[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Elektrycznie składane/rozkładane lusterka
piotrkor1 - 06-05-2010, 17:43 Temat postu: Przełączniki sterowania składanych lusterek galant i pajero Witam!!
Od jakiegoś czasu próbuję założyć składane lusterka do galanta po lifcie i nie mogę dojść do ładu z wtyczkami do przełącznika.W galu na UK jest inna i na Europę też inna???
W pajero przełącznik niby ten sam ale wyjście z tyłu też inne.W moim jest 11 pinów
(8 góra i 3 dół).Czy któryś z kolegów może zrobić zdjęcie przełącznika z tyłu i samej wtyczki jak ona wygląda w wersji europejskiej.Dzięki.
[ Dodano: 19-05-2010, 17:05 ]
macia, Poproszę o zdjęcie wtyczki kostki składanych lusterek.Dziękuję i pozdrawiam
[ Dodano: 19-05-2010, 17:14 ]
PLPynton, CZy ktoś posiada zdjęcie wtyczki przełącznika lusterek?
Chciałem zamontować składane lusterka ale nie wiem jak podłączyć kabelki do przełącznika,który nabyłem z pajero.Dzięki za foty.
deejay - 28-05-2010, 22:46 Temat postu: składane lusterka Szukałem , ale nie znalazłem , był gdzieś opisywany temat domykania szyb w EA za pomoca alarmu , w związku ze nabyłem nowego Gala ze składanymi lusterkami oryginalnie , postanowiłem poeksperymentować , powiem tak , ze dzisiaj za pomoca kolegi udało mi sie to wszystko uruchomić i "dokleić" skałdanie lusterek po uzbrojeniu alarmu , wiec obalam mit , ze nie mozna tego dokonac w EA
Oto dowody http://img171.imageshack.us/i/mov00140.mp4/
robertdg - 29-05-2010, 00:21
To może jakiś FAQ wykreujesz, zapewne nie jeden by skorzystał
Psikus - 30-05-2010, 00:34
czy jeśli zamkniesz samochód z kluczyka lusterka się składają? a jeśli zamkniesz z pilota a otworzysz z kluczyka lusterka sie rozkładają czy zostają złożone? czy jeśli zostają złożone to przy zamykaniu ponownym samochodu zostają złożone czy się rozkładają?
deejay - 30-05-2010, 00:43
więc tak : lusterka składaja sie jak zamykam i urbrajam alarm z pilota , i tak samo sie rozkładaja jak otwieram auto z pilota , jak rówież sie rozkładaja jak otwieram auto z kluczyka , ale wtedy jak nie rozbroję alarmu to bedzie alarm wył
Psikus - 30-05-2010, 01:15
czyli wszystko działa jak w zasadzie powinno.mój alarm ma jeszcze możliwość zamknięcia zamka bez uzbrojenia alarmu. czy w Twoim również jest taka możliwość? jeśli nie ma to sprawa jest załatwiona i zestrojenie tego z pilotem powinno być sprawą banalna i można do tego wykorzystać impulsy sterowania centralnym zamkiem, zakładając oczywiście że działa to jak w civic 6 gen, gdzie lusterka składają się i rozkładają po podaniu krótkiego impulsu 12v na jeden przewód. BTW zawsze mi się składane lusterka podobały a do tego jak składają sie przy okazji zamykania zamka. Można funkcje wyłączyć jakoś ( np zima w razie jak by im się przymarzło ) bez rozpinania elektryki?
superson123 - 20-12-2011, 16:21
Witam
Trochę odświeżę temat, nabyłem nie dawno lusterka elektrycznie składane/ rozkładane i teraz takie pytanie czy ma ktoś schemat instalacji lusterek tylko żeby był schemat pod lusterka elektrycznie składane/ rozkładane bo do zwykłych znalazłem w dziale "download" i może ktoś by mógł opisać jak to podłączyć i może jeszcze taki smaczek jak podłączyć pod alarm żeby się elegancko składały i rozkładały przy zamykaniu/otwieraniu auta z góry dziękuję
Owczar - 20-12-2011, 16:24
superson123 czy zadałeś sobie odrobinę trudu i przeczytałeś te kilka strony tematu?
superson123 - 20-12-2011, 16:40
Owczar napisał/a: | superson123 czy zadałeś sobie odrobinę trudu i przeczytałeś te kilka strony tematu? |
Tak zadałem i niektóre zdjęcia już się nie wczytują i linki niestety tak samo dlatego też pytam.
Owczar - 20-12-2011, 16:58
Z tym schematem może być problem. Są tylko przedliftowe.
Masz kostki do tych lusterek i przełącznik z kostką? Są inne niż w oryginalnych.
Czeka Cię spora rzeźba. Będziesz musiał namierzyć od czego są dane piny w lusterkach, a następnie na podstawie schematów zrobić połączenia z tym co jest w aucie.
Generalnie custom instalkę trzeba zrobić.
Część kabelków można wykorzystać. Ale dodatkowo musisz przeciągnąć do drzwi bodajże pod 3 kabelki, ale nie mam pewności bo nie liczyłem ile jest w obu wiązkach.
superson123 - 20-12-2011, 17:07
Na szczęście sprzedawca mi dał kostki do przełącznika i lusterek myślałem że ktoś będzie miał schemat do tego(było by łatwiej) ale nic coś będę sam musiał podziałać, a jak mi się uda to wrzucę jakieś fotki i opis mały. Dzięki za info.
Owczar - 20-12-2011, 17:14
superson123 napisał/a: | myślałem że ktoś będzie miał schemat do tego(było by łatwiej) |
Byłoby dużo łatwiej. Sam tego szukałem jak sprzedawałem takie lusterka. Najgorsze jest to, że nie wiadomo jak przełącznik gada z lusterkami. Czy bezpośrednio czy pośrednio przez ETACS. Najgorsze będzie prowadzenie kabli. Bo będziesz musiał przeciągać przez te wąską gumę między drzwiami i słupkiem. Potem trzeba jakość sensownie do przełącznika pociągnąć. No i zabawa który pin od czego żeby wykorzystać starą wiązkę. Na Twoim miejscu najpierw bym spróbował zaadoptować to co jest bez składania a potem składanie dorobić. Czyli podłączyć regulację i grzanie, a na koniec dociągnąć kabelki do składania.
Niestety nikt nie napisał czy zrobił taki swap do końca... Daj znać co wyjdzie.
superson123 - 20-12-2011, 17:29
Owczar napisał/a: | Najgorsze jest to, że nie wiadomo jak przełącznik gada z lusterkami. Czy bezpośrednio czy pośrednio przez ETACS. |
No właśnie też się nad tym zastanawiam, ale będzie trzeba zrobić próby czy ten przełącznik zmienia sam bez dodatkowych przekaźników biegunowość bo z tego co patrzyłem na kostkę od lusterka wynika że do silniczka od składania idą tylko dwa kabelki, jeden do ogrzewania i 4 do regulacji lusterka. Liczyłem się z tym że będzie dużo zabawy, a właśnie najgorsze jest przeciąganie kabli i dobre ich zabezpieczenie jak fabryka zrobiła.
Owczar napisał/a: | Na Twoim miejscu najpierw bym spróbował zaadoptować to co jest bez składania a potem składanie dorobić. Czyli podłączyć regulację i grzanie, a na koniec dociągnąć kabelki do składania. |
I chyba od tego zacznę.
mackbeth - 20-12-2011, 22:16
Schemat elektryczny lusterek składanych Galant 2001 od przełącznika do lusterek:)
http://www.sendspace.pl/f...11effe21fbb56c3
superson123 - 21-12-2011, 01:08
mackbeth Dzięki wielkie za schemacik na pewno mi pomoże i szybciej pójdzie założenie lusterek
|
|
|