[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Check Engine - Kontrolki, powiadomiania, kody błędów ?
PawełB - 19-06-2016, 15:15
tokyo napisał/a: | Witaj
Zamiennik bosch i walker moze byc dzialaja poprawnie.
Zanim kupisz sonde sprawdz lub przeczysc styki w kostce drugiej sondy - kable powinny wchodzic po stronie pasazera pod fotelem |
Dzięki. Tak, właśnie tam jest kostka - sprawdzałem - wszystko wygląda jakby właśnie wyjechało z fabryki.
KrzysiekDLW - 10-04-2017, 15:06 Temat postu: Kod błędu C1000 Czy wie ktoś za co odpowiada błąd o kodzie C1000?
Wyskoczył mi błąd ASC serwis oraz przestał działać tempomat. U jednego z mechaników pokazało tylko jeden błąd o kodzie C1000
hubus - 10-04-2017, 21:25 Temat postu: Re: Kod błędu C1000
KrzysiekDLW napisał/a: | Czy wie ktoś za co odpowiada błąd o kodzie C1000?
Wyskoczył mi błąd ASC serwis oraz przestał działać tempomat. U jednego z mechaników pokazało tylko jeden błąd o kodzie C1000 |
Z tego co wyczytałem to problem ze światłami stopu:
http://www.evolutionm.net...dtc-c1000-1.pdf
Może być problem ze stycznikiem przy pedale hamulca. Światła stopu działają normalnie?
KrzysiekDLW - 10-04-2017, 23:54
Tak, ze światłami wszystko jest ok. Podejrzewam, że czujnik może być dwupinowy i sterować czymś jeszcz np. tempomat. Ale czy od niego zależy też jeszcze błąd ASC? Bo komputer nic innego nie wskazał (np czujnik skretu kola kierownicy, lub czujnika abs)
hubus - 11-04-2017, 08:24
KrzysiekDLW napisał/a: | Tak, ze światłami wszystko jest ok. Podejrzewam, że czujnik może być dwupinowy i sterować czymś jeszcz np. tempomat. Ale czy od niego zależy też jeszcze błąd ASC? Bo komputer nic innego nie wskazał (np czujnik skretu kola kierownicy, lub czujnika abs) |
Z tego PDFa, który podesłałem:
ETACS-ECU sends the ON signal generated when the brake
pedal is depressed and OFF signal generated when the pedal
is released to ASC-ECU via CAN bus lines.
Czyli sygnał idzie najpierw do ETACS (pewnie światła stopu) a później ETACS wysyła do ASC. Jeżeli wykluczone światła to pozostaje stycznik z przewodami lub problem z ETACS/ASC (mniej prawdopodobne).
Czujnik w każdym samochodzie ma chyba dwa obwody dla bezpieczeństwa. Działają przeciwlegle i jak jest "spójność" to komputer wie że coś jest nie tak:
https://www.galerieallegr.../6348841/2#zdj4
KrzysiekDLW - 12-04-2017, 14:54
Problem rozwiązany. Przyczyną niedziałającego tempomatu oraz błędu ASC, była przepalona żarówka STOP
hubus - 12-04-2017, 15:25
KrzysiekDLW napisał/a: | Problem rozwiązany. Przyczyną niedziałającego tempomatu oraz błędu ASC, była przepalona żarówka STOP |
Czyli ze światłami nie wszystko OK Dzięki za informacje.
Robert_N - 14-04-2017, 13:18
U mnie było to samo, przestał działać tempomat, ASC OFF. Podłączyłem OBD professional solution iCar i sprawdziłem dwoma programami Torque i DashCommand i zero błędów. Miałem jechać do swojego mechanika ale kolega mi powiedział, że nie mam stopu z dwóch stron. Wymieniłem żarówki i wszystko wróciło do normy Mechanika odwiedzę jak zawsze przy przeglądzie
ultimatum - 13-06-2017, 12:58 Temat postu: [CY8A 2.0DID] Błąd (P2563) , (P0299) Witam
Moje autko to Mitsubishi Lancer 2.0 Di-D 150km , 2010r , hatchback.
Ostatnio mam problem jak odpalam auto na zimnym i od razu ruszam traci moc , turbina się wyłącza muszę wyłączyć silnik , włączyć i śmiga. Czasami ma nierówne obroty.
Komputer pokazał 2 błędy:
P0299 - Turbo niskie P doładowania
P2563 - Czujnik poz reg doładow zakres
Gdzie szukać tego czujnika ?
Znalazłem jeden ale wyskakuje w necie że jest od ciśnienia DPF , czy to to, czy nie to nr.(076 906 051A).
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
SCORPlON - 02-11-2017, 19:10 Temat postu: Błąd silnika P0011 - Lancer 2009 Witam Was! Podczas sprawdzania silnika po podłączeniu modułu OBDII wyskoczył mi taki błąd:
P0011 - A Camshaft Position - Timing Over Advanced or System Performance (Bank 1).
Silnik pracuje równo, przyspiesza normalnie. Po skasowaniu błędu powraca po kilku dniach jazdy.
To co jeszcze zaobserwowałem od od dwóch zmian oleju w silniku ubywa go od górnej do dolnej kreski.
Na ostatniej wymianie oleju została zastsowana płukanka jednak błąd po kilkuset kilometrach pojawił się ponownie.
Olej jaki stosowałem to: Millers i Eneos Sustina 5W30.
Czy ktoś z Was miał problem z tym błędem? Jakieś porady? Dzięki z góry za wszelkie wskazówki.
miśko1977 - 03-11-2017, 08:59
Sprawdź czujnik położenia wałka rozrządu.
agnes206 - 12-02-2018, 10:16 Temat postu: Kontrolka trójkąt z wykrzyknikiem Witam wszystkich,
Kilka dni temu kupiłam Lancera 1.6 2012 i dzisiaj rano po odpaleniu smuteczek mnie ogarnął bo wyświetliła mi się kontrolka pomarańczowy trójkąt z wykrzyknikiem. Co to może oznaczać? Gdzieś na forum znalazłam info że może to być coś z płynem hamulcowym, sprawdziłam i jest w normie. Czy trzeba z tym jakoś pilnie jechać do serwisu? Jestem kompletnie zielona, to moje pierwsze auto tej marki więc będę wdzięczna za podpowiedzi
tyku - 12-02-2018, 12:12
agnes206, Podepnij interfejs diagnostyczny ELM327 BLUETOOTH OBD2 i sprawdź kod błędu (ktoś z twoich znajomych pewnie taki posiada). Opcja druga niestety droga, ale skuteczna, udaj się do serwisu AUTO KRAK na ulicę Jasnogórska 105. Trzecia opcja to kontakt z użytkownikiem tokyo (cena usługi nie znana).
Uwex - 12-02-2018, 13:58
agnes206 - kontrolka od hamulców (np. mało płynu, usterka ukł. ham. czy zaciągnięty ręczny lub awaria ABS ) jest inna- kółko z wykrzyknikiem w środku.
Pomarańczowy trójkąt z wykrzyknikiem - "łańcuch rozrządu może być rozciągnięty" - wg. instrukcji , ale zaznaczam, że do silnika 1,8 benzyna. Nie wiem czy dotyczy też silnika 1,6.
Jeśli naprawdę to łańcuch to nieciekawie.
matik0109 - 13-02-2018, 09:01 Temat postu: Dziwna sytuacja i check Hej
Lancer 1.8 143 98PB
Pytanko czy mieliście taką sytuacje, że odpalacie auto bez sprzęgła zostawione na biegu nr 3, a auto nie reaguje na bieg? jakby był na luzie. W tym momencie chyba był zapalony check i od poduszek kontrolka. Zgasiłem i odpaliłem i wszystko było ok ta sytuacja była 18.01.2018.
Dziś za to odpalam sobie auto, a tu nagle check zgasiłem poczekałem odpaliłem i tym razem check z aku się świecił. Znowu zgasiłem i odpaliłem i tylko check się pali z każdym uruchomieniem, a że musiałem do pracy jechać to jechałem z kontrolką. Auto jedzie normalnie tak jak każdego dnia, żadnych dziwnych odgłosów nie ma. Tempomat działa biegi wchodzą normalnie.
Myślicie, że te dwie sprawy mogą być powiązane? Może coś Wam przychodzi do głowy, bo nie powiem 8h czekania i zastanawiania się trochę dobija...
Dodam, że problem z biegiem wystąpił po odebraniu auta z myjni w której już nie raz byłem. Póki co czekam do 16, aż będę w domu żeby podłączyć obd na BT może coś wyskoczy.
|
|
|