[97-04]Galant EAxA/W - Przyciemnianie szyb
m6riano - 25-03-2011, 17:05
Hugo napisał/a: | I dlatego stwierdziłem, ze na 100% nie przyciemniam szyb w Galu. Jakbym przyciemniał to tylko i wyłącznie wszystkie równo na najjaśniejszy odcień czarnego, ale nie mam ochoty się stresować, ze jak mnie zatrzymają to będę musiał zdzierać. Zresztą w EA SE sa fabrycznie delikatnie przyciemnione wszystkie szybki (co szczególnie widać po ich umyciu) i to mi musi wystarczyć. Szwagier miał w Lexusie is 200 wszystkie szyby przyciemnione przez poprzedniego właściciela oraz ksenony z alle..., jeździł tak prawie 2 lata i nagle kontrola w swoim miescie i bęc, folia do zdarcia, ksenony do wywalenia, dowód rejestracyjny zatrzymany i niepotrzebne problemy. |
To albo wywalamy zenony i zdzieramy szybki albo zabieramy dowód..nie ma tych dwóch rzeczy naraz.
[ Dodano: 25-03-2011, 17:17 ]
Szwagroz napisał/a: | ostatnio oglądałem stop drogówka czy uwaga pirat i mieli busa policyjnego z masą sprzętu i sprawdzał auto na miejscu, gość przy nim zrywał folie mimo że machał mu certyfikatami przed oczami i nic mu to nie dało. A jak się postawisz to i tak ci dowód zabierze i wyśle do diagnosty na labolatoryjne sprawdzenie. |
Praktycznie każde "ducato" ma fotospektrometr i ci spokojnie zmierzą...jeśli boczna przednia ma mniejszą przepuszczalność niż 70%..dowód idzie...wiecie gdzie, sam tak kiedyś miałem w matizie więc wiem co mówie.
Hugo - 25-03-2011, 17:55
m6riano napisał/a: | To albo wywalamy zenony i zdzieramy szybki albo zabieramy dowód..nie ma tych dwóch rzeczy naraz. | Wiem o tym.
memory - 25-03-2011, 18:43
Ja już zdzierałem folie mimo certyfikatów danych mi przez poprzedniego właściciela i jego zapewnień. O dziwo stacja diagnostyczna mnie zmusiła, nikt nie chciał podbić dowodu. Policja dała raz się nabrać na certyfikat który był ostatecznie tylko na tylne szybki.
Szkoda ze posiadam takie zielonkawe szybki , a nie lekko przyciemniane jak w SE albo Avance. Niestety psuje to strasznie ostateczny efekt
lsp - 27-03-2011, 00:59
Szwagroz napisał/a: | a gliniarz z miernikiem sprawdzi przednie boczne i jak będzie przepuszczalność światła mniejsza niż 75% to ten twój certyfikat z NASA będzie mniał jeszcze głębiej w dziurze. |
Przepis jest przepis, jak policjant się uprze to i zdzierania nie będzie tylko dowód i odholowanie a przepis mówi wyraźnie że pole widzenia 180 stopni ma być powyżej 70% przenikalności. Więc żadne certyfikaty i to czy to folia czy piec nie pomogą bo w galach oryginalnie jest szyba ciemniejsza a jaka kolwiek folia zmniejsza przenikalność poniżej 70%.
Jak policjant czlowiek to oleje sprawe jak nie to nie i ma podstawę więc dyskusja zbędna.
Ja mam przyciemniony bagażnik i drzwi tył. Bagażnik bo wyjąłem rolete i niech nic oka nie kusi a tył dlatego że chce mieć trochę prywatności
W najbliższym czasie planuje założyć folię na czołową szybę zabezpieczającą z efektem reflex (robi się fioletowa patrząc z przodu). Przenikalność zostaje więc zgodnie z przepisami.
Jackall - 31-03-2011, 23:25
Mam pytanie nie tyle odnośnie samego przyciemniania szyb co do przełożenia fabrycznie przyciemnionych szyb w kombi. Z drzwiami raczej sobie poradzę bez większych trudności ale mam pytanie do Was czy ktoś tak robił albo wie czy tylne boczne szyby są wklejane (mam doświadczenie z omegi gdzie do szyby jest przyklejony jakby wkręt czy raczej sam trzpień z gwintem a w aucie montuje się owe szyby za pomocą plastikowych nakrętek). Pozostaje jeszcze szyba w klapie... Zabierać się za jej wymianę czy łatwiej będzie pomalować całą klapę? Jest generalnie sens na taką zamianę czy lepiej folię zakładać?
Anonymous - 31-03-2011, 23:31
jak masz ciemne szyby na stanie za bezcen i potrafisz sobie sam wyciąć wkleić dobrze szybę bez porysowania na około to warto, jeżeli nie to tylko folia, za 450 zł masz efekt oryginalnie ciemnych szyb i jeszcze możesz wybierać odcień itd itp. moim zdaniem szkoda zachodu na wycinanie i ryzyko z tym związane.
m6riano - 31-03-2011, 23:33
Pewnie...lepiej przyciemnić..4 stówki max..za cały samochód.
ps. kolega całego EA2A przyciemnił za tyle.
Jackall - 31-03-2011, 23:41
Miałbym do załatwienia takie szyby za śmieszną kwotę gdy sam sobie je wyciągnę z dawcy więc najpierw wole się dowiedzieć co i jak żeby niepotrzebnie magazynu w domu sobie nie robić dzięki za szybką odpowiedz
robertdg - 01-04-2011, 12:32
Jackall, Śmiało walcz z wycinaniem, ale komplet montażowy do wklejenia 3 szyb będzie Cię kosztował w granicach 100zł, do tego każdą szybe i obrzeże karoseryjne musisz perfekcyjnie przygotować pod montaż szyby, w specjalnym zakładzie zajmującym się montażem i demontażem szyb najbiedniej powiedzą Ci w okolicach 400zł za wycięcie starych szyb, przygotówke pod nowe, przygotówke drugich szyb i ich montaż.
Jackall - 01-04-2011, 21:52
robertdg widzę że wymiana może się okazać grą nie wartą zachodu, nie mam teraz za dużo czasu na takie zabawy ani pewności czy w takim razie poradziłbym sobie z wyciągnięciem ciemnych szyb bez uszkodzenia ich
DziadekMirek - 14-04-2011, 23:52
Dzis dowiadywalem sie o cene przyciemnienia szyb do EA2A w Toruniu.
Koszt to 350 -380zł, czas: cały dzień. Trzeba sie umowic na tydzien wczesniej.
Do wyboru cala paleta kolorystyczna folii, wedle gustu.
I taka ciekawostka: 1 z torunskich firm w ogole nie chciala zajac sie sedanem. Zbyt skomplikowane, pracochlonne.
Na allegro wyszukalem folie do wyklejenia przednich bocznych szyb. Super jasna czerń
Probowal ktos tego? Cos mi sie wydaje ze klopoty z drogówką sa wliczone w cene )
robertdg - 15-04-2011, 09:23
Drogówka ma juz w zanadrzu urzadzenie do pomiaru przepuszczania światla - takie niemalze identyczne jak w laboratoriach, moze nie wszystkie radiowozy je mają ale "kombajny" napewno.
Anonymous - 15-04-2011, 09:42
do tego co napisał Robert trzeba jeszcze pogodzić sie z faktem że folie sprzedawane na allegro zazwyczaj szybko się wycierają i blakną.. więc raczej szkoda zachodu i czasu...
coolluk - 15-04-2011, 17:32
Macie jakas ciekawą ofertę ze śląska na przyciemnienie szyb ?? musze zapytać jednego znajomego to może uda się jakiś rabacik załatwić
Jackall - 20-04-2011, 23:03
DziadekMirek napisał/a: | Super jasna czerń |
Bierz pod uwagę że "biała" szyba sama w sobie już ogranicza przepuszczalność światła. Kilka dni temu w "uwaga pirat" jechali za gościem z ciemnymi szybami i po sprawdzeniu dla przykładu przedniej szyby bez folii wyszło coś ponad 75 czy 77% przepuszczalności czyli praktycznie na granicy prawa więc jak dasz sobie nawet super jasną czerń na przednie drzwi to wydaje mi się że będzie już zbyt ciemna szyba.
|
|
|