FAQ & How to? - PB95 czy PB98
sla - 09-12-2006, 14:10
Ficu865 napisał/a: | napisałeś że pb95 wytworzy więcej energii od 98. |
Bo tak właśnie jest i dlatego na 95 spalimy mniej paliwa. Im więcej oktan tym mniejsza kaloryczność paliwa czyli ogólnie mówiąc paliwo ma w sobie mniej energii. Dla ciekawych tematu polecam lekture http://www.majer-tech.com.pl/ramki/benzyna1.htm
Anonymous - 09-12-2006, 14:19
sla napisał/a: | na 95 spalimy mniej paliwa. |
Być może.
sla napisał/a: | napisałeś że pb95 wytworzy więcej energii od 98.
Bo tak właśnie jest |
Ja już mam dosyć. Wyłączam się z tej dyskusji bo widze że nic do Ciebie nie dociera. Skoro tak myślisz ok ale możesz innych wprowazić w błąd...
To co piszesz to nie logiczne.
sla - 09-12-2006, 14:42
Wartość energetyczna paliw o niższej LO jest większa niż paliwa 98 i dlatego jeżeli samochód przystosowany został konstrukcyjnie do spalania paliwa LO95 to zastosowanie LO98 mocy nie podniesie, a nawet może ją pogorszyć. Efekty byłyby odczuwalne dopiero po zwiększeniu ciśnienia sprężania (np. splanowaniu głowicy).
Prosiłem Cię abyś czytał ze zrozumieniem, dlatego specjalnie dla Ciebie zacytowałem powyżej najważniejsze zdanie tego artykułu.W błąd innych wprowadzasz TY,chyba że dysponujesz jakimis własnymi badaniami, a wtedy szykuje się może nagroda Nobla.
Masz jeszcze jakieś argumenty poza własnymi niezbyt logicznymi. Pamiętaj, jeśli chcesz się spierać najpierw się do tego przygotuj i sprawdź czy masz rację , ponieważ potem robi się głupio.
Anonymous - 09-12-2006, 15:29
sla napisał/a: | Wartość energetyczna paliw o niższej LO jest większa niż paliwa 98 i dlatego jeżeli samochód przystosowany został konstrukcyjnie do spalania paliwa LO95 to zastosowanie LO98 mocy nie podniesie, a nawet może ją pogorszyć. Efekty byłyby odczuwalne dopiero po zwiększeniu ciśnienia sprężania (np. splanowaniu głowicy). |
Nie ma to jak powoływać się na forum Wartburga
http://forum.klub-wartburga.pl/about1788-15.html
Teraz zabłysnałes wiedza techniczna;) Cytujesz czyjes wypowiedzi równiez nie potwierdzone...
sla - 09-12-2006, 15:50
Czy przeczytałeś cały artykuł do którego dałem link? To nie jest forum Wartburga.Co za różnica na którym forum był on jeszcze cytowany.Powinien być na kazdym gdzie ludzie piszą bzdury, nie mając pojęcia o czm piszą .Może masz jakieś zastrzeżenia merytoryczne do fachowości tego artykułu, jeżeli tak to zapraszam do podania argumentów i tekstów gdzie zabłyśniesz własną wiedzą techniczną.Do tej pory jedyny argument który przedstawiłeś to to, że słyszałeś na kursie. Chyba to był kurs gotowania , bo nie mógł być on związany w jakikolwiek sposób z chemią lub z fizyką, że o budowie i eksploatacji silników nie wspomnę. Na Politechnice Warszawskiej organizowane są dni otwarte, zapraszam, będziesz miał okazję zadania pytań.Moja rada nie brnij w coś o czym nie masz pojęcia, a przyznanie się do błędu nie jest takie straszne, ponieważ nie myli się tylko ten co nic nie robi.
http://72.14.221.104/sear...d=48&lr=lang_pl
Tutaj masz jeszcze jeden tekst na ten temat jeżeli tamten Cię nie satysfakcjonował. Jeżeli chcesz mogę Ci podać odnośniki do stron po angielsku i po niemiecku na poruszany temat.
Anonymous - 09-12-2006, 16:55
Ja wykopałem cos takiego:
"Wartość opałowa jest jedną z podstawowych cech każdego paliwa. Definicyjnie jest to ilość ciepła (energii), które wydzieli się ze spalenia 1 kilograma danego paliwa. Im większa wartość opałowa paliwa, tym łatwiej osiągnąć wyższą moc, aczkolwiek jest to tylko jeden z czynników paliwowych decydujących o mocy silnika. Dlaczego silniki zasilane gazem mają o około 10% mniejszą moc niż na benzynie? Właśnie dlatego, że gaz LPG ma mniejszą wartość opałową od benzyny (3660 kJ/m3 zamiast 3860 kJ/m3). Aby osiągnąć taką samą moc trzeba więc ilość gazu proporcjonalnie zwiększyć."
Paliwo 98 oktanowe ma nieznacznie większą wartość opałową czyli wytwarza więcej energii podczas spalania.
Powtarzam że JA mówie o zdaniu sla gdzie twierdzi że 95 wytworzy więcej energii.
To co znalazłes dosyć ciekawe i może rozwiązać ten temat. jednak każdy samochód inaczej się zachowa więc również nie możemy ogulnikować.
Ja dalej twierdze że paliwa o wyższej liczbie oktanów zostały wprowadzone ponieważ dają większą moc. Promy kosmiczne latają na PB95 tak?
Jeszcze raz powtórzę, moje wypociny dotyczą ILOŚCI ENERGII JAKA WYTWARZA SIE PODCZAS SPALANIA tego czy więcej koni jest przy 95 czy 98 nie poruszam.
[ Dodano: 09-12-2006, 17:04 ]
P.S. Kończę dyskusję bo to nie ma sensu. Kręcimy się w kółko.
Pozdrawiam Szanownego Pana doktora...
sla - 09-12-2006, 17:27
Jeszcze raz powtórzę, moje wypociny dotyczą ILOŚCI ENERGII JAKA WYTWARZA SIE PODCZAS SPALANIA tego czy więcej koni jest przy 95 czy 98 nie poruszam.
Dla mnie to logiczne. Im więcej oktanów tym większa moc-to są Twoje zdania z postów,więc albo poruszasz, albo nie wiesz już co piszesz tak sie zamotałeś.
Cytujesz zdania z artykułu ,który ja przedstawiłem , a który Ci nie odpowiadał po to by przedstawić odwrotne wnioski.Czy Ty rozumiesz co napisano w drugim artykule do którego dałem link? Jest dokładnie tak jak ja piszę.Masz racje ,że ta dyskusja nie ma sensu, ponieważ nie masz argumentów na poparcie swojej tezy, a dyskredytujesz te przedstawione przez fachowców przedstawione w artykułach do których dałem linki.Najgorsze jest to że nie potrafisz przyznać sie do błędu.Dlatego powtórzę jeszcze raz -jezdżąc na paliwie PB95 mniej go spalimy, ponieważ ma ono wyższa wartość energetyczną.O ile sie nie mylę w promach kosmicznych i rakietach są inne silniki i potrzebują innego paliwa niz silniki samochodowe,wiec to porownanie jest bez sensu.
Anonymous - 09-12-2006, 22:16
Moje doświadczenia w tym temacie, silnik ok, 19 tys przebiegu:
VPRacing (99+) = dość nierównomierna praca na biegu jałowym, poza tym ok, spalanie 9.2-9.5
VP 95 = bardziej równomierna praca na biegu jałowym, na pewno nie odczuwam ma spadku mocy, ,a może nawet odwrotnie! spalanie 9.1 - 9.5
Ostatnio: BP 98 Ultimate= bardziej równomierna praca na biegu jałowym, dynamika nieznacznie gorsza niz VP 95, a poza tym zawahania silnika w pewnych zakresach obrotów (czego wczesniej na tej stacji i tej benzynie nie stwierdziłem).
Powyższe w oparciu o roczną obserwację i dwie te same stacje paliwowe. Dane subiektywne więc nie uogólniam, ale coś tu mi nie gra.
Ja leję 98 czasem tylko dlatego, że słyszałem, że ma mało siarki.
Ale ostatnio słyszę sprzeczne opinie i już nie wiem już czy "bezsiarkowe" jest VPower, BP Ultimate, czy Statoil Suprema, czy wszystkie?
Krzyzak - 11-12-2006, 17:03
Panowie (wiecie którzy) - spokój, bo przyrżnę w d..ę
Bez obrażania się - do merytorycznej duskusji!
Anonymous - 11-12-2006, 19:12
Artykuł z WRC cytowany przez sla brzydko pachnie niefachowością. Da się z niego co prawda wywnioskować co to jest liczba oktanowa, ale pojęcie to jest używane wymiennie z "ilością oktanów" i "zawartością oktanów" - to już nawet nie slang (jak np. "oktanowość" paliwa), ale brak zrozumienia o czym się pisze.
No i sam test, w którym nie postarano się zbadać liczb oktanowych użytych paliw i założono że to z dystrybutora "95" ma LO 95, a z "98" LO 98. Naiwność, czy zwykłe lenistwo?
Na stronie majer-techa też nie wyjaśniono wprost dlaczego przy niższej liczbie oktanowej wartość opałowa jest wyższa, ale chociaż wyraźnie opisano wymagania względem LO dla silników różnych typów i napisano o "rzeczywistym stopniu sprężania" (o tym nie wspominano na "kursie gotowania", w którym uczestniczyłem).
Z obu tekstów wynika jednak że wpływ na wartośc opałową mają dodatki. Podejrzewam że większa ilośc dodatków antystukowych w paliwie "wyżejoktanowym" powoduje zmniejszenie zawartości "czystego paliwa", a więc i zmniejszenie wartości opałowej. By zniwelować ten efekt w paliwach "sportowych", uzupełnia się je innymi dodatkami (estrami lub alkoholami, o czym wspomiano w obu źródłach), dzięki czemu pomimo bardzo wysokich LO ich wartośc opałowa nawet rośnie.
Anonymous - 14-12-2006, 23:36
Tak jak już słusznie pisał SLA, benzyny LO 95 spala się mniej niż 98, zwłaszcza jeżeli 98 zawiera etanol.
Paliwa z 10% etnolu (E10) - 3.5% większe zużycie
Paliwa E5 (5% etanolu) 1.5% więcej, czyli w sumie mała różnica.
Dane ze strony Shell => klik
Etanol ułatwia uzyskanie wyższej LO, zwiększa zawartośc tlenu związanego w benzynie kompensując częściowo utratę osiągów, ale jeśli jest w nadmiarze to lubi niszczyć uszczelki gumowe, powoduje korozję układu paliwowego, zaciera pompy paliwowe, chłonie wodę.
Polecam sprawdzenie zdatności silnika do spalania etanolu na tej stronie:- patrz link
spirytusik
Przykładowo (bo przypuszczam, że BP, Statoil i Neste i Orlen i ... też nas tym częstują):
Shell VPowerRacing98+ zawiera 5% etanolu (podobno, spytajcie Shella), ale dzięki dodatkom redukującym tarcie nie redukuje osiągów (podobno, spytajcie Shella
A jak ktoś ma turbo, albo samochód wymagający LO98, to oczywiście lać Shell V-Power Racing A ja tam zostaję przy V-Power zwykłe LO95
[ Dodano: 20-12-2006, 22:03 ]
..a ma ktoś może normę PN-EN 228 ?
Norma ta dotyczy oceny jakości benzyn silnikowych:
Gęstość w temp. 15°C
Gęstość w temp. 20°C
Liczba oktanowa badawcza LOB
Liczba oktanowa motorowa LOM
Skład frakcyjny
Prężność par, VP
Indeks lotności, VLI
Zawartość ołowiu
Zawartość żywic obecnych
Okres indukcyjny
Odczyn wyciągu wodnego
Zawartość siarki
Badanie działania korodującego na płytkach miedzi (3h w 50°C)
Wygląd
Zawartość benzenu
Zawartość związków organicznych tlenowych
Zawartość tlenu łączna w benzynie zawierająca tlenowe związki org.
Jak ktoś ma kasę to może sobie zbadać próbkę tu:
http://www.cln.pl/cln_laboratorium.html
Może jakaś zrzutka i se zbadamy?
[ Dodano: 20-12-2006, 22:52 ]
Trochę szczegółów i definicji: klik
W końcu jakieś dane (ale już nieaktualne):
limity
Z tego widać co można dolać
...i tu też (fajna strona): http://www.e-petrol.pl/in.../wymagania.html
[ Dodano: 20-12-2006, 23:16 ]
a jak ktoś ma silne nerwy to niech sobie przeczyta (do końca):
http://www.polmozbyt.szcz...t=21879&gs=1902
[ Dodano: 20-12-2006, 23:26 ]
Jest co poczytać: http://www.paliwa.pl
a zwłaszcza: http://www.paliwa.pl/tech...nie_etanolu.pdf
Urząd Ochrony Konsumentów przyjmuje donosy: http://www.uokik.gov.pl/pl/jakosc_paliw/
Anonymous - 16-01-2007, 23:40
akbi napisał/a: | Wczoraj na TVNTurbo (nie pamiętam w którym programie) pokazywali jakieś super autko (ok 3,5s do 100) i powiedzieli tak:
"Samoód jest przystosowany do jazdy w USA, czyli do jazdy na paliwie z 91 oktan!!!"
hm.. skoro im więcej oktan tym lepsza benzyna, to czemu w USA mają tylko 91?? |
Bo w USA nie wszystko mają naj ... Tak jak i Evo na tamtym rynku, bez AYC
A paliwo 91 to i tak dobre, bo spotyka się na stacjach nawet 86, co własciwie niewiele zmienia w silnikach ich samochodów. Przetestowałem w tym roku na trasie około 10tys. km po ich autostradach, więc wiem co mówię . Niestety testowąłem w Chevy HHR 2.2l, a nie Evo. U nich te wielkopojemne silniki spalą wszystko co do nich wpadnie , a nawet takie "małolitrażowe" 2.2l dają bez problemu radę.
Inny świat, pomijam już fakt, że evo czy subarka kosztują poniżej 100tys. zl.
Pozdrawiam
Anonymous - 16-01-2007, 23:57
Sla ma rację, nie liczba oktanowa stanowi o kaloryczności paliwa spalanego w danym silniku.
Z tego co słyszę to Amerykan , który jeździ na 91 po wlaniu 98 powinien oderwac sie od ziemi i pofrunąć na księżyc, a przecież tak nie jest, a może jest?:)
|
|
|