Forum ogólne - Mandaty
cns80 - 10-02-2009, 07:50
akbi napisał/a: | Patryk ... czy uważasz, że ludzie nie znają aż tak oczywistych rzeczy | Hmm.... jak patrzę na nasze drogi to jestem tego pewien. Wczoraj jechałem prawym pasem za Toyotą Avensis. Stopniowo zaczęła zwalniać, chociaż najbliższy skręt był 300 m przed nami. Pomyślałem sobie że grubo za wcześnie, ale że ja też skręcałem to stwierdziłem że nie będę wyprzedzał. Jakieś 50 m przed skrętem mieliśmy już poniżej 20 km/h, a za nami sznur samochodów . Około 5-7 m przed skrętem Toyota przywaliła w krawężnik, więc postanowiłem ją wyprzedzić. Gdy zajrzałem do środka zobaczyłem pana piszącego SMS'a
Za nami był już piękny korek. To jest codzienność, a nie marginalne przypadki.
W temacie skrętu to pani tak ładnie skręcała wczoraj Corollą kombi na parking, że autobus z przeciwka omal nie otarł się o zaparkowane auta próbując uniknąć czołowego
akbi napisał/a: | wyprzedzanie na zakręcie ???? | Nie mówię o zakręcie tylko o skręcie na skrzyżowaniu Już wiem skąd twoja obrona dla takiej jazdy. Ty to wszystko odniosłeś do łuku a nie do skrzyżowania
akbi napisał/a: | nie jest, gdyż ten z naprzeciwka powinien być po przeciwnej stronie swego pasa w momencie przejazdu obok Ciebie
| Ten z przeciwka może robić ze swoim pasem co zechce, bo to jego pas Nie mogę wymuszać określonych zachowań na pojazdach, które mają pierwszeństwo na swoim pasie, a ja tam mogę być ewentualnie "gościnnie"
akbi napisał/a: | a gdzie ja napisałem, że zjeżdżamy do lewej 2-3m przed skrętem w prawo | Ty nigdzie nie napisałeś tylko ja opisałem dokładniej jak to wygląda
akbi napisał/a: | Patryś ... chyba nie wiesz o czym piszę | Chyba już wiem - o łuku. A ja o skrzyżowaniu
akbi - 10-02-2009, 09:17
cns80 napisał/a: | Hmm.... jak patrzę na nasze drogi to jestem tego pewien |
cns80 napisał/a: | Ty nigdzie nie napisałeś tylko ja opisałem dokładniej jak to wygląda |
no niestety muszę się z Tobą zgodzić ... dlatego właśnie jestem ZA nauką takich rzeczy na kursach ... o których myślę, że większość samych instruktorów nie ma większego pojęcia.
cns80 napisał/a: | Chyba już wiem - o łuku. A ja o skrzyżowaniu |
skręt na skrzyżowaniu to też łuk .... oczywiście, tutaj jeździmy znacznie wolniej ... ale czasem i zmniejszenie siły odśrodkowej na skrzyżowaniu też się przydaje ... ja przynajmniej widziałem już kilka takich bączków własnie wykonanych na skrzyżowaniu
apikus - 10-02-2009, 09:29
A co do mandatów to powiem, że na odcinku Jawor - Legnica (krajowa 3) właśnie wczoraj postawili kolejne 2 maszty fotoradarów, więc na odcinku 10 km jest ich 4. Nie wiem, czy to na poprawę bezpieczeństwa na drogach, czy poprostu mandaty mają być sposobem na załatanie dziury budżetowej.
Student - 10-02-2009, 10:08
fiskalizm państwa nie zna granic.
jaca71 - 12-02-2009, 12:32
Student napisał/a: | fiskalizm państwa nie zna granic. |
A może jednak nie? A może coś drgnęło? Może niektórym zaczyna zależeć na bezpieczeństwie a nie na kasie do budżetu gmin? Ostatnio trafiłem na taki artykuł:
http://motoryzacja.interi...erowcow,1257681
Oczy przecieram ze zdziwienia czyżby miało kiedyś być normalnie?
Student - 12-02-2009, 14:36
Niestety życie weryfikuje:
Po remoncie trasy, kładek i równoległych chodników Serock-Pułtusk (przestawili znak ter. zabud. trochę wcześniej) no i oczywiście o przestawieniu Policje wiedziała pierwsza i zaczęło się trzepanie na suszarę za tablicą po zmroku, (rzeź niewiniątek) teoretycznie teren zabudowany a na zegarach 85km/h, skończyło się: 100zł do kieszeni. Opisany przypadek jest czysto teoretyczny choć spotykany w życiu
Oczywiście nic nie usprawiedliwia 85km/h tylko że tam nie ma żadnego budynku, piesi i rowerzyści mają chodniki a trasa jest oświetlona z nową nawierzchnią.
Morfi - 12-02-2009, 15:22
Cytat: | Mówimy kierowcy: "Tam, gdzie jest szeroko, bezkolizyjnie i bezpiecznie, możesz depnąć. Ale tam, gdzie przekroczenie dozwolonej prędkości może skutkować tragedią, będzie fotoradar i będziesz ukarany za każde wykroczenie." |
normalnie oczom nie wierze
Uwex - 12-02-2009, 16:44
Morfi - ja tak samo jak Ty , tylko bez tych oczu ! I martwi mnie , że jednak ma być bez punktów za fotoradar .
apikus - 12-02-2009, 18:41
Dla mnie to mydlenie oczu. W tym miesiącu na mojej drodze do pracy postawili 4 nowe maszty fotoradarów. Jeszcze nie działają, ale jak zaczną to pieniążki do kasy będą płynąć pełnym strumieniem.
wiler - 13-02-2009, 11:48
Uwex napisał/a: | I martwi mnie , że jednak ma być bez punktów za fotoradar . |
Może to i lepiej - przynajmniej skonczy sie zarabianie pieniedzy na czyichś punktach. Pewnie widzieliście ogłoszenia w internecie? Sa chetni Moga przyznac sie ze prowadzili nasz samochod i wziąć punkty na swoje konto... chyba 200 zł za punkt z tego co pamietam?
apikus - 13-02-2009, 12:02
wiler napisał/a: | Moga przyznac sie ze prowadzili nasz samochod i wziąć punkty na swoje konto... chyba 200 zł za punkt z tego co pamietam? |
Tylko po co? Jak zdjęcie jest wyraźne to nie masz szans na to, a jak nie jest wyraźne to wystarczy, że powiesz, że nie pamiętasz kto prowadził i zapłacisz mandat, a punktów nie będzie. Więc po co jeszcze płacić dodatkowo komuś?
Student - 13-02-2009, 12:18
Obowiązkiem właściciela jest wskazać kto użytkował pojazd w chwili popełnienia wykroczenia.
A na punkty to najlepiej znaleźć kolegę który jeździ tylko rowerem, nie używa PJ i wpisywać jego jako kierowcę a za wykroczenie płacić przelewem.
apikus - 13-02-2009, 12:38
Możesz powiedzieć, że nie wiesz bo zostawiłeś kluczyki w domu, a nikt z domowników nie chce się przyznać kto wziął kluczyki. Oczywiście to będą marginalne przypadki, niewyraźne zdjęcie lub zrobione z tyłu. Mandat będziesz musiał zapłacić, ale punktów nie będzie. Inną sprawą jest składanie fałszywych zeznań, bo o tym też zostaniesz pouczony.
jaca71 - 13-02-2009, 12:40
Student napisał/a: | Obowiązkiem właściciela jest wskazać kto użytkował pojazd w chwili popełnienia wykroczenia.
|
Jak nie pamiętasz kto jechał dostajesz kare administracyjną od 20zł do 500zł za utrudnianie śledztwa. Nie masz mandatu, nie masz punktów...
akbi - 19-02-2009, 09:15
doszła do mnie informacja /w 100% pewna/ że w pomorskim regionie, na najbliższy miesiąc radiowóz ma limit ....
UWAGA UWGA
30 LITRÓW PALIWA
...czyli rozumiem, że cała nasza (z budżetu) kasa idzie w fotoradary, albo maszty na fotoradary.... a kaleki drogowe mogą spać spokojnie ... choć faktem jest, że do tej pory "policjanty" i tak zbyt wiele na nich nie zwracała uwagi.
...co za kretynizm ...
|
|
|