[97-04]Galant EAxA/W - [EA2W 2.0] Bicie kierownicy przy 110km/h
jafo2 - 24-08-2013, 10:44
Zmień wulkanizatora, na 100% masz źle wyważone.
Wiem jak to jest też tak miałem.
Problem tylko zawsze gdzie pojechać bo wszyscy robią na odwal.
Ja po wymianie jeździłem dwa razy na poprawkę i wyważane na drugiej wyważarce i to samo było (im się nie chce i sprzęt maja do niczego i tak wyważają).
Od tamtej pory jeżdżę tylko do znajomego.
Jak zdjąłem koło zaraz po wyważeniu u wulkanizatora, i wrzuciłem na wyważarkę u znajomego to miałem 8g z jednej strony i 28g z drugiej.
Po zerwaniu ciężarków i puszczeniu na wyważarce wyszło tylko 4 g z jednej strony.
Wulkanizator naczepiał ciężarków jak bombek na choince, a wystarczyło tylko 4 gramy.
JarAsNo1 - 23-10-2013, 16:27
Witajcie...mialem to samo od 110 w gore coraz bardziej telepało i chciałem to wykluczyc i zacząłem od wywazenia kół przednich...pomogło...teraz 160 i wiecej jedzie gładko:)...ale tu jest jeszcze cos ...kiedys mi w vw t4 wywazył kolo koła i gorzej trzepało niz przed wywazeniem...widzialem ,ze wywazarke ma postawioną na wylewce i nie zakotwioną wiec czego sie mozna po czyms takim spodziewac...maszyna nie wywaza juz tylko kół a i siebie musi;)...pojechalem zaraz na inny warsztat i od nowa wszystko wywazali i wtedy bylo ok:)
Zolar - 24-10-2013, 11:05
Ja już byłem u trzech oponiarzy, z czego ostatni to naprawdę profesjonalny zakład wulkanizacyjny z nowoczesnym sprzętem. Jak biło, tak bije nadal powyżej 110 km/h
Czekam teraz na zmianę na zimówki i sprawdzę czy na nich jest to samo
JarAsNo1 - 24-10-2013, 14:03
To jeszcze nam jeden pomysł...kolega kiedyś mówił mi ,że musi wymienić w swoim focusie st -tylko teraz niewiem którą z tych części ale napewno jedną z nich bo biło od właśnie 105 km/h...przegub wewnętrzny lub półos...:-/ale tylko jako opcję użyj tej podpowiedzi po wymianie opon...pozdrawiam
Zolar - 26-10-2013, 23:55
JarAsNo1, to podpytaj kolegę bo chętnie sprawdzę. Ja już nie mam pomysłów. Dwóch mechaników sprawdzało mi zawieszenie i trzech wulkanizatorów wyważało koła
fj_mike - 27-10-2013, 11:27
Zolar, piasty zostały pomierzone zegarem?
lukinarty - 27-10-2013, 16:51
Ja też kiedyś miałem podobne problemy w swoich samochodach. W renówce jedną z przyczyn była krzywa półoś a następnym razem była nierówno zdarta opona po ostrym hamowaniu i też biło powyżej setki . W galancie natomiast felga była po prostu walnięta i nawet po wyważeniu u trzech wulkanizatorów biła. Prostowanie felgi to koszt w granicy około 50 zł (u znajomego, nie wiem jak w innych warsztatach) i bicia już nie ma. Tak było u mnie i mam nadzieję że komuś pomogę.
deejay - 27-10-2013, 17:04
fj_mike napisał/a: | Zolar, piasty zostały pomierzone zegarem? |
Piasty tu nie maja nic do tego . Powtarzam jessli bicie wystepuje w przedziale 80-120 km/h i ustaje i pojawia sie ponownie od ok 140 km/h to winne sa tylko kołą .
Przyczyny : uszkodzone opony ( kord opony) , uszkodzone felgi , nie zawsze dadzą sie wyważyć .
Najszybszym sposobem zdiagnozowania jest podmianka opon z pewnego auta ktore prowadzi sie bez uwag .
Zolar - 27-10-2013, 22:46
Dzięki Panowie. Felunek i opony są nowe (Tomason + Vredestein), na gwarancji. Nie mierzyłem piast zegarem.
lukinarty napisał/a: | Ja też kiedyś miałem podobne problemy w swoich samochodach. W renówce jedną z przyczyn była krzywa półoś |
Sprawdzę i to.
deejay napisał/a: | Najszybszym sposobem zdiagnozowania jest podmianka opon z pewnego auta ktore prowadzi sie bez uwag . |
W tej sytuacji pozostaje mi zwrócić się z prośbą do kogoś z Warszawy kto byłby skłonny na zamianę kół na godzinke
Witek vel Mysza - 04-11-2013, 20:46
jeśli znajdziecie na feldze ciężarki na przeciwko siebie po którejś ze stron felgi, szczególnie stalowej, to od razu zmieniajcie wulkanizatora...
Zolar - 12-02-2014, 12:38
Ponownie zwracam się z prośbą o pomoc w tym temacie. Po zmianie kół na zimowe, bicie kierownicy powyżej 110km/h jest nadal odczuwalne. Jest co prawda nieco delikatniejsze, ale być może spowodowane jest to większym profilem zimówki.
Czy ktoś ma może pomysł co może powodować drżenie kierownicy? Na pewno nie jest to kwestia wyważenia kół bo wyważane były kilkukrotnie obydwa komplety.
Hugo - 12-02-2014, 12:56
Zolar napisał/a: | Czy ktoś ma może pomysł co może powodować drżenie kierownicy? | Przegub wewnętrzny, najczęściej prawy na długiej półosi (najbardziej obciążony). Polecam podmienić go na używkę, która jeździła po lewej stronie.
Zolar - 12-02-2014, 18:26
Hugo napisał/a: | Zolar napisał/a: | Czy ktoś ma może pomysł co może powodować drżenie kierownicy? | Przegub wewnętrzny, najczęściej prawy na długiej półosi (najbardziej obciążony). Polecam podmienić go na używkę, która jeździła po lewej stronie. |
Czy da się sprawdzić jakoś sprawność tego elementu czy trzeba po prostu wymienić żeby się przekonać?
Hugo - 12-02-2014, 18:28
Zolar napisał/a: | Czy da się sprawdzić jakoś sprawność tego elementu czy trzeba po prostu wymienić żeby się przekonać? | Z doświadczenia wiem, że można sprawdzać do bólu i być przekonanym, że jest minimalny, dopuszczalny luz, taki sam jak na lewym przegubie, a jednak wymiana na inny pomaga
Zolar - 12-02-2014, 18:50
A jakie jest prawdopodobienstwo, że to jakiś inny element? Np. czytałem gdzieś że podobne objawy daje nierówno odbijający tłoczek hamulca. Tarcze i klocki wykluczam bo to zestaw Textar'a wymieniany rok temu.
|
|
|