To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Lancer Ogólne - Pielęgnacja Lancera, polecane kosmetyki samochodowe

Lucas123w - 01-10-2013, 13:50

maniax86, pierwsze słyszę o takiej magi :D każdy dobry wosk ma optymalną temperaturę w której powinien być nakładany. Przed nałożeniem wosku lakier powinien być oczyszczony ze wszystkich zanieczyszczeń. Samym szamponem tego się zrobić nie da i wtedy kładzenie wosku to faktycznie do pierwszego deszczu i efekt żaden.

W zeszły weekend kładłem już wosk na zimę z całym poprzedzającym rytuałem i po cało tygodniowej jeździe po deszczu, ulewach i syfiastych ulicach auto wygląda dalej jak by było wyglancowane godzinę temu. Doły drzwi są delikatnie przykurzone i syf widać tylko z bliska. Więc rady typu nie woskować bo i tak nie ma sensu to niech każdy zostawi dla Siebie :D

maniax86 - 01-10-2013, 13:56

Lucas123w, o wosku na ciepło to już dawno słyszałem... myjnie nawet się same z tym reklamują "woskowanie na gorąco i na zimno"... tylko chce jakiejś rzetelnej opinii na ten temat czy warto dopłacić za woskowanie na gorąco ( bo pewnie będzie droższe od zwykłego)...
Lucas123w - 01-10-2013, 13:59

Ile kosztują takie cuda ?
maniax86 - 01-10-2013, 14:21

Lucas123w, tak daleko jeszcze nie jestem :wink: najpierw chcę się zorientować czy warto i czy nie jest to jakieś nabijanie w butelke....
mkm - 01-10-2013, 18:12

maniax86, coś mi się zdaje że "wosk na gorąco" to nic innego jak "karcher" ciepła woda plus jakiś nabłyszczacz :wink:
Podobne środki masz na "bezdotykach" na stacjach benzynowych :wink:

maniax86 - 01-10-2013, 19:57

mkm, z tego co doczytałem to jest to jakiś wosk nakładany karcherem??w necie coś takiego znalazłem http://www.myjki.net/srod...rm-820-asf.html
temperatura nakładania 70- 80 stopni :shock:
ale czy to lepsze od zwykłego woskowania?? :P

Lucas123w - 01-10-2013, 20:45

maniax86, nie idź tą drogą proszę Ciebie :D
Nie przetrwa to nawet tygodnia deszczu nie mówiąc tu już o miesiącach zimowych z solą na ulicach.

Anonymous - 04-10-2013, 11:49

Kiedyś próbowałem woskowania na gorąco i szczerze powiedziawszy, to nic specjalnego
Yorii - 18-08-2015, 23:23

Jesli chodzi o kosmetyki to najlepsze co spotkałem na lakier to Tenzi Q7 (quartz czy po polsku kwarc). Podchodziłem sceptycznie ale w koncu kupiłem Q7 i na szyba Q2 chyba i rewelacja wpiszcie na YT Tenzi Q7 i zobaczcie sami. pierwszy efekt woda nie chce "przebywać" na powierzchni tym wypolerowanej zaraz po nałozeniu i odczekaniu dnia specjalnie wyjechałem na deszcz i wjechałem do garażu by zobaczyć jak beda wygladac krople na karoserii ... kropli nie było spadły wszystkie.. do rzeczy co zrobiłem i jakie były efekty i przez ile (w końcu to nie jest tanie).
1.Auto umyłem porządnie i wyczyściłem wszystkie zakamarki z których jakiś piach czy inne dziadostwo mogło by mi szkód narobić.
2. Płatkiem kosmetycznym nakładałem na szybę Q2 (2 składnikowe trzeba wymieszać z buteleczek spokojnie starcza na 3-4 pokrycia szyb ) i za-polerowałem odrazu jeszcze przed wyschnięciem tego i tak samo z q7 na karoserie ..(warto tez pokryć przestrzenie miedzy dzwiami i uszczelki tylko od razu drzwi nie zamykać :) )
3. auto odstwiłem do garażu by schło.

Nie wolno nakładać w upały bo nie zdazymy z polerowaniem tego i będzie widać mazaje a zedrzeć to mozna dopiero pasta polerska wykańczająca na lustro.

Fakty:
przez 15 tys na masce powłoka była (starli mi ja w serwisie wczoraj :/) nisko przy progach zuzyła sie po około 10 tyś z tym ze jeszcze wykazywała szczątkowe własności.
-łatwiej zmywało się owady z szyby
- karoserii żywice drzew nie oddziaływały tak agresywnie na lakier
- lakier delikatnie przyciemniał i dostał głębi
- użycie wycieraczek spadło o 80% choć to już zależy od użytkownika ja się przyzwyczaiłem ze nie trzeba ich używać bo krople same szybko uciekały... widok jak ze statku w gwiezdnych wojnach ... wycieraczka zaburzała jednie rytm (nie ma żadnych efektów tłustej szyby ! )
- po zabrudzeniu auta na myjnie podjeżdżałem tylko na program spłukiwanie wodą demineralizowaną.
- po mocniejszych brudach mieściłem się w 10 zł z myciem auta na automacie.
- powłoka chroni przed mikro ryskami.. tylko mikro większe zostają. jeśli chcecie o tym preparacie pogadać dajcie znać ..preparat jest rewelacyjny od tej pory nie kupuje żadnego wosku bo to sensu nie ma co prawda przy kwarcu trzeba się urobić ale potem luz totalny.

zresztą filmik : https://www.youtube.com/watch?v=_Fg1K_DXhgg

lobuzek - 19-08-2015, 20:52

Używam sporo chemii Tenzi i jestem zadowolony. Kwarcu jeszcze nie używałem, ale pewnie nadejdzie na to czas. Osobiście używam jako zabezpieczenia płynu Brayt T4, efekt jest znakomity i starcza na długo. W przerwach między jej nakładaniem po prostu zwyczajnie woskuję (Sonax/TurtleWax), a po każdym myciu wykańczam detailerem. Efekt jest znakomity, rys brak.
Warto się urobić, bo efekt naprawdę jest super.
Tu link do Brayta:
http://www.troton.pl/files/karty_tech/000224.pdf

Sakura - 31-01-2016, 15:27

Za miesiąc odbieram nowego lancera z salonu w Łodzi. Myślę nad tym, żeby przed obiorem zlecić położenie powłoki ochronnej kwarcowej lub ceramicznej. Która jest lepsza wg Was i czy macie sprawdzoną firmę z Łodzi, która tym się zajmuje?
intruder9 - 07-03-2016, 16:24

A czym pastujecie, woskujecie swoje Lancery?
Chodzi mi o to żeby ładnie błyszczał.
Inaczej mówiąc żeby się świecił jak psu jajca :lol:

mkm - 07-03-2016, 17:12

intruder9, woskiem. :mrgreen:

Wejdż do sklepu z kosmetykami do aut i czytaj opisy.
Jak masz jasny kolor - do jasnych, jak ciemny - do ciemnych.
Jak masz parę w rękach i czas to "twarde", jak nie to "konkursówki".

Jak sobie coś znajdziesz sprawdź na YT jak wyglądają efekty :wink:

Wybór "wosków" jest taki, że życia człowiekowi zabraknie, żeby wszystkie przetestować.

intruder9 - 07-03-2016, 17:31

Mam czarną perłę.
Samochód kupiony w tamtym roku 2009 rocznik.
Oczywiście już pastowałem/woskowałem, ostatnio twardym woskiem "SONAX xtreme Wosk pełna ochrona".
Wcześniej nawet czyściłem pastą MEGUIARS ULTIMATE COMPOUND - to jest coś w rodzaju emulsji polerującej.
Ale efekty nie były rewelacyjne tzn nie świecił się jakoś wyjątkowo.

Lucas123w - 07-03-2016, 18:32

Zawsze używałem wosków ale przed zimą się skusiłem na kwarc :D dobrze przygotować lakier i zaaplikować. intruder9, masz połysk taki że w salonie nawet tak nie wyglądał :d

GYEON Q2 CanCoat v 2