Nasze Miśki - Carisma MSX
gulgulq - 28-02-2010, 13:04
z nadkolami poczekaj ..jeszcze będzie śnieg
a z POlicajami to faktycznie u nas sie nudzą - dziś mnie trzepneli, pomuraczał coś że brudny, sprawdził gaśnice i trójkąt i na koniec wynalazł zaparowany kierunkowskaz...
oczywiście dmuchania nie była a to powinna być podstawa przy kontroli
hermeth - 28-02-2010, 13:10
gulgulq napisał/a: | z nadkolami poczekaj
oczywiście dmuchania nie była a to powinna być podstawa przy kontroli |
Tym bardziej po sobocie
Nadkola i tak zrobię bo nie mogę już na nie patrzeć
edit
Nadkola wymienione - banalna sprawa, tylko z doborem spinek była zabawa. Do halogenów zawitały żarówki Bosma H3 extreme white i świeci teraz elegancko. Miałem takie H4 w lampach i tez byłem zadowolony, ale spaliły jak użyczałem prądu do nissana i trzeba kupić jeszcze raz nowe, co by do kompletu pasowało.
Climatronik też już dmucha tak jak powinien. Przeprowadzone śledztwo wykazało, że wężyk został strącony przez kable od radia, gdy je ostatnio wpychałem. Ale już jest na swoim miejscu
Moduł też doszedł, ale nie taki jak trzeba i muszę czekać jeszcze prawie 2 tyg na nowy :/
Etap następny: olej (mobil1 5w50) + filtr (knecht) polecane na forum + płukanka = ostatnie podejście do walki z popychaczami przed ich ewentualną wymianą.
SHARK1979 - 18-03-2010, 23:12
hermeth,
Naprawdę ciekawa Cari pozdrawiam
ApAcHoS - 18-03-2010, 23:17
Najładniejsza Cari jaka do tej pory widziałem
na tych 17 wygląda rewelacyjnie
hermeth - 09-04-2010, 18:01
Odświeżając temat:
Z braku innego zajęcia czepiłem się wczoraj ramion wycieraczek. Drażnił mnie ich wygląd od dłuższego czasu..., więc papier ścierny, spray czarny mat i malowanie.
Do tego nowe, miedziane przewody hamulcowe (z przymusu).
I przy okazji nowe żarówki w halogenach.
SHARK1979 - 09-04-2010, 18:08
hermeth napisał/a: | I przy okazji halogeny. |
Mnie te oryginalne Halo tez dobijały i zakupiłem soczewe na Allegro i sam też kładłem i maskowałem siatą
Anonymous - 10-04-2010, 18:27
hermeth, zdradź mi tajemnice odnośnie płaskich wycieraczek. Dolegają Ci Jak z pracą podczas mrozów Podskakują Ci podczas pracy Wycieraczki to typowe banany czy proste
Miałem płaskie założone ale to co robiły na szybie to porażka i wróciłem do konwencjonalnych.
hermeth - 10-04-2010, 21:21
Cichanos napisał/a: | hermeth, zdradź mi tajemnice odnośnie płaskich wycieraczek. |
Tajemnica jest to wielka i przekazywana z dziada pradziada... ale zważywszy na okoliczności uchylę rąbek tajemnicy
Cichanos napisał/a: | Dolegają Ci |
Wszelkie dolegliwości ustały po herbacie z miodem i babcinych ziółkach Ale mimo wszystko dziękuję za troskę Co do wycieraczek to dobrze przylegają.
Cichanos napisał/a: | Jak z pracą podczas mrozów ? |
Na mrozy niestety się nie nadają. W zimie zamarzły i jedna się wygięła tak, że zbierała tylko 2/3 powierzchni (prostowała się wciśnięta za grzejnik aż do wiosny
Na zimę mam drugi komplet zwykłych wycieraczek
Cichanos napisał/a: | Podskakują Ci podczas pracy ? |
Jeszcze nie pracuję, ale jak zacznę i będą podskakiwać to obiecuję, że się nie dam i będę chronić honoru MM
Natomiast jeżeli chodzi o wycieraczki, to nie podskakują, pracują bezszelestnie i są bardzo grzeczne
Cichanos napisał/a: | Wycieraczki to typowe banany czy proste ? |
Kształtem bliżej im do banana
Cichanos napisał/a: |
Miałem płaskie założone ale to co robiły na szybie to porażka i wróciłem do konwencjonalnych. |
Nie wiem jakie kupiłeś i za ile, ale ja jestem zadowolony (w końcu kosztowały po 70zł/szt...)
Anonymous - 12-04-2010, 20:31
Dzięki za odpowiedz.
Utwierdziłeś mnie w przekonaniu że płaskie wycieraczki nie są do Carismy.
Te które ja kupiłem, gumę mają bardzo dobrą. Ale z uwagi iż są w kształcie banana + wyprofilowanie ramię wycieraczki = wieczne doginanie wycieraczek.
Ja swoje kupiłem hurtowo tj. zakupiłem pięć lub sześć sztuk w różnych długościach. Te które były przeznaczone do Carismy rozmontowałem i odzyskałem gumencje. Reszta wycieraczek poszła do c. s. Tam sprawdzają się lepiej. Sprężyna jest mocniejsza, ramię wycieraczki nie jest wyprofilowane, więc i pracują cicho, bezgłośnie oraz co najważniejsze, zbierają wodę z szyby.
Podczas zastanawiania się nad zakupem postawiłem na sprawdzony system, czyli kupiłem za 10zł lub 20 zł za sztukę. Dokładnie już nie pamiętam (ale chyba wyłożyłem tą mniejszą sumę). Wsparłem tym samym Chińską Republikę Ludową oraz lokalne dzieci ... przecież one nie pracują za darmo
hermeth - 12-04-2010, 21:52
Jeżeli chodzi o użytkowanie w dodatnich temp. to są o niebo lepsze od zwykłych. Mam kilku znajomych, którzy zakupili płaskie wycieraczki i wszyscy na zimę wymieniają na zwykłe. Niestety, na mrozach nie dają rady, wyginają się i sztywnieją - może dlatego, że guma jest grubsza i sztywniejsza? Kumpel ma w A4 B7 płaskie oryginalne wycieraczki audi i te w zimie dają radę, ale ich guma jest cieńsza i są bardziej elastyczne w porównaniu do np. boscha i valeo.
Anonymous - 15-04-2010, 13:51
Mam Ducato które seryjnie jest wyposażone w płaskie wycieraczki. Podczas ostatniej zimy nie było jakichkolwiek problemów z ich użytkowaniem. Były nawet ostatnio zmieniane po zimie w trakcie wizyty na serwisie.
Natomiast co do produktu który zakupiłem, produkcji ChRL. W Carismie jak i IS - ie nie zdały egzaminu. Poprostu ramię nie miało "siły" spowodować aby ładnie dolegały do szyby.
Trzy wycieraczki dałem do mojego ulubionego wozu, czyli Yeltrza C424. Podczas mroźnych nocy nie było problemów ze zbieraniem z szyby zabrudzeń. Ale w ciągniku mam mocne sprężyny które podczas zaniedbywania wymiany wycieraczek szybko doprowadzają do porysowania szyby zdeformowanymi piórami.
Sądziłem że jak Ty kupiłeś płaskie za tyle pieniędzy to chociaż możesz je używać jako wycieraczki całoroczne. A tu taka kupa. Ale dzięki za odpowiedź
Anonymous - 15-04-2010, 17:04
Cichanos napisał/a: | Dzięki za odpowiedz.
Utwierdziłeś mnie w przekonaniu że płaskie wycieraczki nie są do Carismy.
Te które ja kupiłem, gumę mają bardzo dobrą. Ale z uwagi iż są w kształcie banana + wyprofilowanie ramię wycieraczki = wieczne doginanie wycieraczek. |
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Mam Carismę po FL i jeżdżę na płaskich wycieraczkach już rok. Przeżyły zimę. Ciągle działają idealnie. Zastosowałem dwie wycieraczki 20'' (51cm) z TESCO (19,99zł / szt). Idealnie zbierają. Jestem zachwycony. Co prawda nie sądziłem, że wytrzymają 17-sto stopniowe mrozy - jak widać nie doceniłem produktów z TESCO.
hermeth - 20-04-2010, 19:57
Dziś z braku innego zajęcia zabrałem się za bagażnik. Wyleciała zapasówka i podnośnik. Wyjąłem głośnik ze skrzyni, bo zajmowała za dużo miejsca. Wzmacniacz miał iść pod podłogę, ale obawiałem się, że może się gotować i ostatecznie przykręciłem go z boku. Na razie do zabudowy posłużyła fabryczna płyta. Jutro spróbuje ją usztywnić listwami poprzecznymi bo jest trochę miękka. Jeżeli to nic nie da to zastąpi ją płyta 12mm z MDFu, która już czeka na wycięcie w garażu. Wtedy podłoga będzie całkowicie płaska. Czekam jeszcze na paczkę z matami do wygłuszenia wnęki i wyciszenia plastików.
i jeszcze coś dla zainteresowanych
http://www.youtube.com/watch?v=k3k5j2kvP60
http://www.youtube.com/watch?v=zlVUoYI5jyQ
SHARK1979 - 22-04-2010, 19:30
hermeth, jak Ci to gra w takiej metalowej puszce
hermeth - 22-04-2010, 22:33
Gdy głośnik był w skrzyni to robił większe ciśnienie, zagłuszał inne tony i głośniej grał. Teraz nie łupie jak wcześniej (ale i tak daje radę!), ale plastiki mniej się tłuką i przyjemniej się słucha. Na pewno znaczenie ma to, że skrzynia była z bass reflexem a teraz głośnik jest w zamknięty. Chwilowo, póki nie mam jeszcze mat, rozłożyłem we wnęce koc żeby uszczelnić dziury i jest tak jak powinno być I teraz nic nie ogranicza przestrzeni w bagażniku
|
|
|