[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
sampler - 23-05-2009, 22:03
A co sie dzieje z motulem ?
Juiceman - 24-05-2009, 01:14
Może przypadek, może nie Motul od tego samego dystrybutora w 2x V6 oraz jednym 2.0 pogorszył prace silnika - może wadliwa partia? W każdym bądź razie osobiście będę go unikał
Anonymous - 24-05-2009, 01:28
Witam
Podlacze sie pod temacik, czytalem troche o olejach i szczerze mowiac zglupialem... mam mala prosbe - jaki olej powinnienem lac do swojego gala 02 v6 2,5 (teraz byl lany 10w40) chodzi mi o marke. Najlepiej wyszczegolnione w kategoriach dobry lepszy najlepszy, oczywiscie cenowo rowniez.
Pozdrawiam
motke - 24-05-2009, 01:39
co myślicie o Castrol Magnatec 10W40? lać go czy nie?
akbi - 24-05-2009, 07:03
c-traxx, motke ... polecam Valvolive.
Juiceman, a w jaki sposob zauwazyles ta gorsza prace silnika?
Juiceman - 24-05-2009, 12:25
choćby taka, że zaczął dymić na niebiesko w 3galantach, w jednym zaczęły stukać popychacze po zaledwie 2kkm gdzie wczesniej tego nie było....
Kmer - 24-05-2009, 12:47
Ja zalewam do miska Castrol
Pierwszy jaki zalałem po kupnie miska był Castrol EDGE Long Life 0w30,jednak nie bylem nim usatysfakcjonowany,bo po 5kk zaczęły klepać zawory
teraz zalałem Castrol EDGE sport / formula RS 10W60 i zaworki ucichły jak ręką odjął,po przejechaniu 5kk nic nie słychać, hehe
Anonymous - 25-05-2009, 02:13
Ja mam jeszcze jedno male pytanko... jest jakis zrob to sam do galanta w wersji europejskiej bo nigdzie nie moge znalezc nawet w downloadzie na forum. Nastepne glupie pytanko to czy przed zmiana oleju trzeba preparatem jakim potraktowac silnik zeby olej byl rzadszy i zeby szybciej splywal i na koncu olej skrzyni, czy da rade samemu wymienic i co ile zazwyczaj sie to robi i jakie oleje sa do tego najlepsze etc... uffff to chyba wszystko
irekkczek - 25-05-2009, 09:15
hm.. kolego chodzi Ci o zrób to sam jako wymianę oleju?
jeśli chodzi o olej w silniku to nie trzeba nic wlewać. przed wymianą należy nagrzać silnik(trochę) wtedy olej jest rzadszy i spływa spokojnie. Jeśli tego nie robiłeś nigdy to żaden problem, potrzebujesz lewarek, klucz nr. 17 do korka spustowego i "może" klucz do filtra oleju, bo czasem jak sie on zassa to ciężko go ruszyć ręką, chyba , że tak zwana "żabka" też Ci pomoże odkręcić filtr. w razie pytań pisz!
niestety w kwestii oleju do skrzyni nie pomogę.
Juiceman - 25-05-2009, 09:44
Do automata masz tutaj jak to zrobić
Anonymous - 25-05-2009, 10:13
Wiec olej juz wymienialem tylku tu to robia jakos inaczej bo przed spuszczeniem go dolewaja jakiegos specyfiku ktory rozrzedza olej. Zawsze myslalem ze taki specyfik moze rozszczelnic silnik no ale tu to dziala. Co do skrzyni to jednak to jest mozliwe tylko musze znalezc jakis tutorial do mojej a zrob to sam przydalalo by sie przynajmniej latwo by mi bylo wszystko znalezc bo czasem nie idzie sie polapac... Dzieki za pomoc
tosztotomasz - 25-05-2009, 14:04
może po prostu nalewają przed wymianą rutynowo jakiegoś "flush'a" do przepłukania silnika.
Ja ostatnio pod wpływem przytaczanego tu pdf'a o olejach zastosowałem Flush Liqui Moly z linii Pro (Motor Clean już wycofano). Syntetyczny agip, który na bagnecie wyglądał całkiem spoko po 15k km, po zadaniu środka spłynął z miski w barwach gorzkiej czekolady. Od 1,5k km nic się nie dzieje, nowego oleju nie ubyło ani grama.
Anonymous - 25-05-2009, 15:33
DaleCooper napisał/a: | może po prostu nalewają przed wymianą rutynowo jakiegoś "flush'a" do przepłukania silnika.
Ja ostatnio pod wpływem przytaczanego tu pdf'a o olejach zastosowałem Flush Liqui Moly z linii Pro (Motor Clean już wycofano). Syntetyczny agip, który na bagnecie wyglądał całkiem spoko po 15k km, po zadaniu środka spłynął z miski w barwach gorzkiej czekolady. Od 1,5k km nic się nie dzieje, nowego oleju nie ubyło ani grama. |
Wlasnie tak sie to nazywalo flush. A ten flush liquid moly gdzie moge dostac bo na ebayu nie znalazlem i nalewam go jak juz wymienie czy w trakcie wymiany oleju? Ps wam tez ubywa olej co jakis czas? U mnie srednio 0,5 kitra na 1000 km mam nadzieje ze to normalne. Nie mam zadnego niebieskiego dymu itp.
tosztotomasz - 25-05-2009, 18:18
Nie wiem jak inne ale flusha liqui moly nalewasz do starego rozgrzanego oleju i zostawiasz do pracy na 10-15 min, po czym spuszczasz jak najszybciej stary olej, wymieniasz filtr i zalewasz nowe oleum. Z filtrem trzeba uważać, ponieważ jest w poziomie i przy odkręcaniu będzie wylewał się z niego olej - trzeba uważąć żeby nie zachlapać wszystkiego dookoła, a szczególnie elektryki poniżej niego.
Jeśli wypija Tobie 0,5 litra na 1k km to zdecydowanie jest coś nie teges. W takim przypadku raczej bym nie ryzykował z płukaniem. Ja dolałem 0,5 litra na 15k km ale okazało się, że miałem niedociągnięte śruby na kolektorze i tam się trochę pocił.
sampler - 25-05-2009, 20:48
Od wymiany do wymiany ten sam stan. Co do specyfikow pluczacych jest tego wiecej. Ja akurat stosowalem preparat Motula. Jest tez zdaje sie cos Shella.
|
|
|