To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Mandaty

cns80 - 10-02-2009, 07:50

akbi napisał/a:
Patryk ... czy uważasz, że ludzie nie znają aż tak oczywistych rzeczy
Hmm.... jak patrzę na nasze drogi to jestem tego pewien. Wczoraj jechałem prawym pasem za Toyotą Avensis. Stopniowo zaczęła zwalniać, chociaż najbliższy skręt był 300 m przed nami. Pomyślałem sobie że grubo za wcześnie, ale że ja też skręcałem to stwierdziłem że nie będę wyprzedzał. Jakieś 50 m przed skrętem mieliśmy już poniżej 20 km/h, a za nami sznur samochodów :evil: . Około 5-7 m przed skrętem Toyota przywaliła w krawężnik, więc postanowiłem ją wyprzedzić. Gdy zajrzałem do środka zobaczyłem pana piszącego SMS'a :gib:
Za nami był już piękny korek. To jest codzienność, a nie marginalne przypadki.
W temacie skrętu to pani tak ładnie skręcała wczoraj Corollą kombi na parking, że autobus z przeciwka omal nie otarł się o zaparkowane auta próbując uniknąć czołowego :evil:

akbi napisał/a:
wyprzedzanie na zakręcie ????
Nie mówię o zakręcie tylko o skręcie na skrzyżowaniu ;) Już wiem skąd twoja obrona dla takiej jazdy. Ty to wszystko odniosłeś do łuku a nie do skrzyżowania :)

akbi napisał/a:
nie jest, gdyż ten z naprzeciwka powinien być po przeciwnej stronie swego pasa w momencie przejazdu obok Ciebie
Ten z przeciwka może robić ze swoim pasem co zechce, bo to jego pas ;) Nie mogę wymuszać określonych zachowań na pojazdach, które mają pierwszeństwo na swoim pasie, a ja tam mogę być ewentualnie "gościnnie" :)

akbi napisał/a:
a gdzie ja napisałem, że zjeżdżamy do lewej 2-3m przed skrętem w prawo
Ty nigdzie nie napisałeś tylko ja opisałem dokładniej jak to wygląda

akbi napisał/a:
Patryś ... chyba nie wiesz o czym piszę
Chyba już wiem - o łuku. A ja o skrzyżowaniu :mrgreen:
akbi - 10-02-2009, 09:17

cns80 napisał/a:
Hmm.... jak patrzę na nasze drogi to jestem tego pewien
cns80 napisał/a:
Ty nigdzie nie napisałeś tylko ja opisałem dokładniej jak to wygląda

no niestety muszę się z Tobą zgodzić ... dlatego właśnie jestem ZA nauką takich rzeczy na kursach ... o których myślę, że większość samych instruktorów nie ma większego pojęcia.

cns80 napisał/a:
Chyba już wiem - o łuku. A ja o skrzyżowaniu :mrgreen:

skręt na skrzyżowaniu to też łuk :P .... oczywiście, tutaj jeździmy znacznie wolniej ... ale czasem i zmniejszenie siły odśrodkowej na skrzyżowaniu też się przydaje ... ja przynajmniej widziałem już kilka takich bączków własnie wykonanych na skrzyżowaniu :)

apikus - 10-02-2009, 09:29

A co do mandatów to powiem, że na odcinku Jawor - Legnica (krajowa 3) właśnie wczoraj postawili kolejne 2 maszty fotoradarów, więc na odcinku 10 km jest ich 4. Nie wiem, czy to na poprawę bezpieczeństwa na drogach, czy poprostu mandaty mają być sposobem na załatanie dziury budżetowej.
Student - 10-02-2009, 10:08

fiskalizm państwa nie zna granic.
jaca71 - 12-02-2009, 12:32

Student napisał/a:
fiskalizm państwa nie zna granic.

A może jednak nie? A może coś drgnęło? Może niektórym zaczyna zależeć na bezpieczeństwie a nie na kasie do budżetu gmin? Ostatnio trafiłem na taki artykuł:
http://motoryzacja.interi...erowcow,1257681
Oczy przecieram ze zdziwienia :shock: czyżby miało kiedyś być normalnie?

Student - 12-02-2009, 14:36

Niestety życie weryfikuje:
Po remoncie trasy, kładek i równoległych chodników Serock-Pułtusk (przestawili znak ter. zabud. trochę wcześniej) no i oczywiście o przestawieniu Policje wiedziała pierwsza i zaczęło się trzepanie na suszarę za tablicą po zmroku, (rzeź niewiniątek) teoretycznie teren zabudowany a na zegarach 85km/h, skończyło się: 100zł do kieszeni. Opisany przypadek jest czysto teoretyczny choć spotykany w życiu :wink:
Oczywiście nic nie usprawiedliwia 85km/h tylko że tam nie ma żadnego budynku, piesi i rowerzyści mają chodniki a trasa jest oświetlona z nową nawierzchnią.

Morfi - 12-02-2009, 15:22

Cytat:
Mówimy kierowcy: "Tam, gdzie jest szeroko, bezkolizyjnie i bezpiecznie, możesz depnąć. Ale tam, gdzie przekroczenie dozwolonej prędkości może skutkować tragedią, będzie fotoradar i będziesz ukarany za każde wykroczenie."

normalnie oczom nie wierze :D

Uwex - 12-02-2009, 16:44

Morfi - ja tak samo jak Ty , tylko bez tych oczu ! I martwi mnie , że jednak ma być bez punktów za fotoradar .
apikus - 12-02-2009, 18:41

Dla mnie to mydlenie oczu. W tym miesiącu na mojej drodze do pracy postawili 4 nowe maszty fotoradarów. Jeszcze nie działają, ale jak zaczną to pieniążki do kasy będą płynąć pełnym strumieniem.
wiler - 13-02-2009, 11:48

Uwex napisał/a:
I martwi mnie , że jednak ma być bez punktów za fotoradar .

Może to i lepiej - przynajmniej skonczy sie zarabianie pieniedzy na czyichś punktach. Pewnie widzieliście ogłoszenia w internecie? Sa chetni :D Moga przyznac sie ze prowadzili nasz samochod i wziąć punkty na swoje konto... chyba 200 zł za punkt z tego co pamietam?

apikus - 13-02-2009, 12:02

wiler napisał/a:
Moga przyznac sie ze prowadzili nasz samochod i wziąć punkty na swoje konto... chyba 200 zł za punkt z tego co pamietam?

Tylko po co? Jak zdjęcie jest wyraźne to nie masz szans na to, a jak nie jest wyraźne to wystarczy, że powiesz, że nie pamiętasz kto prowadził i zapłacisz mandat, a punktów nie będzie. Więc po co jeszcze płacić dodatkowo komuś?

Student - 13-02-2009, 12:18

Obowiązkiem właściciela jest wskazać kto użytkował pojazd w chwili popełnienia wykroczenia.
A na punkty to najlepiej znaleźć kolegę który jeździ tylko rowerem, nie używa PJ i wpisywać jego jako kierowcę a za wykroczenie płacić przelewem. :wink:

apikus - 13-02-2009, 12:38

Możesz powiedzieć, że nie wiesz bo zostawiłeś kluczyki w domu, a nikt z domowników nie chce się przyznać kto wziął kluczyki. Oczywiście to będą marginalne przypadki, niewyraźne zdjęcie lub zrobione z tyłu. Mandat będziesz musiał zapłacić, ale punktów nie będzie. Inną sprawą jest składanie fałszywych zeznań, bo o tym też zostaniesz pouczony.
jaca71 - 13-02-2009, 12:40

Student napisał/a:
Obowiązkiem właściciela jest wskazać kto użytkował pojazd w chwili popełnienia wykroczenia.

Jak nie pamiętasz kto jechał dostajesz kare administracyjną od 20zł do 500zł za utrudnianie śledztwa. Nie masz mandatu, nie masz punktów...

akbi - 19-02-2009, 09:15

doszła do mnie informacja /w 100% pewna/ że w pomorskim regionie, na najbliższy miesiąc radiowóz ma limit ....
UWAGA UWGA

30 LITRÓW PALIWA :!: :!: :!: :shock:

...czyli rozumiem, że cała nasza (z budżetu) kasa idzie w fotoradary, albo maszty na fotoradary.... a kaleki drogowe mogą spać spokojnie ... choć faktem jest, że do tej pory "policjanty" i tak zbyt wiele na nich nie zwracała uwagi.

...co za kretynizm ... :-X :-X :-X :-X :-X