Carisma - Ogólne - Jakie paliwo do GDI??
Lechislaw - 20-06-2009, 20:16
Temat pewno mnie nie dotyczy ,bo mam 1,6 a jak się orientuje to nie GDI Lecz się wypowiem. Mam nadzieje ,że od razu mnie nie zbanujecie
Więc jak już wspomniałem mam Cari 1.6 i jestem w szoku jak czytam ile wam pali autko. Moja furka w mieście Warszawa pali dosyć różnie, wiadomo raz są większe korki raz mniejsze. Waha się spalanie pomiędzy 8,8 a 10 litra. Tankuje na Neste a od 2-3 miesięcy tankuje 98 i zauważyłem ,że trochę mniej pali. Prawdziwy test przejdzie zimą (większe korki)
Mój rekord to przejechanie z Warszawy do Wisły i z powrotem na jednym baku w zimie. Zrobiłem w sumie 800 kilometrów czyli spalanie nie całe 7l. Dotyczy to wyłącznie trasy bo po Wiśle nie jeździłem zasypało nas Jak czytam że przejeżdżacie 1000 a już nie mówiąc o 1200 to nie wiem jak Wy to robicie. Ogólnie jeżdżę dość ekonomicznie. Obroty max 2500 a jak widzę czerwone to noga z gazu i dotaczam się do świateł. Może tak jak piszecie powinienem przeczyścić przepustnicę ,bo w sumie to nie wiem czy w ogóle była czyszczona. Auto mam od roku i na razie robiłem jeden przegląd. Czasami przy niskich obrotach 1,5-2 tyś potrafi się trochę dusić i nie może nabrać mocy.
Pozdrawiam
Nowy forumowicz
ZEROSUPER - 20-06-2009, 20:38
To jedna z zalet GDI, tryb ECO. Polega to mniej więcej na tym, że przy stałej prędkości auto przechodzi na zubożoną mieszankę, przec co radykalnie spada spalanie. Nawet z tego co pamiętam w reklamie TV gdzie reklamowali Carisme GDI mówili że robi się tym autem 1200km na jednym baku. Ja osobiście jadąc z Jeleniej Góry do Świnoujścia i z powrotem miałem średnie spalanie 5,2l i tankowałem auto jakieś 100km przed Jelenią. Więc myśle że wyniki 1000-1200km są realne, tyle że droga musi być dobra, mało miast i korków.
Lechislaw - 20-06-2009, 20:49
Pewno masz rację co do tego trybu ECO,ale jak teraz zerknąłem na stronę www.motofakty.pl i sprawdziłem dane techniczne to podają praktycznie takie samo spalanie dla Cari 1.6 i 1.8 GDI
Morfi - 20-06-2009, 23:21
A Cari GDI mocniejsza i żwawsza, dlatego wiekszość z Nas właśnie wybrało GDI, jedyny minuś to taki, że nie da się zagazować i rozrząd droższy
dmx88 - 20-06-2009, 23:54
Ciekawostk: jeżeli chodzi o paliwo to mój kuzyn pisał pracę inzynierską z chemii i badał paliwo na szczecińskich stacjach i najlepsze parametry miało paliwo na orlenie, a najgorsze na shelu. Wszystkie mieściły się w obowiązujących normach
Anonymous - 21-06-2009, 00:55
ZEROSUPER napisał/a: | To jedna z zalet GDI, tryb ECO. Polega to mniej więcej na tym, że przy stałej prędkości auto przechodzi na zubożoną mieszankę, przec co radykalnie spada spalanie. Nawet z tego co pamiętam w reklamie TV gdzie reklamowali Carisme GDI mówili że robi się tym autem 1200km na jednym baku. Ja osobiście jadąc z Jeleniej Góry do Świnoujścia i z powrotem miałem średnie spalanie 5,2l i tankowałem auto jakieś 100km przed Jelenią. Więc myśle że wyniki 1000-1200km są realne, tyle że droga musi być dobra, mało miast i korków. |
jezeli chodzi o paliwo, to mnie to osobiscie nie interesuje czy spali 5 czy 8 czy 9 litrów, ale zdecydownanie chciał bym sie dowiedziec w jakie to reklamie widziałes ze w Carisma i 1200km na jednym baku to norma, bo dla mnie osobiscie to przypadek.
Co do plusów carismy GDI to jest o wiele mniej, niz plusów 1.6 czy 1.8, wiec moze koniec z tym zachwalaniem "mam GDI i jest najlepsze" bo to nie jest zgodne z prawda jak dla mnie. np Kultura pracy silnika GDI przypomina Tarpana czasem az wstyd tym jechac. I zeby nie bylo ze sie zale, ale tyle cudownych komentarzy na temat GDI, wiec zawsze moze byc jedna odmienna
Morfi - 21-06-2009, 01:00
Manysh, z kultura pracy to sie z Toba zgodze
Anonymous - 21-06-2009, 01:06
no chociaz raz sie ze mna zgodzisz
ZEROSUPER - 21-06-2009, 02:04
Manysh napisał/a: | jezeli chodzi o paliwo, to mnie to osobiscie nie interesuje czy spali 5 czy 8 czy 9 litrów, ale zdecydownanie chciał bym sie dowiedziec w jakie to reklamie widziałes ze w Carisma i 1200km na jednym baku to norma, bo dla mnie osobiscie to przypadek. |
Linki do reklam na youtubie są gdzieś na forum, nie pisze że to norma, tylko że to osiągalny wynik, co jest zjawiskiem żadko spotykanym jak na 125 konne 1.8
Jak ktoś znajdzie te linki (były tam zebrane wszystkie reklamy Carismy) niech poda.
A ja nie twierdze, że GDI jest najlepsze z benzynowych Carism, bo takie akurat mam, tylko że jest poprostu najlepsze i takie 1.6 czy 1.8 SOHC wypadają przy GDI słabiuteńko
A że na wolnych obrotach GDI pracuje jak klekot, rekompensuje mrukiem powyżej 3,5k rpm chociaż do MSXa mu jeszcze brakuje
Morfi - 21-06-2009, 07:40
A nie było to dal wersji po lifcie ??? która ma bak paliwa 65 a nie tak jak przed liftem 60. Zawsze to jakieś 70- 80 km więcej
Daniello81 - 21-06-2009, 10:11
W instrukcji Cari można wyczytać że zalecane paliwo to 95 oktan.
Co producent ma na myśl
1.liczbę oktanową badawczą, czy może
2.liczbę oktanową motorową
bo np. taki Orlen Eurosuper 95 posiada odpowiednio
ad1. min 95oktan
ad2. min 85oktan
co o tym sądzicie ?
ZEROSUPER - 21-06-2009, 11:44
Morfi napisał/a: | A nie było to dal wersji po lifcie ??? |
W reklamie jeżdziła Cari przedliftowa. Zaraz poszukam na forum tych linków.
No i mam. Do tego pomyliłem się bo w reklamie jest że do 1500 km na jednym baku.
http://www.youtube.com/wa...re=channel_page
Ta też fajna:
Tu taka z porównaniem GDI do SOHC:
SHARK1979 - 22-06-2009, 11:16
ZEROSUPER napisał/a: | Do tego pomyliłem się bo w reklamie jest że do 1500 km na jednym baku. |
Ja nadal nie mam pojęcia jak się uzyskuje taki dystans na jednym baku
[ Dodano: 22-06-2009, 11:17 ]
Ma ktoś jakie super instrukcje co do osiągania takich wyników, bardzo prosze bo widze wynik trosze ponad 700 to bida
Daniello81 - 22-06-2009, 12:38
Sam jestem ciekaw 1500 km
Tak na marginesie To na ALLEdrogo jest cari co po mieście na automacie pali 7 litrów http://moto.allegro.pl/it...5_km_1999r.html
A co do paliwa
to zgodnie z Rozporządzeniem MG
zawartość siarki w paliwie od 01.01.2009 może wynosić 0,001mg/kg
czyli każdy tankuje gdzie chce
Jeśli chce sobie ktoś poczytać
http://www.uokik.gov.pl/p...ie_akty_prawne/
(Rozporządzenie Ministra Gospodarki z 9 grudnia 2008 r. w sprawie wymagań jakościowych dla paliw ciekłych (Dz. U. Nr 221, poz. 1441))
ZEROSUPER - 22-06-2009, 12:48
Daniello81 napisał/a: | Ja nadal nie mam pojęcia jak się uzyskuje taki dystans na jednym baku |
Licząc że maksymalnie wejdzie Ci do auto 67l (bak + przewody + rezerwa)
to musisz mieć spalanie 4,46l na 100km przez 1500km jazdy. Oczywiście w praktyce jest to nierealne, chyba że znajdziesz 1500km autostrady bez korków, wzniesień i będziesz jechał 120 na 5tce.
Przejeżdzałem już odcinki po 5-10km z ciągłym spalaniem w granicach 4,6l. Przy ekonomicznej jeździe udaje mi się zejść w cyklu miejsckim do 8,4l. Przy normalnej jeździe mam coś koło 9,4l w mieście.
A z tym paliwe bezsiarkowym, hmmm a nadal tylko Preem się reklamuje że ma bezsiarkowe. Ale to dal nas dobra wiadomość bo GDI lubi paliwo bezsiarkowe.
|
|
|