[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Kamera cofania - Lancer CYxA
HUGIO - 03-02-2019, 21:46
Lukaaszz,
W temacie odnośnie montażu kamerki parę osób wspominało, że te tańsze egzemplarze z Chin po jakimś czasie potrafią się rozszczelnić, co może powodować ich zaparowanie, a nawet uszkodzenie.
Najprościej byłoby sprawdzić, czy kamerka po podpięciu do innego źródła zasilania i innego odbiornika pokaże obraz.
Lukaaszz - 17-02-2019, 13:45
Znalazłem coś na allegro podobnego do mojej z jednym kablem - na końcu mam kostkę do wpięcia. Znalazłem coś podobnego od ASX .. będzie pasować? https://tinyurl.com/y236vwym
tyku - 17-02-2019, 16:09
Lukaaszz, To jest kamera z mocowaniem do ASXa.
Ty potrzebujesz do SB z takim mocowaniem.
Chyba, że będzie możliwość przełożenia samej kamery.
Lukaaszz - 18-02-2019, 00:30
Ok, tyle że nie jestem specem od elektroniki, więc mając kostkę do wpięcia jak takie coś podłączyć z dwoma chinchami? Ktoś sprzedaje na alledrogo kamerkę + lustro do outka II za 800zl :-/
grzesiopol - 18-02-2019, 07:12
Jak masz kostkę oryginalną to podłączasz przez kostkę. Pytanie czy masz instalacje na tył czy tylko kostke przy radiu? Jak na tyle to znajdujesz dwa przewody sygnałowe idące do kostki radia piny 1 i 4 a zasilanie bierzesz ze świateł cofania. Jak masz kostkę tylko przy radiu to ciągniesz tylko przewód sygnałowy kamery do przodu i podłączasz do pinów 1 i 4 a zasilanie kamery ze świateł cofania, trzeba tylko albo obciąć wtyczkę cinch i wtedy żółty (przeważnie jest to żółty) przewód do pina 4, czarny (od ekranu) do pina 1 lub dokupujesz gotowy krótki przewód z końcówką żeńską i robisz go jako wyjście z kostki a przewód idący podłączasz go poprzez cinch. Ot tyle roboty. Oczywiście to podłączenie dotyczy kamery aftermarketowej.np takiej jak pokazał tyku. Nie podłączałem u siebie przez oryginalną kostkę to nie wiem czy nie trzeba by było odłaczać pozostałych przewodów ale chyba nie powinno mieć to znaczenia bo tam jeszcze są dwie masy i zasilanie 6,5 V wychodzące do kamery.
Kiedyś był taki komplet za 280 zł i zastanawiałem się czy go nie łyknąć ale ten za 800 zł to już duża przesada.
Lukaaszz - 18-02-2019, 12:45
Mam kostkę na końcu przewodu kamery którą wpinam w resztę- oryginalny zestaw
pirnce of persia movie
HUGIO - 18-02-2019, 14:00
Lukaaszz,
Tę kamerkę masz zamiast jednej lampki podświetlenia tablicy, czy jakoś dodatkowo to jest jeszcze zamontowane? To jest oryginalne rozwiązanie (tak wyjechał z salonu)?
Ona jest jakoś obrotowa, czy skierowana prosto na zderzak?
Pytam, ponieważ do sportbacka najczęściej jest stosowane takie rozwiązanie:
Lukaaszz - 04-03-2019, 09:57
Ostatecznie kupiłem kamerkę z OUT II -> 8781A017 - działa bezproblemowo.
zenker - 15-06-2019, 19:40
Hej mam możliwość kupna kamery cofania oryginalnej do lancer z wiązką przewodów , teraz moje pytanie czy ktoś się orientuje czy fabrycznie podciągnięte są kable do klapy bagażnika w sportbacku, będę wdzięczny za odp pozdrawiam
HUGIO - 15-06-2019, 20:54
zenker,
Niestety jeśli nie miałeś w wyposażeniu oryginalnie kamerki, to nie ma kabli do niej :/
PS Zawsze jest opcja bezprzewodowego wysyłania sygnału
robkraj - 15-07-2019, 18:19
Hej, kamera (typ outlander) przeleżała w szufladzie sporo czasu aż w końcu przyszedł czas na jej zamontowanie
Niestety mam problem, nie wiem jak połączyć przewody w 8PIN'owym gnieździe radia (patrz na załączony rysunek):
https://ibb.co/qsZvfY4
- gniazdo kamery w radio ma 8PIN'ów (to jest to gniazdo po lewej od gniazda USB)
- znalazłem gdzieś opis tych PIN'ów ale na 100% nie jestem pewny czy to od tego radia:
1 -
2 - PS-R
3 - CAMERA DETECT
4 - VCC (RC 6.5V)
5 -
7 - CAMERA SIGNAL
8 - GND (RC)
- przewody kamery 4 + 5 podpiąłem do wstecznego (4 - 12V, 5 - masa) ... jest tam prąd po wbiciu wstecznego
- końcówki 1 nie podpiąłem ale coś mi się wydaje, że ma iść do zasilania 4 (+12V)
- dalej przeprowadziłem przewód 3 przez całe auto pod uszczelką aż do radia, przewód ten jest zakończony końcówkami: 2, 3a, 3b
- jak na próbę połączyłem przewody 3a i 3b z pinami w gnieździe radia nr3 i nr7 to co prawda obraz się nie pojawił ale w ukrytym menu w radio została wykryta camera jako zewnętrzne urządzenie podpięte do radia
Jeśli ktoś podpinał radio tego typu (jednogałkowe) do kamery cofania, proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
-----
ROZWIĄZANIE
-----
Jestem właśnie po rozmowie telefonicznej z forumowiczem Tokyo (odezwałem się do niego mailowo przez forum, podał mi swój telefon kom. 510343232 i kazał oddzwonić, gdyż aby pomóc musiał poznać parę danych auta).
Wypytał dokładnie o wszystko a potem cierpliwie wyjaśnił mi jak mam połączyć przewody.
Niestety dla mnie kamera, którą kupiłem była w złym systemie (a są dwa PAL lub NTSC) więc teraz czeka mnie zakup kolejnej, tym razem dobrej.
Dzięki @Tokyo
arekbp - 04-02-2021, 15:28
grzesiopol napisał/a: | Jak masz kostkę oryginalną to podłączasz przez kostkę. Pytanie czy masz instalacje na tył czy tylko kostke przy radiu? Jak na tyle to znajdujesz dwa przewody sygnałowe idące do kostki radia piny 1 i 4 a zasilanie bierzesz ze świateł cofania. Jak masz kostkę tylko przy radiu to ciągniesz tylko przewód sygnałowy kamery do przodu i podłączasz do pinów 1 i 4 a zasilanie kamery ze świateł cofania, trzeba tylko albo obciąć wtyczkę cinch i wtedy żółty (przeważnie jest to żółty) przewód do pina 4, czarny (od ekranu) do pina 1 lub dokupujesz gotowy krótki przewód z końcówką żeńską i robisz go jako wyjście z kostki a przewód idący podłączasz go poprzez cinch. Ot tyle roboty. Oczywiście to podłączenie dotyczy kamery aftermarketowej.np takiej jak pokazał tyku. Nie podłączałem u siebie przez oryginalną kostkę to nie wiem czy nie trzeba by było odłaczać pozostałych przewodów ale chyba nie powinno mieć to znaczenia bo tam jeszcze są dwie masy i zasilanie 6,5 V wychodzące do kamery.
Kiedyś był taki komplet za 280 zł i zastanawiałem się czy go nie łyknąć ale ten za 800 zł to już duża przesada. |
Witam.
Posiadam samochód mitsubishi outlander 2 2011r. Radio mmcs I kamera cofania fabryczne. Mam problem z kamerą. W ciągu dnia brak obrazu z kamery, biały wyświetlacz a wieczorem i za dnia jak np wjadę do garażu jest obraz.chciałbym podmienić kamerę i zobaczyć czy to w niej jest problem.kupiłem kamerę do outlandera na allegro i noe wiem jak ją podłączyć pod fabryczną kostkę. Nie wiem jak wstawić tu zdjęcie ale kostka z instalacji kamery w aucie ma 5 plików. Kamera jest na dwa przewody rca żółty sygnał i czerwony zasilanie.[/list][/code][/quote]
grzesiopol - 06-02-2021, 20:40
Zasilanie podłączasz pod światło cofania i mase pojazdu.
Sygnał z kamery podłączysz pod dwa przewody w kostce kamery w piny 4 i 6.
4 prawdopodobnie masz jasnoniebieski przewód i podłączasz tzw ekran kamery.
6 prawdopodobnie masz niebieski i podłączasz sygnał wizji kamery.
Zostaw kostkę jakbyś kiedyś chciał kupić oryginalną kamere i wpinaj się w przewody przed kostką, ewentualnie odetnij kostkę od fabryczej kamery i podłącz się w analogiczne przewody.
Abyś nie musiał lutować/wpinać przewodów gdy będziesz wymieniał kiedyś tą kamere na cinche to kup sobie męskiego cincha dorób przewody i wtedy tą wtyczkę wlutuj pod 4 i 6 kostki kamery.
Tu masz pdf jak wyglądaja kostki i wchodzące przewody http://mmc-manuals.ru/man...4E03IC00ENG.pdf - kostka kamery to F-25.
lukaslukas64 - 07-03-2021, 20:21
Czy trzeba zastosować jakiś stabilizator napięcia między kamerką, a żarówką wstecznego?
Mam kamerkę, która przesyła obraz przez wifi.
Zwykły chinol.
Z odbiornika wychodzi wtyczka RCA i dwa przewody - Czerwony i czarny.
Rozumiem, że wtyczkę podpinam do radia, a te dwa kable do jakiegoś zasilania i masy. Może być zapalniczka? Czy raczej poszukać plusa w jakiejś wtyczce w radio?
Czy diody podczerwieni podpiąć też pod wsteczny? Bo w moim modelu jest to oddzielone. Osobno kable idą z kamerki i osobno z diody podczerwieni.
Tak jak na foto?
vanosik - 18-08-2022, 10:08
Czołem.
Podłączyłem kamerkę do MMCS E-01 w swoim pajero IV wygląda to tak:
Zdjecia
Obraz jest widoczny w menu serwisowym ale nie pojawia sie obraz w momencie załąćzenia cofania. Brak detekcji załączenia wstecznego?.
Proszę o pomoc gdzie podpiąć takowy sygnał. Ten model chyba nie ma CANa.
Pozdrawiam
|
|
|