To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tłoczek zacisku hamulcowego, zapiekający się hamulec

nerus - 29-03-2011, 15:33

komarsnk napisał/a:
właśnie w tej chwili dzwonił śfagier (celowo tak pisane :mrgreen: ) i właśnie załatwił mi nowe tłoczki :finga: :badgrin: 8)

Jeszcze nie wiem skąd ale pod koniec tyg. będę wiedział :wink: więc jakby komuś trzeba było to proszę pisać na priv :wink:

dzięki wszystkim za zaangażowanie :rolleyes:

to gratuluje...w końcu się udało :mrgreen:

m6riano - 29-03-2011, 17:02

komarsnk napisał/a:
jako, że marnie widzę zakup nowych tłoczków mam do szanownych Kolegów pytanie: czy ktoś ma może na zbyciu dwa zdrowe przednie zaciski jednotłoczkowe do Gala? (przedlift, tarcze 256mm, fi tłoczka - 60mm). Byłbym bardzo wdzięczny za info (na priv).

napisz do Trawor76 lub Sweeper

komarsnk - 29-03-2011, 17:14

m6riano napisał/a:
komarsnk napisał/a:
jako, że marnie widzę zakup nowych tłoczków mam do szanownych Kolegów pytanie: czy ktoś ma może na zbyciu dwa zdrowe przednie zaciski jednotłoczkowe do Gala? (przedlift, tarcze 256mm, fi tłoczka - 60mm). Byłbym bardzo wdzięczny za info (na priv).

napisz do Trawor76 lub Sweeper

ale ja już znalazłem :P

kokoksik - 29-03-2011, 22:01

Krzyzak napisał/a:
nie wiem, czy będziesz zmieniał też wewnętrzną uszczelkę, ale pamiętaj, że do niej jest jeszcze inny specjalny smar hamulcowy

A możesz powiedzieć jaki :?:

Mam jeszcze takie pytanie- może i banalne, ale nie znam odpowiedzi na nie szukałem na necie, ale różnie piszą. Mianowicie jestem po wymianie tarcz i klocków i bardzo hamulce mi się grzeją ( staram się jak najmniej hamować, aby klocki i tarcze się ułożyły). Tłoczki były wyciągane i wyczyszczone złożone na starych częściach ( nowe już zamówione) klocki w prowadnicach chodzą luźno, szpilki zacisku przesmarowane. Czy to normalne, aby tak się grzało?

Dla zainteresowanych komplet naprawczy u japaneze zacisku na jedno koło - 19 zł

Krzyzak - 30-03-2011, 07:44

kokoksik napisał/a:
A możesz powiedzieć jaki

niestety dokładnie nie wiem - można kupić taki w saszetkach - akurat też brałem od japaneze... wygląda na silikonowy, ale pewności 100% nie mam, bo jest gęstszy (bardziej jak wazelina)

Sticker - 01-04-2011, 12:44

Napiszcie mi, czy jest sens zakładać zestawy naprawcze do wszystkich zacisków tak dla świętego spokoju ?
Będę demontował zaciski tył w celu założenia reperaturek zacisku bo ciężko chodzą i skoro i tak muszę zalewać nowym płynem i odpowietrzać układ pomyślałem o zrobieniu też zacisków przednich.

Tomii - 06-04-2011, 21:22

czytam, ale nikt nie napisal jak wymienić te uszczelki tłoczka w zaciskach i jego zewnętrzną osłonę, jest tam jakiś pierścień rozprężny który je trzymie ?
idas - 06-04-2011, 21:31

Tommi napisał/a:
czytam, ale nikt nie napisal jak wymienić te uszczelki tłoczka w zaciskach i jego zewnętrzną osłonę, jest tam jakiś pierścień rozprężny który je trzymie ?

Robiłem to ostatnio w moim aucie, a jako że konstrukcje zacisków są podobne w tylnych jest pierścień rozprężny i założenie osłony przeciwpyłkowej w takim przypadku jest banalne, natomiast przednia musi wskoczyć w rowek w zacisku i jest to męczarnia w pojedynkę...

Krzyzak - 07-04-2011, 07:01

uszczelkę w zacisku zwyczajnie się wyjmuje - jak tą z mufy rury kanalizacyjnej :)
trzeba dać specjalny smar pod nią i na nią

natomiast tą teleskopową uszczelkę tłoczka to na tłoczek się ją zakłada, bo sprężynuje guma a potem w zacisku jest drucik sprężynujący, który ją trzyma

w pojedynkę da radę bez problemu

Sticker - 14-04-2011, 21:53

A oto mój problem:

Skrzywiona, przekręcona prowadnica tylnego zacisku.
Czy można to gdzieś nabyć (najlepiej na wczoraj).
Zapiekał mi się zacisk prawy. Kupując reperaturkę postanowiłem wymienić również z lewej strony. Wszystko się ładnie odkręciło, że nawet nie zwróciłem uwagi na tą skrzywioną prowadnicę. Dopiero przy składaniu i czyszczeniu prowadnicy dostrzegłem że jest krzywa.
Co mogło być przyczyną skręcenie tej prowadnicy ?

robertdg - 15-04-2011, 09:16

Sticker, takie prowadnice mozna kupić w InterCars, jako zestawy naprawcze zacisku, dlaczego tak wyglada ta prowadnica ? No bo się ktoś z nia siłował.
serKlakier - 15-04-2011, 11:48

Dołączam się do pytanie gdzie można zdobyć takie rowadnice bo moja się dzisiaj urwała :( .

Rozumiem że do InterCarsa się udać. Dacie jakiś link bo tam jest pare rodzajów. Mój Galant to 97r.

"
D4-427
Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego

Producent:
AUTOFREN

Opis:
Reperaturka zacisku P MITSUBISHI GALANT/SAPPORO/L400, MAZDA Xedos 9 93- (AKEBONO)

W magazynie:
>9 szt.

Cena detaliczna (z VAT):
30.86 PLN

Kup za:
29.31 PLN

Informacje procudenta - AUTOFREN SEINSA:
D4427
Zestaw naprawczy zacisku hamulcowego

Dodatkowe informacje katalogowe:
Strona zabudowy:
Oś przednia

Średnica [mm]:
43

System hamulcowy:
AKEBONO
"

CZY TAKIE COŚ?

"
LUC PFK317
Zestaw montażowy klocka hamulcowego

Producent:
TRW AUTOMOTIVE

Opis:
Zestaw montażowy klocków hamulcowych MITSUBISHI Challenger/Eclipse/Galant/Galant Estate/Wagon/L200/L300/L400/Montero/Montero Sport/Pajero/Pajero Sport/Shogun/Shogun Sport/Sigma/Sigma Estate/Wagon/Sp

W magazynie:
0 szt.

Cena detaliczna (z VAT):
65.88 PLN

Kup za:
62.57 PLN

Informacje procudenta - TRW:
PFK317
Zestaw montażowy klocków hamulcowych

Dodatkowe informacje katalogowe:
Ograniczenia producenta:
AKEBONO

Typ układu hamulcowego:
Hamulce tarczowe

Zastosowanie w pojeździe [GALANT VI kombi (EA_) - 2.5 V6 24V (EA5W)]
Strona zabudowy:
Oś przednia

od roku prod.:
1997.12

do roku prod.:
2000.03
"

Szwagroz - 15-04-2011, 11:53

edit...
wpis do skasowania

robertdg - 15-04-2011, 16:49

Oś tylna śruby zacisków OB 1373
Sticker - 15-04-2011, 19:45

robertdg napisał/a:
Oś tylna śruby zacisków OB 1373

W Intercarsie nie znajduje takiej pozycji.