To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

yaro1976 - 30-10-2008, 14:48

Forest_Taft napisał/a:
A wracając do tematu NIVO to na jakiej zasadzie to działa? Mnie się kojarzy z jakimś przełącznikiem od wysokości itd......a tu nie ma żadnych kabli przy amorkach......

Zna ktoś zasadę działania NIVO? Jeśli tak to bardzo proszę o naświetlenie sprawy....

Akbi, czy będziesz miał do sprzedania te z NIVO? U mnie jeden umarł i chcę wymienić na to samo.....

nie wiem czy gdzieś było na forum przyklejone, ale nie jestem pewien, podaj maila to ci podeślę pdfa z tym ustrojstwem, dopasowuje się dynamicznie przez system zaworków wewnętrznych, autonomiczne urządzenie

akbi - 30-10-2008, 15:11

Forest_Taft napisał/a:
Akbi, czy będziesz miał do sprzedania te z NIVO? U mnie jeden umarł i chcę wymienić na to samo.....

niestety nie ... KYB nie robi nivo

tomusn - 30-10-2008, 16:34

http://sklep.intercars.com.pl/?start=tree -> wyszukiwarka

nr KYB 341213 - amortyzator T (gaz) MITSUBISHI GALANT VI
/09.96-10.04

1. tak są bez nivo
2. powinny pasować

Marti - 30-10-2008, 21:49

Czegoś tu nie rozumiem (mimo że sam przerabiałem temat amotków z tyłu). Z tego co wiem były wersje EAxW bez nivo ze zwykłymi amotkami i są dostępne (podobno) zarówno sprężyny jak i amortyzatory do takiej wersji. Ja osobiście się poddałem i jak mi 1 padł zakupiłem używkę. Teoria ta zawali się jak ktoś potwierdzi fakt jakoby mitsubishi nie montowało do EAxW zwykłych amorków. (jak dzwoniłem do gości z Allegro jak szukałem amorka to pytali się jakie zawieszenie, sprężyny z tego co wiem są dostępne w harcie).
tomusn - 31-10-2008, 12:02

a zobacz co podaje KYB:
Kod:
http://www.kayaba.co.uk/kayabaeurope/pdfs/KYB%20Catalogue%202008.pdf

EXC - oznacza bez układu samopozimowania czy coś w ten deseń

akbi - 31-10-2008, 13:39

tomusn napisał/a:
EXC - oznacza bez układu samopozimowania czy coś w ten deseń

KYB nie robi w ogóle amorków z nivo

Marcino - 31-10-2008, 16:22

Popatrzecie w service manual - tam sa dwie wersje z nivo - self leveling i bez. No i oczywiście dwa rodzaje spręzyn.
POzdrawiam

Marcino - 31-10-2008, 16:31

Cytat:
Zna ktoś zasadę działania NIVO? Jeśli tak to bardzo proszę o naświetlenie sprawy....

yaro1976 napisał/a:
dopasowuje się dynamicznie przez system zaworków wewnętrznych, autonomiczne urządzenie

Dokładnie tak, w zależności od obciązenia ukłąd zamyka zaworki i całość robi sie twarda. Dodatkowo wydaje mi sie ze moze tam być jeszcze poduszka gazowa pod cisnieniem - ale nie jestem pewnien.
Ja ja zdejmowałem to we dwóch z kolegą nie mogliśmy nadusić tego dobrego. To nie to co zwykle które z oporem ale wdusisz.
POzdrawiam

Anonymous - 31-10-2008, 16:55

Z materiału który przysłał mi yaro1976, wynika że poduszka gazowa jest. Trochę bolesne że tyle to kosztuje. Kombinuje co by zamiennie wsadzić zawieszenie Koni które można samemu naprawić (mówię o amorkach) wymieniając tylko uszczelniacz i płyn hydrauliczny.
Marti - 16-12-2008, 07:51

Cytat:
Ja z tyłu zamontowałem amorki KYB a sprężyny dobrałem od passata b5 kombi. Były ciut za długie, więc zostały minimalnie przycięte.

Ile skróciłeś te spręzyny (pół czy 1 czy..... zwoi) i z jakiej wersji paska (kombi, sedan) wykożystałeś sprężyny.

Anonymous - 16-12-2008, 10:57

Troche nie na temat, ale czy nie zjada ci z tylu opon ?
brodzky - 16-12-2008, 11:01

Nie. One juz maja bieznik bardzo niski ale czekam ze zmiana do sniegow :P
Anonymous - 16-12-2008, 11:31

Brodzky. Nie czekaj ze zmiana.......już się robią szklanki na drodze. Niby na lodzie żadna zimówka nie pomoże, ale zawsze coś.....

Ja gdzieś na forum pisałem o kobitce która wylądowała u mnie w ogródku na dachu......prosta droga....a jednak coś się stało....a ze godziny mocno poranne to był lód.....

Jak masz oponki to zmieniaj.Nawet gdyby miało je zedrzeć w jeden sezon to i tak opona mniej kosztuje niż twoje życie, które jest bezcenne.

brodzky - 16-12-2008, 11:40

Przy mojej jezdzie nic mi nie grozi raczej a teraz szukam amortyzatora. Gdy warunki sie pogarszaja (temp spada dramatycznie) jest colt na 1 sezonowych zimowkach wiec jest OK. Poza tym chwilowo jestem bezrobotny (nieszczescia chodza parami :D ) ale mam nadzieje ze sie to zmieni juz w tym tygodniu...

[ Dodano: 16-12-2008, 12:45 ]
Znalazlem SACHSy http://tnij.org/ci45

Chyba nawet drozej niz w ASO...

[ Dodano: 16-12-2008, 15:18 ]

Srednica tloka 7cm, sprezyna ma srednice zewnetrzna 11cm. NIVO? :oops:

Marti - 16-12-2008, 15:54

brodzky napisał/a:
Srednica tloka 7cm, sprezyna ma srednice zewnetrzna 11cm. NIVO?

Dokładnie :cry: