To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Ubezpieczenia - LINK4 - OC i AC taniej dla Mitsumaniaków

sla - 16-02-2009, 15:22

W OC nie jest ważna tylko cena ale również to co dostaniemy w zamian w razie wypadku. Dla mnie b.ważny jest samochód zastępczy.
siwek - 16-02-2009, 16:38

sla napisał/a:
W OC nie jest ważna tylko cena ale również to co dostaniemy w zamian w razie wypadku. Dla mnie b.ważny jest samochód zastępczy.
z tego co ja wiem to w razie wypadku z OC nic nie dostajesz...

to z AC jak masz dobre to dostajesz samochód zastępczy na czas naprawy ale w zakładzie wskazanym przez ubezpieczyciela

sla - 16-02-2009, 17:21

Z tego co mi mówili w AXA to zrozumiałem że dostaję jeżeli mam wykupione AC i OC w pakiecie i to od nich a nie z warsztatu naprawczego
siwek - 16-02-2009, 17:25

musisz dokładnie sprawdzić w ich regulaminie bo pozniej mogą się wypierać i powiedzą że zle zrozumiałeś...

czyli w pakiecie dostaniesz zastępczy ale przy samym oc nie

tylko sprawdz dokładnie czy to przy szkodzie naprawianej w "ich" warsztacie czy zawsze

sla - 16-02-2009, 17:50

W OC -Nieszczęśliwy wypadek, awaria lub kradzież pojazdu mogą wydarzyć się zawsze. W każdej z tych sytuacji zapewnimy niezbędną pomoc w naprawie, a także dostarczymy pojazd zastępczy do Twojej dyspozycji
Arnold - 16-02-2009, 22:27

W OC nie ma opcji "Nieszczęśliwy Wypadek"
Tę opcję wykupuje się dodatkowo i ... DOBROWOLNIE.
Tzw. NNW
Rzeczywiście, albo źle zrozumiałeś, albo "kit" wciskają.
Poczytaj tzw. OWU (przy wykupionym pakiecie ubezpieczenia).

cns80 - 17-02-2009, 07:54

Arnold napisał/a:
Poczytaj tzw. OWU (przy wykupionym pakiecie ubezpieczenia).
OWU mają znaczenie tylko przy AC.
Przy OC obowiązuje ustawa. Zdarza się że firmy ubezpieczeniowe oferują pomoc i samochód zastępczy przy OC, ale pomoc ogranicza się do wskazania toku załatwiania spraw, a samochód zastępczy jest płatny :(

akbi - 17-02-2009, 08:56

Panowie ... a czy nie jest tak, że na czas naprawy auta w warsztacie (być może jest jeszcze jakieś ograniczenie czasowe lub kwotowe) warsztat udostępnia nam samochód zastępczy, a koszty tego wypożyczenia musi pokryć OC sprawcy.

Miałem taki przypadek w zeszłym roku i właśnie warsztat proponował mi auto na koszt OC sprawcy ...

sla - 17-02-2009, 09:42

Arnold napisał/a:

Rzeczywiście, albo źle zrozumiałeś, albo "kit" wciskają.

Nie wiem co mi wciskają wiem tylko co mam napisane w umowie
Ubezpieczenie AUTO ASSISTANCE WARIANT MIDI (ASS MIDI)
Ten wariant uzupełnia zakres usług oferowanych w WARIANCIE BAZA. W ramach ASSISTANCE WARIANT MIDI zapewniamy natychmiastową pomoc na terenie całej Polski w takich sytuacjach jak:
Awaria
Wypadek
Kradzież samochodu
W ramach usługi zapewniamy:
Wymianę koła
Naprawę auta na miejscu stłuczki lub awarii bądź odholowanie do warsztatu, jeżeli naprawa
na miejscu nie jest możliwa
Pomoc w otwarciu pojazdu
Samochód zastępczy

cns80 - 17-02-2009, 09:43

akbi napisał/a:
a czy nie jest tak, że na czas naprawy auta w warsztacie (być może jest jeszcze jakieś ograniczenie czasowe lub kwotowe) warsztat udostępnia nam samochód zastępczy, a koszty tego wypożyczenia musi pokryć OC
Owszem. Czyli nie Twoje OC tylko sprawcy (niezależnie od tego gdzie był ubezpieczony). I tylko na czas faktycznej naprawy, a nie na czas oczekiwania na wycenę, wyceny, oczekiwania na naprawę itp.
sla - 17-02-2009, 09:46

cns80 napisał/a:
akbi napisał/a:
a czy nie jest tak, że na czas naprawy auta w warsztacie (być może jest jeszcze jakieś ograniczenie czasowe lub kwotowe) warsztat udostępnia nam samochód zastępczy, a koszty tego wypożyczenia musi pokryć OC
Owszem. Czyli nie Twoje OC tylko sprawcy (niezależnie od tego gdzie był ubezpieczony). I tylko na czas faktycznej naprawy, a nie na czas oczekiwania na wycenę, wyceny, oczekiwania na naprawę itp.

Strasznie zawikłaliście sprawę. Samochód zastępczy w mojej wersji ubezpieczenia dostaję natychmiast, gdy mój samochód jest niesprawny,Nie jest istotne kto był sprawcą wypadku.Samochód dostaję na 2 tygodnie. Reszta spraw mnie już specjalnie nie interesuje.

cns80 - 17-02-2009, 09:50

sla, OC podlega ustawie i mogą sobie pisać co chcą w regulaminie. Jeśli dają więcej niż każe ustawa to dobrze.
Ale mam wrażenie że ty zamieszczasz cytat z Ogólnych warunków Ubezpieczenia, które obowiązują dla AC.

sla - 17-02-2009, 09:58

cns80 napisał/a:
Jeśli dają więcej niż każe ustawa to dobrze.

To jest opcja dodatkowa w OC zwana AUTO ASSISTANCE WARIANT MIDI (ASS MIDI)
którą mozna dodatkowo wykupić kupując tylko OC a która to jest zawarta w moim pakiecie.

cns80 - 17-02-2009, 10:07

sla napisał/a:
To jest opcja dodatkowa w OC zwana AUTO ASSISTANCE WARIANT MIDI (ASS MIDI)

"Chłyt markietingowy" :D
To jest dodatkowa polisa Assistance sprzedawana pod warunkiem wykupienia OC lub AC. Nie jest to OC w rozumieniu przepisów.

akbi - 17-02-2009, 10:10

sla, wszystko się u Ciebie zgadza ...poza jednym ...auto zastępcze nie masz z OC a dodatkowo wykupionej (lub dodawanej "gratis" opcji:
sla napisał/a:
AUTO ASSISTANCE WARIANT MIDI