To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Sigma/Diamante Ogólne - MEGA SWAP :P

VirMan - 11-09-2010, 21:32

Fotki podmienione - wszystko chodzi idealnie - coś z przodu słychać , ale niestety najpierw muszę założyć tłumik jakiś - bo nic nie słyszę :) parę detali w desce do zrobienia i można już testować :)

gra jak trzeba:)

Krzyzak - 13-09-2010, 07:31

lukasz12 napisał/a:
Jakiejś konkretnej marki?
Mobil
VirMan - 15-09-2010, 23:36

Dobra - odpaliłem :] chodzi na nowym ecu bardzo ładnie - 6 cyl , cichutko ,żadnych błędów. Chyba jeszcze wymieni się 3 popychacze w tylnej głowicy :) nie są głośne, ale już coś je słychać :) micha po piaskowaniu hameritem na czerwono :) założona na biały silikon :) Valvoline 10w60 , dodatkowa chłodnica oleju , przygotowana pompa TCL itd etc :) Jak wyjmę silnik z platformy testowej to zapodam fotki :) na razie tylko micha :D (wyszła pomarańczowa a jest czerwona)

[ Dodano: 16-09-2010, 16:42 ]
tak apropos.. ciężko wymienić popychacze na samochodzie? Nie mam teraz już $$ na kolejne 3 popychacze , a pasuje mi jednak je wymienić na tylnej głowicy (stuka przy większych obrotach trochę..). Swap jest zaplanowany na przyszły tydzień. - będzie robota :D

[ Dodano: 27-09-2010, 22:23 ]
Silniczek gotowy do wsadzenia, zalany valvoline 10w60 (całe 5l weszło ) zamontowana chłodnica do oleju :)

a tu zdjęcia z wyjmowania mojego starego silniczka (ma aluminiową boczną łapę ! :) ) - cały dzień walki z silnikiem czterema lambdami , instalacją BRC i katalizatorami (prawdziwe idealne metaliczne przepływowe katalizatory - jak nówki w środku :P )

Jutro uszczelnienia i robota nad moim starym silniczkiem przed lądowaniem w kombiaku :)

[ Dodano: 28-09-2010, 09:34 ]
wyjąłem sam silnik ,skrzyni z półosiami nie rozpinałem :) oleju nie wylewałem ;)

[ Dodano: 30-09-2010, 11:15 ]
dobra - chwilowa przerwa bo miałem "niedyspozycję" i na początku października wracam do swapa - teraz czeka mnie zrobienie instalacji i wsadzenie 24v do mojego autka :)

[ Dodano: 02-10-2010, 20:09 ]
dzisiaj wydłubałem wiązkę i walczyłem z kompresorem klimy aż do teraz :) przerobiony na 24v :] niech nikt nie mówi że się nie da (zobaczymy czy będzie działać jak należy ) :D

Całe po południe roboty aż do teraz :] szlifowanie , wiercenie , gwintowanie itd etc :) wybrałem hardkorową metodę przełożenia sprzęgła całego z drugiego kompresora , choć jak patrzę , chyba łatwiej byłoby zamówić pierścień dystansowy i przewiercić dziurki :)

Wojtas - miałeś rację - jest około 3m różnicy w średnicach :)

[ Dodano: 06-10-2010, 19:07 ]
dziś zrobiona konserwacja elementów z chętką na rudą , wyjąłem starą antenę , przygotowałem instalacje pod TCL i zrobiłem obudowę pod komputerki w miejscu akumulatora - akumulator do tyłu , część instalacji energetycznej i zamontowałem nową wiązkę :) miejsce na upsa z tyłu (ładowanie i 220v do akcesoriów ) i antenkę CB . Instalacja od TCL muszę dorwać , bo mam sporo kombinacji z niepełnosprytnym TCL'em z diamantów. zamontowałem czujnik położenia kierownicy dla TCLu :]

wczoraj wsadziłem pompę ABS z TCLem , od sigmy i musiałem sie bawić gumówką .. niestety idiotycznie zaprojektowane , ale nie zdejmowałem klimy i nie rozpinałem jej , więc puki co jak dobrze pójdzie to bez rozpinania klimy zrobię swapa na 24v i dokładkę TCL :D

foty jutro bo jest ciemno :P

[ Dodano: 07-10-2010, 23:15 ]
Dziś wsadziłem silnik i podłączyłem ustrojstwo.. muszę wsadzić star kompresor.. szlag by trafił tych co to projektowali nawet rozstaw otworów nie pasuje.. ale nic..

jutro detale i zapinanie elektroniki i kończę akumulator w bagażniku :) pewnie autko odpali - i będzie dźwięk pięknego 24v :D

[ Dodano: 09-10-2010, 19:53 ]
Ok.. posiałem gdzieś ecu a ciemno już jest więc skończyłem - pod maską wszystko wstępnie podłączone :) dwie foty z wyglądu pod machą:) widać pojemnik na komputerki - będzie fajno - wykorzystam instalację ECS do montażu TCL oraz kilku innych elementów :)

[ Dodano: 23-10-2010, 10:02 ]
Dziś autko jeździ - po wymianie alternatora , i zamontowaniu gazu :) dam fotkę miski którą kiedyś robiłem i z silniczka :) Dziś bedą foty Finala :]

Zajc3w - 26-10-2010, 10:40

fajnie wygląda ta miska.
VirMan - 26-10-2010, 17:04

Uwaga Uwaga!! - swap zakończony :] pod maską już 24v przetestowane i mruczące :] został tylko tiptronic i kilka drobiazgów (osłona na silniczek , komputer kontrolek , drugi reduktor i system zasilania dodatkowego, kamerka cofania , cb i kilka innych )

Oto finał przekładki :]

SILNICZEK:

AUTECKO - GREEN DRAGON

Pod maską jeszcze raz ( dojdzie osłona na brzydkie kabelki - biały to sterujacy do gazu - wypadnie )

Pudełeczko na komputerki - komp TCL ,LPG i Emulator, kilka drobiazgów - widoczne wyprowadzenia errorków , tylko zajrzeć pod maskę i włączyć tryb diagnostyczny przełącznikiem. - dołożony przekaźnik TCL i bezpieczniki dla urządzeń :) )
Duża diodka dla ECU

Działający TCL kontrolka niskiego stanu oleju i temperatury - dojdzie niedługo info o temperaturze skrzyni i bieżącym biegu.

Akumulator w bagażniku - poprawił rozkład masy i dał mi troche swobody - obudowa się robi , (zamówiona puszka z peugeota 407 ) dojdą gniazdka 220v dla akcesoriów i zasilanie awaryjne + ładowanie aku z wtyczki zwykłej :)

UWAGA - teraz już tylko gościnnie w Tarnowie - od środy mieszkam w Rzeszowie - konkretnie Woliczka koło Świlczy :)

[ Dodano: 26-10-2010, 17:23 ]
Thanks to :
lukasz12 , krzysiek65 , wojtas021180 , kosior1975 , Asia i Noemcia , Tato , SamuelS , syski , Sivael

wojtas - 26-10-2010, 18:49

Powiedz mi Bartek, co to za wycięcia po bokach tablicy rejestracyjnej?
VirMan - 26-10-2010, 18:59

to są nacięcia i odgięte elementy do tyłu - z praktyki u kolegi - nie buduje się za nimi bryła lodu w zimie - w moim zderzaku jest przelot do chłodnicy i poprawia to wentylację oraz zapobiega budowaniu się lodu (czy zbitego bloku błota pośniegowego ) zrobiłem osłonę na puste miejsce po kompresorze z nieistniejącego ECS'u pod zderzakiem z prawej strony - potem pokaże jak to wygląda i jak działa ( a całkiem przyjemnie redukuje hałas powyżej 140 km/h , po skończeniu całej podpodłogowej osłony i zarazem usztywniacza całej budy , będę miał mniejszy cx , cichsze autko , i zabezpieczone przed korozją podwozie :)

[ Dodano: 26-10-2010, 20:38 ]
Gaz to teraz STAG 300+ wtryski HANA H2000 zielone , rozdzielacz MAGIC - bez filtra , ale jako pomiar ciśnienia i temperatury. Filtr BRC na podstawce Czaja , reduktor MAGIC III , trochę zdycha powyżej 4.5k rpm przy dużym bucie , ale walczę z tym :) (miedź oczywiście 8mm )

Odczucie generalne to lepsza responsywność silnika, lepszy bucik , bardziej sportowe brzmienie (mniej o dwa katalizatory i dolot 24v ) lekko głośniejszy i żwawszy :)

TCL pracuje fajnie jak jest się co ślizgać - choć ma sporą zwłokę w stosunku do nowszych rozwiązań :)

wojtas - 26-10-2010, 20:41

:-k teraz rozumiem. :rolleyes: Będziemy musieli opić swapa na kolejnym spocie, coby działał bezawaryjnie :partyman:
VirMan - 26-10-2010, 20:48

:) :) a na pewno - teraz aż mnie korci żeby śmigać - jutro do Rzeszowa z bagażówką - ale nie będę mógł jechać jak trzeba :P

Kupuję Albrechta 6890 i mogę potem zdać relację jak to śmiga z tajfunem (tym 50 cm) w błotniku :) nie chciałem mieć kloca na desce wiec montuję pod siedzeniem... pasażera :D

CB fajna sprawa :) a jak niewidoczne dla smerfów i innych dziwnych to jeszcze lepiej :D
Nie wiem gdzie dam panel - może pod sufitem obok lusterka ? :)

[ Dodano: 26-10-2010, 20:52 ]
a jak twój swapik ? - coś do przodu ? :)

wojtas - 27-10-2010, 07:51

Niestety w tej chwili brak czasu i funduszy na ten cel, ale jak to mówią: Co się odwlecze to nie uciecze. :wink:
zbyszek05 - 28-10-2010, 13:26

Pracy dużo i dużo zbednych kilogramów...elektryka ....no ale ty lubisz dłubac więc dłubiesz i dodajesz coś nowego - zagwostka dla nowych samochodów. Teraz masz 24V - znaleźć byłoby ciężko taki egzemplarz tym bardziej w diamante. Mi 24V w sigmie się przejadło...poluję na mocniejszą ,starszą bądź nowszą limuzynę z manualem oczywiście.
Prawda jest tylko taka że otwierając maskę robi na niektórych wrazenie ,na mnie już nie bo czuję niedosyt mocy a fabryki poprawiać nie chcę.

VirMan - 29-10-2010, 12:13

jak dla mnie wystarcza aż nadto - fajniejsza charakterystyka silnika , - mnie więcej nie potrzeba - a bajerki - no cóż - funkcjonalność , wygoda , ekonomia - co chcieć więcej ? :)

[ Dodano: 29-10-2010, 12:16 ]
a tak btw - to gdzie te kilogramy ? aku lżejsze - lepszy rozkład masy , silniczek dopieszczony - gdzie się da to alu :)

Piotr Z - 29-10-2010, 19:43

Bartek chylę czoło za zapał , umiejętności i końcowy sukces. Płonę z ciekawości jaka jest kultura pracy nowego silnika. Szczere gratulacje.
VirMan - 29-10-2010, 21:02

Silniczek pracuje idealnie - zapaliłem go bez przepływomierza i działał jak z podłączonym - obroty idealnie :) myślałem że zgaśnie po dodaniu gazu , ale zdławił się tylko i działał dalej :) poza tym ciągnie teraz duużo lepiej :) ma lepszą charakterystykę , czasem okresami mi klepie jakiś popychacz .. czytałem że to może być problem zapowietrzenia.. nie wiem :) poza tym super - w końcu podłączyłem wszystkie kontrolki na desce :) jak zrobię kontroler do odczytu temperatury w skrzyni i sterowania wszystkim to zrobię fotki jak wygląda deska po przeróbce :) mam kontrolkę skrzyni zamontowaną (takie dwa trybiki) projekt zachowania taki :
Jak skrzynia jest zimna (poniżej 40 stopni olej to jest niebieska ) normalnie nic nie świeci (jak lockup się zapnie to jest zielona kontrolka ) jak powyżej 100 stopni to zółta , jak powyżej 120 to czerwona. jak jest błąd w skrzyni to też miga tak jak error miga.(output ze skrzyni)

kontrola trakcji działa fajnie :) , jeszcze muszę kierownicę ustawić po moich przeróbkach :) bo cały czas mam lekko skręconą :)

zbyszek05 - 30-10-2010, 18:55

Przecież sam piszesz o nich /wynalazki /więc po co mam jeszcze raz przytaczać twoje słowa. Wszystko to co nie było w samochodzie zainstalowane fabrycznie jest dodatkową masą ....Ale z bajerami o wiele fajniej :biggrin: sam bym dłubał mając twoją wiedzę i czas...