Off Topic - Pręgierz ortograficzny - na wesoło
Aga - 28-08-2007, 11:21
arekp napisał/a: | co agresywna Aga traktuje jako szufladkowanie. |
NRQ napisał/a: | Nie wsadzaj wszystkich młodych do jednej szuflady. |
ja????
no Ty się Arku ewidentnie na mnie uwziąłeś
.......................................................
a wracjąc do ogonków...
na forum staram się pisać poprawnie
moim zdaniem tu chodzi o szacunek okazywany czytającym, a nie o jakieś wygodne przyzwyczajenia
natomiast na gg, gdy piszę szybko i do konkretnych, bliskich mi osób, czasem piszę bez polskich liter
arekp - 28-08-2007, 11:42
Aga napisał/a: | o ty się Arku ewidentnie na mnie uwziąłeś |
Tak? Hmm ... moze to jeszcze mechanizm samoobrony po wczorajszych PW nadanych od Ciebie
Aga - 28-08-2007, 11:44
uważam jednak, że zupełnym fenomenem w necie jest czuly_wojtek
jego wypowiedzi zawierają same błędy a jednak wiadomo o co w nich chodzi
jestem nim zafascynowana!
mam nawet kubek z jego tekstem:
Artyści się często rozwodzom to i oni sie rozwiedzom. A u mnie w łikend był zjazd wszystkich byłych męrzów mojej szustej rzony. Tesz byłej. Razem było jakieś 40 osub, bo niekturzy byli męrzowie przyszli ze swoimi siudmymi rzonami oraz dziećmi z piontego małrzeństwa. Dla mojej szustej rzony ja byłem siudmym męrzem, ale np. jej czwarty mąrz przyszedł ze swoją piontom rzoną, dla kturej on z kolei był męrzem czwartym. Łapiecie to? Dziecko z kolei pochodziło z jej czeciego małrzeństwa z facetem dla kturego ona była piontom rzoną, zaś jej drugim męrzem był czeci mąrz mojej czwartej rzony. Tak na kszysz. No cusz, my artyści często wietrzymy swoje rzycie prywatne
[ Dodano: 28-08-2007, 11:48 ]
arekp napisał/a: | moze to jeszcze mechanizm samoobrony po wczorajszych PW nadanych od Ciebie. |
no nie mów...
na PW byłam nawet dosyć miła
nawet coś o piwie na następnym zlocie wspomniałam
ogólnie mówiąc tak naprawdę to miła ze mnie dziewczynka
krzysio1972 - 28-08-2007, 15:31
arekp napisał/a: | to nie wymowka ... |
A wlasnie, ze wymowka. Zapewniam Cie, ze nie jestem dzieckiem neostrady i rozumiem Twoje przyzwyczajenia. Jak widzisz tez pisze bez pl literek, ale w dzisiejszych czasach to juz jest tylko sprawa lenistwa (ignorancji to juz by bylo chyba za mocno), a nie przyzwyczajenia, ze sie nie przestawilismy. Swiat sie zmiena, domeny mozna juz rejestrowac z pl literkami, nie sadze, ze uzywasz sprzetu czy oprogramowania sprzed ponad 10 lat, kiedys nie pisalem pl literek, aby inni przeczytali moje wypociny, teraz nie ma z tym problemow i brak pl literek staje sie uciazliwy i czasem prowadzi do nieporozumien.
akbi - 28-08-2007, 15:41
Żeście się ogona (ogonków) uczepili mi to tak naprawdę jest bez różnicy kto jak pisze, jak czytam szybko to nie zwracam w ogóle na to różnicy.
...a co do oprogramowania XXI wieku .... otóż ostatnio wysyłałem smsa z Miasta Plusa (portal Polkomtelu) i w miejscu polskich literek były krzaczki
Co wy na to ???
Aga - 28-08-2007, 15:52
akbi napisał/a: | jak czytam szybko to nie zwracam w ogóle na to różnicy. |
tylko, że niejednokrotnie bez tych polskich literek to w ogóle nie można zrozumieć wypowiedzi
i jeszcze taki kwiatek:
"panda czy koala przecie zto tosamo to alkoholik i to alkoholik w polsce nieprzeżuje"
mnie rozwaliło
mimo długiego zastanawiania się do dziś nie wiem o co tu chodzi
Karwoś - 28-08-2007, 18:26
Przykładem poprawności jest wyraz OCZY:
nie ma( kogo? czego?) :
1. Oczu
2 Ócz
I która jest poprawna??? Wydaje się że 1 a tu nie do końca prawda bo obie są prawidłowe wg słownika j. polskiego
A poszedłem/Poszłem - z tego co wiem to obie formy są poprawne -- forma poszłem została wpisana do słownika j.polskiego jako dopuszczalna.
Więc z tym wytykaniem błędów przy najmniejszym błędzie nie będzie już tak łatwo
A Forum to nie dyktando - po co się czepiać.
Anonymous - 28-08-2007, 18:41
Karwoś co do oczu to zależy czy to do patrzenia czy te w zupie
arekp - 28-08-2007, 19:14
Karwoś napisał/a: | Więc z tym wytykaniem błędów przy najmniejszym błędzie nie będzie już tak łatwo |
Wytykanie bledow przy najmniejszym bledzie jest CHORE ... no i pregierz zawiera (przynajmniej z mojej strony) wypisane bledy bez wskazania na osobe.
Moje wpisy tu maja na celu zwrocenie uwagi na razace mnie bledy w pisowni, a nie czepianie sie najdrobniejszych.
Anonymous - 28-08-2007, 19:30
akbi napisał/a: | ...a co do oprogramowania XXI wieku .... otóż ostatnio wysyłałem smsa z Miasta Plusa (portal Polkomtelu) i w miejscu polskich literek były krzaczki
Co wy na to ??? | Większość obecnych telefonów nadal ma problemy z kodowaniem a modele różnych producentów często używają innego standardu. Tak więc polskie znaki w SMSach są wciąż niewskazane. Ale może i to zmieni się za jakiś czas
Karwoś napisał/a: | A poszedłem/Poszłem - z tego co wiem to obie formy są poprawne -- forma poszłem została wpisana do słownika j.polskiego jako dopuszczalna. | Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie jest różnica między dopuszczalna a poprawna. Zdaje sobie sprawę z tego że 'poszłem' zostało zaakceptowane ale uważam że warto mówić ładną polszczyzną i starać się unikać form które weszły do słowników bo były bardzo popularnymi błędami. dm17 napisał/a: | Karwoś co do oczu to zależy czy to do patrzenia czy te w zupie | A jeśli dobrze pamiętam to w sieciach mamy jeszcze oka choć w pierwszej chwili zdawało by sie że to po prostu oczy.
Ja za to przez wiele lat nie nauczyłem się pisania zwrotów typu Ty, Tobie itp. dużymi literami. Teraz wciąż zdarza mi się o tym zapominać ale staram się zwracać na to uwagę.
sruba - 28-08-2007, 21:40
a ja pisze i w tym miejscu sie do tego przyznaje, bez pliterek z czystego lenistwa.
i mi z tym dobrze.
dbam jednak o ortografie i interpunkcje, coby moja widomosc byla zrozumiala...
akbi - 29-08-2007, 08:40
NRQ napisał/a: | akbi napisał/a:
...a co do oprogramowania XXI wieku .... otóż ostatnio wysyłałem smsa z Miasta Plusa (portal Polkomtelu) i w miejscu polskich literek były krzaczki
Co wy na to ???
Większość obecnych telefonów nadal ma problemy z kodowaniem a modele różnych producentów często używają innego standardu. Tak więc polskie znaki w SMSach są wciąż niewskazane. Ale może i to zmieni się za jakiś czas |
tu nie chodzi o telefon ... sms wysłany z gg, wyświetla się poprawnie
Sruba napisał/a: | moja widomosc |
chodzi Ci o wiadomość uwidocznioną
Anonymous - 29-08-2007, 09:23
ja tez pisze bez polskich znakow bo mi sie niechce, wystarczy ze przy ostatnim pisaniu ksiegi jakosci mam odcisk na kciuku od alt'a.
malo tego, ja nie uzywam duzych liter chyba ze sam zaczynam temat to w pierwszym poscie tak, a potem juz nie.
naturalnie jest mi z tym dobrze
cns80 - 29-08-2007, 09:41
arekp napisał/a: | Jestem identycznego zdania, brak pliterek nie utrudnia czytania. Znajdzie sie garsc, a moze i dwie slow, ktore bez ogonkow maja po kilka znaczen ale to juz kontekst zdania zalatwia. | Taaaak. To tak jak z jeżdżeniem po cudzym polu. Tobie to nie przeszkadza, ale pomyśl o właścicielu.
Ja przez takie kwiatki mimo że byłem najlepszy w klasie z ortografii, gramatyki i interpunkcji to teraz mam problemy z podstawowymi wyrazami np.: "wyjoł" - "wyjął", bo komuś się nie chciało używać ogonków, a ja zapamiętałem wzrokowo i obie formy wydają mi się niepoprawne.
Kiedyś na tym forum (zdaje się że w topicu o skrypcie "you") rozpętałem wojnę, bo wpisałem z użyciem skryptu tekst: "xxx przyjedz do mnie, zrob mi te laske". A wystarczyło wpisać polskie znaki ("po to one są, po to są, po to są one"). Żebyś widział jakie wiadomości dostawałem na PW
NRQ napisał/a: | I tu się mylisz. To że mam parę lat mniej niż ty nie znaczy że internet jest dla mnie tworem znanym od niedawna. Mój ojciec jest informatykiem a ja po sieci latałem od małego i naprawdę pamiętam co znaczy liczenie impulsów i modlenie się o to by modem nie przerwał połączenia. Zdaje sobie sprawę że w mailach polskie znaki często powodowały (i nadal czasem powodują) zupełny brak czytelności. Niemniej mamy 2007 rok a kodowanie polskich znaków jest już całkowitym standardem w przeglądarkach i nie widzę powodów dla których nieużywanie ich na forum miało by być uzasadnione. Przyzwyczajenie? Jak dla mnie to wciąż lenistwo. | Popieram.
Wiesz Arku, zaczynałem od Commodore 128, i PC XT (to się chyba nazywało 086) i nie mam problemu z polskimi znakami. A dzięki takim "poetom" jak ty mam problemy z napisaniem poprawnego tekstu w pracy
Moim zdaniem pisanie, bez polskich znaków, bez wielkich liter i bez znaków interpunkcyjnych jest też objawem braku szacunku dla odbiorcy.
arekp - 29-08-2007, 09:59
cns80 napisał/a: | mam problemy z podstawowymi wyrazami np.: "wyjoł" - "wyjął", bo komuś się nie chciało używać ogonków |
Brak ogonkow dla 'wyjął' to 'wyjal' a nie 'wyjol' wiec nie widze powodu Twoich problemow
cns80 napisał/a: | Kiedyś na tym forum (zdaje się że w topicu o skrypcie "you") rozpętałem wojnę, bo wpisałem z użyciem skryptu tekst: "xxx przyjedz do mnie, zrob mi te laske". A wystarczyło wpisać polskie znaki ("po to one są, po to są, po to są one"). Żebyś widział jakie wiadomości dostawałem na PW |
Moja nauczycielka historii ze szkoly sredniej byla kobieta starszej daty. Zawsze nam powtarzala "Ja Wam chlopcy laski nie robie" ... domysl sie reakcji na kazde takie stwierdzenie.
Rafi byc moze mial zajecia z Pania Bułchak w ZSŁ.
cns80 napisał/a: | A dzięki takim "poetom" jak ty mam problemy z napisaniem poprawnego tekstu w pracy |
cns80 napisał/a: | Moim zdaniem pisanie, bez polskich znaków, bez wielkich liter i bez znaków interpunkcyjnych jest też objawem braku szacunku dla odbiorcy. |
Zacznijmy od tego, ze nie potrafisz napisac 'Ty' - a na to zawsze zwracam bardzo duza uwage - a zarzucasz mi brak szacunku.
To, ze czytajac pseudo dyslektykow, ktorzy dodatkowo nie uzywaja polskich liter masz problem z poprawna pisownia to juz raczej Twoj problem. Gdy ja mam watpliwosci odwiedzam http://so.pwn.pl i pisownie sprawdzam.
edit: wycialem o kawalek cytatu za duzo
|
|
|