Pajero II - [2.5 TD] KONTROLKI NAPĘDÓW - czyli co ma się świecić
grzesiek1968 - 14-06-2009, 13:45
Witam kolegów i kolęzanki wiele sie tu pisze o skrzyniach redukcyjnych SS i ES ,a mianowicie jak rozpoznać czy jest to SS czy ES ,tak jak kolega bartek 2800 napisał jeśli to auto spełnia trzy warunki(dźwigienka reduktora, pomarańczowa kontrolka centralnego dyfra oraz napis pod kontrolkami) to jest SS. w moim misku jest tak pomarańczowa kontrolka centralnego dyfra ,napisy pod kontrolkami Super Select 4wd,a na gałce reduktora zamiast napisów ,,2H,4H,4HLc,N,4LLc są 2H, 4H ,N,4L,więc niewiem czy ta skrzynia to SS czy ES ,moze ktoś zamienił gałkę
pozdrawiam grzesiek1968
dymek1000 - 14-06-2009, 14:28
Gdzie dokładnie znajdują się czujniki od napędów? i o jakich elektrozaworkach jest mowa?
Bo też mam problem z kontrolkami napędów
ryba - 14-06-2009, 14:45
na reduktorze, jest ich 5
Anonymous - 14-06-2009, 20:14
grzesiek1968 napisał/a: | Witam kolegów i kolęzanki wiele sie tu pisze o skrzyniach redukcyjnych SS i ES ,a mianowicie jak rozpoznać czy jest to SS czy ES ,tak jak kolega bartek 2800 napisał jeśli to auto spełnia trzy warunki(dźwigienka reduktora, pomarańczowa kontrolka centralnego dyfra oraz napis pod kontrolkami) to jest SS. w moim misku jest tak pomarańczowa kontrolka centralnego dyfra ,napisy pod kontrolkami Super Select 4wd,a na gałce reduktora zamiast napisów ,,2H,4H,4HLc,N,4LLc są 2H, 4H ,N,4L,więc niewiem czy ta skrzynia to SS czy ES ,moze ktoś zamienił gałkę
pozdrawiam grzesiek1968 |
Jeśli w kontrolkach jest pomarańczowy "centralny dyfer", pod kontrolkami napis Super Select 4WD, a na gałce: 2H, 4H, N, 4L to na 99% jest to SS ze zmienioną gałką.
Ale czy jak przełączasz napędy to zapala się centralny dyfer czy nie?
grzesiek1968 - 14-06-2009, 20:41
Witam ponownie ,powiem tak jeżdze na 2H -napęd tylny dyfer świecą się kontrolki od tylnego dyfra ,jak przesuwam gałkę zmiany lekko do przodu to zapalają sie kontrolki przedniego oraz świecą kontrolki tylnego dyferencjału ,jak przesunę gałkę mocniej to świecą kontrolki przód,tył oraz kontrolka centralnego dyfru,następnie musze troszke ta gałke wcisnąć przesunąć w prawo i do góry na N ,wtedy rozłączaja sie wszystkie napedy , a jak przesunę całkiem do góry to załączaja sie wszystkie napędy z powrotem przód tył i centralny dyfer ,tak to wyglonda u mnie ,niestety chyba niema blokady tylnego dyfru ,bo w miejscu gdzie ma być przełącznik obok zapalniczki to jest zaślepka dziękuję za pomoc i pozdrawiam
ryba - 14-06-2009, 21:33
Ja mam identycznie jak grzesiek1968, dodam, ze u mnie jak mam 2h to migaja przednie zielone kolka, jak przelacze na 4h to swieca sie na stale.Magicy mechanicy twierdza ze w automacie tak to wyglada...
Anonymous - 14-06-2009, 21:37
ryba napisał/a: | Ja mam identycznie jak grzesiek1968, dodam, ze u mnie jak mam 2h to migaja przednie zielone kolka, jak przelacze na 4h to swieca sie na stale.Magicy mechanicy twierdza ze w automacie tak to wyglada... |
Automat nie ma nic do rzeczy W 2H nie powinny przednie mrugać
ryba - 14-06-2009, 21:39
dlatego magicy
Na szczescie napedy sprawdzalem na błocku i zalaczaja sie cicho i grzecznie...
joebar - 22-06-2009, 22:55
Koledzy mam pytanie. Kiedy włączam przód (4H) kontrolka na desce rozdzielczej wskazująca przednie koła zamiast świecić się bez przerw, mruga? Jednak napęd się włącza, bo ciągnie na cztery koła (sprawdzałem w zimie). Reduktor i blokada centralnego mechanizmu włączają się bez problemów, ale wtedy też przednie koła mrugają. Może wiecie, co to może być.
Gene - 23-06-2009, 07:02
• uszkodzony solenoid - czujnik zalaczania
• wyrwane, polamane mocowanie czujnika
• zniszczony, skorodowany kabel od czujnika
• w najgorszym przypadku wszystko na raz.
joebar - 23-06-2009, 08:24
Gene napisał/a: | • uszkodzony solenoid - czujnik zalaczania
• wyrwane, polamane mocowanie czujnika
• zniszczony, skorodowany kabel od czujnika
• w najgorszym przypadku wszystko na raz. |
A żeby to sprawdzić to trzeba wymontować ten czujnik, czy po podłączeniu pod komputer wyskoczy jakiś błąd?
Gene - 23-06-2009, 08:39
Najpierw to sie rzuc na glebe i zobacz czy wizualnie nic nie jest uszkodzone w okolicach przedniego dyfra. Cos nie wisi lub nie jest pogiete. Co do elektryki to juz nie pomoge.
joebar - 23-06-2009, 15:38
Na razie stoi u mechanika, bo padł mi dzisiaj termostat. Ale trzeba będzie zainteresować się tym czujnikiem. Dziękuje za szybką odpowiedź.
august - 20-07-2009, 21:15 Temat postu: prosze o porade mrugajaca kontrolka cd lock Witam wszyskich forumowiczow od niedawna jestem posiadaczem pajero 25tdi z 94r. super select
mam takie pytanie cały czas mruga mi kontrolka pomaranczowa na tablicy podziału napędów jesli mam właczony napęd na 2H
prosze o porade jesli nawet ktos moze podac numer telefonu to chetnie zadzwonie i porozmawiam
Pozdrawiam Alek
pathrow - 22-07-2009, 12:14
Pozwoleę podpiąć pod temat i go reaktywować. U mnie mruga cały czas na pomarańczowo kwadracik przy napędach i chcę sprawdzić te czujniki - tylko gdzie ich szukać ? czy są one gdzieś na wierzchu?
i jeszcze jedno pytanie bo wszyscy piszą, że jak mają ss to mają to napisane pod kontrolkami a ja nie mam 3,2 DID 2002 automat
|
|
|