robertdg - 14-03-2010, 17:05

skyrider, z nowosci to tylko serwis, nie wiem jaka będzie cena w PL, jednakże wedle katalogu cena podana za ta część to ~25$

W PL napewno znajdziesz po używkach, musisz tylko szukać po allegro, najlepiej ze swoich okolich, kogoś kto ma moze rozbitego takiego Gala EA2 na części

skyrider - 14-03-2010, 17:51

robertdg napisał/a:
skyrider, z nowosci to tylko serwis, nie wiem jaka będzie cena w PL, jednakże wedle katalogu cena podana za ta część to ~25$

W PL napewno znajdziesz po używkach, musisz tylko szukać po allegro, najlepiej ze swoich okolich, kogoś kto ma moze rozbitego takiego Gala EA2 na części

Dziękuję za pomoc. Czy mógłbyś mi podać numer katalogowy dla tego węża ? Z ciekawości jeszcze zapytam, gdzie szukać numerów katalogowych dla poszczególnych części ? Czasem znając ten numer można kupić coś tanio zagranicą np. na Ebay'u (nowe).

win_p - 14-03-2010, 17:53

skyrider napisał/a:
Potwierdzcie mi, czy jak ubywa płynu to w pierwszej kolejności ze zbiorniczka wyrównawczego, a jak już tam będzie susza to dopiero znika z chłodnicy ?

potwierdzam !
robertdg napisał/a:

nic dodać nic ująć skyrider, dzwoń po rozbitkach

robertdg - 14-03-2010, 18:05

skyrider, Górny wąż chłodnicy (Galant z silnikiem 2.0 SOHC 16V 100kW) nosi numer MR212522, wedle obrazka pozycja 10273

Andrew - 14-03-2010, 19:44

skyrider wykonaj telefon z zapytaniem do klubowych sprzedawców:
1. M. Hanżek- 608480212
2. M. Malik- 422154402
Powinni to mieć...

Damooo - 14-03-2010, 23:25

Może najpierw podjedz do sklepu i zapytaj , a zobaczysz że znajdą , natomiast jesli nie to wybierz sie do sklepu z częściami do ciągników rolniczych tam na pewno znajdziesz nawet chyba na metry można kupić .
Matik608 - 20-03-2010, 13:48

Witam
ja wczoraj mialem taka sytuacje z plynem, musialem szybko gdziej dojechać i trzoche musiałem pospieszyć, jazda tak do 170 i poczułem plyn z chlodnicy (smierdzialo w samochodzie) ale wskaznik stal tak jak powinien wiec sie tym nie przejmowalem bo myslalem ze to cos z zewnatrz, dzieiaj rano podnioslem maske a w zbiorniczku plyny brak :?
wszystko wydaje sie byc suche, dolem do poziomu i na razie nie ubyło.
jaka może byc ewentualna przyczyna takiego ubytku? :? mam nadzieje ze nie uszczelka pod głowicą :(

Bury - 20-03-2010, 14:00

Sprawdź korek w chłodnicy na początek.
Matik608 - 20-03-2010, 14:12

jak by korek był nieszczelny to by pozostały ślady ze sie lało.
Bury - 20-03-2010, 14:39

W nissanie miałem tak,że wygoniło mi płyn zbiorniczkiem wyrównawczym a winowajcą był niesprawny korek w chłodnicy.
przemor - 20-03-2010, 15:32

Witam
Mam podobny problem, znika mi płyn ze zbiorniczka a wycieku nie widać. Podejrzewałem uszczelkę pod głowicą, ale moj zaufany mechanior powiedzial żebym sie tak nie spieszył z wymianą uszczelki bo trzeba wszystko sprawdzić z czego mogłby być wyciek. Sprawdził turbine, poddał chłodnicę na próbę ciśnieniową, rozebrał cały rozrząd i obejrzał pompe wody i oczywiście wziął pod uwage nagrzewnice i nic. Po sprawdzeniu zawartosci CO2 w układzie chłodzenia wynikało ze spaliny sie nie dostają. Powiedział mi ,że to może byc tylko korek chłodnicy. Nie che mi sie wierzyc,że taki korek robi takie zamieszanie :) Próbowałem dostac taki korek w JC ale nie ma :( nie wiecie gdzie można sie zaopatrzyc w takie cudo i jakie sa tego koszta :)
P.S. Polecam mechanika w Konstantynowie Łodzkim ROM-CAR podchodzi do aut z sercem i nie ździera jak niektórzy.Dla zainteresowanych moge podać namiary.

Matik608 - 20-03-2010, 16:10

u mnie to raczej chyba nie bedzie uszczelka pod głowicą bo w takim tepie to poszło ze chyba by zasłona dymna za mna była jak by tyle plyny dostal na tloki.
dzieki Bury za podpowiedz, zmiana korka to chyba najtańszy zabieg, jeszcze bede obserwował jak ten płyn sie bedzie utrzymywał, jeszcze mam podejrzenia co do chłodnicy ale wycieku jak na razie nie widze.
przemor, tu http://moto.allegro.pl/it...shi_suzuki.html masz korek od chłodnicy :)
pozdrawiam

Bury - 20-03-2010, 17:19

przemor napisał/a:
Witam
Mam podobny problem, znika mi płyn ze zbiorniczka a wycieku nie widać. Podejrzewałem uszczelkę pod głowicą, ale moj zaufany mechanior powiedzial żebym sie tak nie spieszył z wymianą uszczelki bo trzeba wszystko sprawdzić z czego mogłby być wyciek. Sprawdził turbine, poddał chłodnicę na próbę ciśnieniową, rozebrał cały rozrząd i obejrzał pompe wody i oczywiście wziął pod uwage nagrzewnice i nic. Po sprawdzeniu zawartosci CO2 w układzie chłodzenia wynikało ze spaliny sie nie dostają. Powiedział mi ,że to może byc tylko korek chłodnicy. Nie che mi sie wierzyc,że taki korek robi takie zamieszanie :) Próbowałem dostac taki korek w JC ale nie ma :( nie wiecie gdzie można sie zaopatrzyc w takie cudo i jakie sa tego koszta :)
P.S. Polecam mechanika w Konstantynowie Łodzkim ROM-CAR podchodzi do aut z sercem i nie ździera jak niektórzy.Dla zainteresowanych moge podać namiary.

Tak,niesprawny korek może napędzic strachu.
Skoro powiewdział,że może to by tylko korek chłodnicy to po co zaczynał sprawdzenia tych wszystkich rzeczy...??? :roll:

Andrew - 20-03-2010, 17:51

przemor w sprawie korka zadzwoń tutaj
Cytat:
1. M. Hanżek- 608480212
2. M. Malik- 422154402