To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe Lancera.

Lestat - 04-11-2009, 08:22

elturu napisał/a:
Hej!

...Tak czy siak dziwne to, że odcinanie zapłonu jest zabronione w UE, bo przecież mnóstwo fur z tym jeździ i jakoś nigdy nie słyszałem o jakimś zakazie stosowania. (???)

pzdr

Samo odciecie nie jest nielegalne - tylko funkcja antynapad/antyporwanie - czyli jesli ktos podejdzie do Ciebie i ukradnie ci kluczki / stoisz na swiatlach ktos otwiera drzwi i cie wyrzuca z auta to funkcja ta umozliwia przejechanie jeszcze przez jakies 10-20 s i odlacza zaplon stąd jest to zabronione

[ Dodano: 04-11-2009, 08:25 ]
Co do zabezpieczenia BT - tez bym tego nie zamontowal - zona tez bedzie jezdzic a ona w telefonie nie ma BT ;-) a o zmianie tel nie chce slyszec ... ale to powod prozaiczny wieksza dla mnie przeszkoda byloby to co koledzy napisali wczesniej: brak tel, kradziez tel, wyladowana bateria, mozliwosc przechwycenia sygnalu BT itd.

Co do Miska (Bear'a)- dzwonilem do ASO 800 zl taka przyjemnosc - moze dostane jakies znizki :-)

mkm - 04-11-2009, 08:31

elturu napisał/a:
dziwne to, że odcinanie zapłonu jest zabronione w UE, bo przecież mnóstwo fur z tym jeździ i jakoś nigdy nie słyszałem o jakimś zakazie stosowania. (???)

Mnie tez to zdziwilo, zwlaszcza, ze niecale dwa tygodnie temu bylem na przegladzie antynapadu (zalozonego przez dealera i przez niego serwisowanego) i nikt nie raczyl mnie poinformowac, ze mam „nielegalne” urzadzenie...
Probowalem cos „wygooglac”, ale zbyt duzo na ten temat nie znalazlem.
Znalazlem tylko, ze to jakis przepis Komisji EU z 2007 roku i faktycznie antynapadow nie mozna juz zakladac...

Lestat - 04-11-2009, 08:33

No coz pozostaje chyba tylko zorientowac sie na Policji :-)
Realista - 07-11-2009, 14:55

Dla świętego spokoju można rozważyć jeszcze jedna opcję "zabezpieczenia".
Wykupić ubezpieczenie AC z opcją wypłaty odszkodowania w wysokości pełnej wartości jaka była na fakturze w przypadku kradzieży lub kasacji pojazdu. Po trzech latach jak gwizdną pojazd to dostajemy wtedy odszkodowanie w wartości jaką zapłaciliśmy za autko.

Trik - 07-11-2009, 15:37

Pod warunkiem że ubezpieczenie i ta opcja obowiązuje przez 3 lata, w co wątpie.
Możesz taką opcje wykupić co roku i za każdym razem do wartości pojazdu w momencie ubezpieczenia.
Nie sądzisz chyba, że ubezpieczalnia dała by się tak doić :P . Od dojenia mają raczej nas. :roll:

lukas1 - 09-11-2009, 12:19

Ja mam ta opcje na tzw sume gwarantowana w okresie 3 lat dostane sume jak placilem za auto, wczesniej mialem tak z C4 i po 1,5 raku jak mialem krakse i szkoda calkowita to dostalem zwrot kasy = sumie zakupu
sla - 09-11-2009, 16:17

lukas1 napisał/a:
Ja mam ta opcje na tzw sume gwarantowana w okresie 3 lat dostane sume jak placilem za auto,

A która firma daje takie ubezpieczenie i jak nazywa się ta opcja?

Karwoś - 09-11-2009, 21:54

Ja mam alarm z różnymi opcjami typu odpalanie zdalne gaszeni zdalne, powiadomienie radiowe i możliwość uaktywnienia funkcji antynapad/antyporwanie - po owarciu drzwi kierowcy centrala unieruchamia silnik od razu lub po określonym czasie - dziwne że jest to niby nielegalne skoro alarmy tej firmy mają certyfikat UE i malo tego - wszystkie alarmy (większość ) maja dostę do tej funkcji - i kto niby może zabronić mi montowanie tego w moim samochodzie - a nawet jak bede mial dezaktywowaną tą funkcję to przecież moge pilot mieć oddzielnie z kluczykiem do samochodu - gość wyrzuca mnie z samochodu a ja naciskam przycisk na pilocie i wyłączam silnik - to już nie jjest antynapad ??
lukas1 - 09-11-2009, 22:40

Warta tylko musisz miec tzw karte VIP a opcja nazywa sie suma gwarantowana i do tego najwyzszy pakiet ubezpieczenia
Karwoś - 09-11-2009, 22:51

Wlanie poczytalem jak to jest u mnie i jak się aktywuje tę funkcję to po otwarciu i ponownym zamknieciu drzwi system czeka 30s na rozbrojenie - jak to nie następuje to zaczyna pikać syreną i kierunkami - potem czeka 20s i wyłącza silnik i wyje ciągle - ponowne wlaczenie silnika mozliwe jest po pewnych akrobacjach - jutro sprawdzę jak to dziala - oczywiscie na postoju :D
filippoz - 09-11-2009, 23:34

Karwoś napisał/a:
Wlanie poczytalem jak to jest u mnie i jak się aktywuje tę funkcję ... - jutro sprawdzę jak to dziala - oczywiscie na postoju :D
super ale dobra rada - nie chwal się tym na forum jak rozbroić auto tym bardziej swoje ;)
lukas1 - 10-11-2009, 07:28

Cytat:
Wlanie poczytalem jak to jest u mnie i jak

:finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: :finga: Brawo dla takich jak ty

Karwoś - 10-11-2009, 11:35

To jest napisane w instrukcji obslugi - wiec dostępne dla wszystkich, ale już te akrobacje są tak skąplikowane ze baz instrukcji na kolanach sam wlasnego samochodu nie odpalę :D . Poza tym jakby samochód byl chroniony tylko alarmem to byloby to żadne zabezpieczenie :) .

Dodatkowo w każdym antyporwaniu dzieje się tak jak opisalem - tylko czasami się różnią - ważne jest tylko jak zdezaktywować funkcję po wylączeniu zaplonu - a tu już można mieć kombinacji niezliczone ilości - dodatkowo jak komus zgasniej silnik a policja już o nim wie to raczej nie próbuje znaleźć rozwiązania tylko wysiada daje na piechotę w długą.

A w zasadzie jak ktoś chce ukraść samochód to nie ma zmiluj - tak czy inaczej go ukradnie. Tylko czy czasami jest sens kraść samochód już o pewnym wieku który się nie psuje i nie ma potrzeby nawalu czesci na takie modele szczególnie jak to jest jakoś utrudnione.

A co do rozbrojenia - nie mam zamiaru pisać czegoś co jest ponad instrukcję obslugi. A nawet jak ktoś wie jaki mam alarm to też nie bardzo można od razu wiedzieć co i jak z nim zrobić bo sposobów montażu jest mnóstwo + dodatkow wyścia z centrali + jeszcze inne zabezpieczenia + bulterier w srodku i mata 220 V na siedzeniu :) i jeszcze C4 z zapalnikiem.

jaru23 - 25-11-2009, 09:37

Zastanawiam się nad blokadą skrzyni do mojego miśka, więc mam pytanie do posiadaczy blokady montowanej w ASO (czy to bearlock?), czy można blokować wszystkie biegi czy tylko wsteczny i czy to jest wersja z bolcem. Ewentualnie jakie radzicie zabezpieczenie.
Krzyzak - 25-11-2009, 10:26

jaru23 napisał/a:
Zastanawiam się nad blokadą skrzyni

nie warto - wystarczy podnieść maskę (a jak wiadomo nawet nie trzeba być w środku auta by to zrobić) i wyjąć dosłownie DWIE zawleczki od ciegięn i możesz zapiąć jaki chcesz bieg....
złodzieje wrzucają 2-kę i mogą tak jechać od 0 do prawie 100 km/h...