To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Docieranie Lancera - jak?

krzychu - 12-03-2009, 15:23

Radassss napisał/a:
w duzej mierze kwestia zastosowania dobrych filtrow

No to kolejny temat jakiej firmy s± dobre filtry?

A co do wydzielenie tematów to i tak będ± powstawać nowe w poszczególnych działach. ChodĽ zawsze można by skierować na odpowiedni temat. Założyłem tutaj pomysł: http://forum.mitsumaniaki...p=450796#450796

Krzychu

Radassss - 12-03-2009, 15:49

zdecydowanie MANN jest liderem w technologii filtracyjnej... i to nie jest ta sama firma co te ciezarowki M.A.N. ;)
ale przyznam szczerze ze u nas w firmie najwiecej sprzedaje sie filtrona, jego pochodnych i najtanszych filtrow, ze wzgledu na ich cene...
MANN jest generalnie drozszy (chociaz nie zawsze) ale to oni opracowuja nie tylko filtry, ale cale systemy filtracyjne, duza czesc producentow robi wlasnie zamienniki na bazie MANNa, ale stosuje inne wlukna filtracyjne, MANN jest drozszy gdyz w duzej czesci stosuje zaawansowane wlukna syntetyczne do filtracji, ale dla ciekawostki powiem ze MANN kupuje filtry paliwa od BOSCHa, a BOSCH od MANN czesc pozostalych ;)

a i nie ma czegos takiego jak uniwersalne filtry, moze i one pasuja wymiarami, ale to nie wszystko...
wewnatrz filtra sa zawory generalnie 1 do 3 i pod roznym cisnieniem sie otwieraja zaleznie od tego jakie da pompa olejowa... wiec jesli ma pozadnie olej filtrowany powinien byc zastosowany filtr dedykowany do danego pojazdu...

tomekrvf - 12-03-2009, 16:15

Radassss napisał/a:
MANN kupuje filtry paliwa od BOSCHa, a BOSCH od MANN czesc pozostalych

To dlatego na niektórych filtrach oleju Bosch jest napisane Made in South Africa.
Moje typy poza MANN to Knecht, Bosch, Purflux, Denso.

Radassss - 12-03-2009, 18:40

no wlasnie dlatego ;)
Hengst tez jest dobrym producentem...
ale i Sedziszow robi bardzo dobre filtry

krzychu - 12-03-2009, 18:43

Jak by wszyscy mieli takie fajne katalogi jak MANN to może bym się przekonał ale na razie uderzyło mnie dbanie o klienta firmy MANN. Od razu znalazłem Lancera, typy modele, zdjęcia, wymiary i nawet instrukcję montażu filtra kabinowego :shock: i to to normalnie ze zdjęciami normalnie Lancera :shock:

Jak by tak były opisane katalogi np. tarcz hamulcowych to ludziom żyło by się lepiej.... :mrgreen:

Krzychu

Radassss - 12-03-2009, 18:51

filtron i sedziszow maja tak samo ;)
ogolnie duze kompendium wiedzy te katalogi filtrow, sa okresy produkci, moce, pojemnosci czasami jest napisane jaki jest producent ukladu paliwowego itp.
ja w pracy najczescie korzystam z katalogu filtrona, maja prosta numeracje, MANN ma numeracje jak najbardziej wlasciwa i wiadomo w sumie o co chodzi ale ciezko wg niej poukladac na polkach ;) , przedewszystkim MANN ma stosunkowo niedrogi filtr pylkowy do Lancera :) , powietrza mialem wyciagnac i wymiary sprawdzic to w katalogu sedziszowa mozna po wymiarach dojsc do zamiennika (oczywiscie nie zawsze jest)

lukas1 - 12-03-2009, 19:25

Ktos kiedys napisałna forum ze przy wymianie oleju filtr musisz kupic od ASO, a olej mozesz miec swoj to wtedy nie pojada po gwarancji?

To Prawda???

Przeciez jak masz dopasowany np z tekiego MANNa to co za problem?? ze masz wlasny.

Radassss - 12-03-2009, 19:26

no wlasnie filtra oleju sie czepiaja, innych juz nie, wiec w czasie gwarancji lepiej olejowy brac od nich... nie kasuja drogo w sumie z tego co pamietam 40
Uwex - 12-03-2009, 19:51

No to mamy pytania :
- który olej stosować ?
- jaki filtr oleju ?
to pozostaje jeszcze pytanie ( nie mniej ważne ! ) - gdzie ten olej kupować , żeby był pewnego pochodzenia ???

krzychu - 12-03-2009, 19:54

Uwex napisał/a:
gdzie ten olej kupować , żeby był pewnego pochodzenia ???

U swojego mechanika? Mam nadzieje że wie jak nie kupić podróby.... A przy okazji w cenie zassa, wyssie, zakręci filtr i zaleje :badgrin:

Krzychu

jaca71 - 12-03-2009, 20:02

Odwieczne pytanie: Ssać czy spuszczać? Ja spuszczam i mycie co druga wymiana.
Radassss - 12-03-2009, 20:05

filt z filtrona to jest OP575 z tego co pamietam nie chce mi sie teraz sprawdzac w cenie ok 12-15 zl. olej np taki jak ja mam wlany moglbym opchnac za 130-140 zl za banke... nie wiem jakie ceny sa tam gdzie mieszkacie

lepiej spuscic dokladniejsze to jest, po jakims czasie na dnie michy olejowej przy zasysaniu moje sie pojawic twardy osad

krzychu - 12-03-2009, 20:05

No ja słyszałem że po syntetykach nie ma sensu myć jakimi¶ specyfikami.

Krzychu

Radassss - 12-03-2009, 20:08

myc faktycznie nie trzeba nie ma to wiekszego sensu tak naprawde, nigdy nie mylem jeszcze przy wymianie
Uwex - 12-03-2009, 20:08

Radassss napisał/a:
olej np taki jak ja mam

- niech zgadnę : Statoil Lazer Way U 5W30 ?