[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana wahaczy
bania_85 - 08-11-2011, 21:23
Kupiłem sobie ściągacz dzisiaj i udało się wyciągnąć ten sworzeń
Były 2 wyjścia - albo pęknie ściągacz, albo wyjdzie sworzeń
Lewa strona już zdemontowana i teraz czekam na wahacze
Przy okazji wymieniłem sobie również końcówkę drążka kierowniczego wykorzystując ściągacz
komarsnk - 08-11-2011, 21:41
bania_85 napisał/a: | Kupiłem sobie ściągacz dzisiaj i udało się wyciągnąć ten sworzeń
Były 2 wyjścia - albo pęknie ściągacz, albo wyjdzie sworzeń
Lewa strona już zdemontowana i teraz czekam na wahacze
Przy okazji wymieniłem sobie również końcówkę drążka kierowniczego wykorzystując ściągacz |
No to gitara. Najlepiej jest samemu zrobić
Teraz nie zapomnij o ustawieniu zbieżności po zmianie końcówki...
bania_85 - 09-11-2011, 14:53
A przy montażu wahaczy dolnych prostych trzeba coś smarować? Czy wystarczy wyjąć z pudełka i zamontować?
marcinzam - 09-11-2011, 15:12
nic nie trzeba smarować tylko dociągnąć śruby na tulejach na opuszczonym aucie czyli jak auto stoi na kołach
Hugo - 09-11-2011, 19:51
marcinzam napisał/a: | nic nie trzeba smarować tylko dociągnąć śruby na tulejach na opuszczonym aucie czyli jak auto stoi na kołach | A śruby od tulei banana chyba można na podniesionym aucie, co? Pytam poważnie, bo tymczasowo nie mam kanału i chciałbym go iść zaraz wymienić. I takie szybkie pytanie, bo sam nie wiem czy dam radę wymienić "banana" bez kanału na podnośniku, bo wymieniałem je po kupnie auta 2,5 roku temu na kanale i nie pamietam już czy dałoby radę bez niego? Do odkręcenia są zdaje się 1 śruba na sworzniu, 3 śruby od osłony tulei (łeb 14 mm) i 2 śruby od samej tulei (łeb 17 mm)... Proszę o szybką odpowiedź.
fj_mike - 09-11-2011, 20:05
Hugo, dasz radę na podnośniku. Powinieneś dojeść do śrub cukierka bez zdejmowania osłony (ja w sowim dałem radę).
Hugo - 09-11-2011, 21:47
fj_mike, wiem, tzn. pamiętam, że jest dojście do śrub mocujących cukierek, można je bez problemu odkrecić, ale pamiętam też, że obojętnie jakbym sie gimnastykował to nie szło wyjąć wahacza spod osłony. Dopiero jak ją odkręciłem (możliwe, że jak ją tylko poluzowałem) to wahacz wyszedł.
fj_mike - 09-11-2011, 22:12
Hugo, nie miałem problemów z wyjęciem giętego, osłona nie ruszona
Ważne żeby koła skręcić.
robertdg - 09-11-2011, 22:14
fj_mike napisał/a: | Powinieneś dojeść do śrub cukierka bez zdejmowania osłony (ja w sowim dałem radę). | Najmniejszego problemu nie ma aby wyjąc banana, wystarczy odkręcić sworzeń od zwrotnicy i dwie śruby cukierka, przy założonych felgach 17-tkach można wymienić banana bez demontażu koła na podnośniku albo kanale
Hugo - 09-11-2011, 22:23
fj_mike napisał/a: | Hugo, nie miałem problemów z wyjęciem giętego, osłona nie ruszona | robertdg napisał/a: | Najmniejszego problemu nie ma aby wyjąc banana, wystarczy odkręcić sworzeń od zwrotnicy i dwie śruby cukierka | To nie wiem dlaczego ja nie mogłem, może dlatego, że fj_mike napisał/a: | Ważne żeby koła skręcić. | , a ja miałem koła napewno na wprost. robertdg napisał/a: | przy założonych felgach 17-tkach można wymienić banana bez demontażu koła na podnośniku albo kanale | Zależy jaki wzór felg Jak zbijesz sworzeń ze zwrotnicy z zamontowanym kołem i bez kanału? A tak na poważnie jakie macie najprostsze sposoby na zbicie sworznia banana bez użycia przyrządu do zbijania sworzni?
robertdg - 09-11-2011, 22:29
Przy feldze 17-tce jest tyle miejsca, że nie ma znaczenia jaki masz wzór felgi, wahacz od strony cukierka bez problemu się demontuje odpowiednio nim zakręcając, ponadto czytaj uważniej posty, czy ja napisałem, że zbijam sworzeń z założonym kołem bez kanału
Krzyzak - 09-11-2011, 22:30
no ja w garażu zmieniałem - też bez kanału
da się, ale u mnie są szpilki zamiast śrub (aluminiowe sanki) i trzeba zdjąć osłonę - inaczej wahacz nie zejdzie
skręcać banana możesz bez opuszczania auta - jeśli nie masz aluminiowych sanek
Marcino - 09-11-2011, 22:35
Ja zbijam sworznie uderzajać w zwrotnice blisko sworznia, ale tak jak Krzyżak prawi przykładam z przeciwka drugi młotek moze być wiekszy. Czasami sie nie da ale zazwyczaj uderzam nawet młotek przez młotek tylko ktoś musi trzymać ten trzeci z naprzeciwka, to najlepszy sposób aby pozluzowac stożek jak nie masz sciagacza.
bania_85 - 11-11-2011, 19:24
Wymieniłem już wahacze dolne proste, ale niestety stukanie nie ustało, a nawet mam wrażenie że stuka bardziej niż wcześniej
komarsnk - 11-11-2011, 19:28
bania_85 napisał/a: | Wymieniłem już wahacze dolne proste, ale niestety stukanie nie ustało, a nawet mam wrażenie że stuka bardziej niż wcześniej |
Bo stukają zazwyczaj banany...
|
|
|