To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Światła dzienne

Jaro1974 - 25-10-2011, 21:03

Piotrze ale w momencie przełączenia na światła drogowe światła mijania się wyłączają. Nie świecą się razem :wink:
Ppiotr - 25-10-2011, 21:14

Świecą się czy to jakaś nowość nie tylko w cari już tak miałem w różnych autach ale nie wszystkich

[ Dodano: 25-10-2011, 21:22 ]
jaro a mogę cię prosić abyś podał linka z tym schematem podłączenia co znalazłeś na elektrodzie? z ciekawości chciał bym zobaczyć
Pozdrawiam Piotr

przemekx303 - 25-10-2011, 21:29

Jaro1974 napisał/a:
Piotrze ale w momencie przełączenia na światła drogowe światła mijania się wyłączają. Nie świecą się razem :wink:

święta prawda a szczególnie na h4, albo tak albo siak :p zapala się włókno od długich i gaśnie od krótkich , taki automatik :D no chyba że cari to taki cudak , zaraz idę z psem to tak z ciekawości sprawdzę może coś będzie widać

Jaro1974 - 25-10-2011, 21:35

Piotrze poszło na PW.

[ Dodano: 25-10-2011, 21:36 ]
przemekx303, nie masz potrzeby sprawdzania bo tak jest.

Ppiotr - 25-10-2011, 21:37

przemek nie dociera do ciebie patrz czy nie patrz ja tak mam nie jest to zabronione a co za różnica H4 H1 bo ja żadnej nie widzę poza tym że na drogowych jest większy prąd ja wiem że jak dioda np prostownicza jest gdzieś założona to dla nie których jest za dużo do ogarnięcia !tragedia. bo jest to pewnie nie możliwe
Jaro1974 - 25-10-2011, 21:46

Piotrze z czystej ciekawości - Ty masz u siebie lampy na żarówkę H4 tak? I w momencie włączenia świateł długich masz tak zrobione że świecą włókna żarówki od mijania i od długich tak? Bo ja w tej chwili to tak rozumiem. Bo w oryginale jest tak jak ja to opisałem. Schemat doleciał?
Ppiotr - 25-10-2011, 22:04

no schemat jest tyle że nie to abym się czepiał w momencie załączenia dziennych zaświecają się postojówki a auta do 2005r chyba nie musza zapalać się postojówki więc nie potrzeba montować diody do postojówek dodam że brakuje mi tam podłączenie 2xdiody do sterowania światłami drogowymi bo na tym schemacie tego nie ma io jak zapalisz drogowe to zapalą się dzienne i przekaźnik po prawej jest bez sensu jeśli o mnie chodzi zbyt skomplikowane bezpodstawnie.
W większości aut fabrycznie jak zapalasz drogowe mijania gasną jak tobie na priv napisałem jedna dioda i nie gasną mijania

[ Dodano: 25-10-2011, 22:05 ]
no no cari tak H4 masa wspólna ta minus plus sterowania mijania plus sterowania drogowe

Jaro1974 - 25-10-2011, 22:12

Piotrze dlatego podpina się pod światło pozycyjne i w chwili ich włączenia światła do jazdy dziennej nie mają się prawa włączyć nawet na drogowych. A z tym zapalaniem się świateł pozycyjnych w autach do 2005 roku to jest tak jak piszesz ale wszystko zależy od interpretacji pana w białej czapce. Do kumpla się czepił jen taki i stwierdził że światła do jazdy dziennej powinny być wbite w dowodzie rejestracyjnym :twisted: TAk więc wiesz jak to jest z inteligencją tych panów :mrgreen:
Ppiotr - 25-10-2011, 22:23

właśnie pod waszą presją wymyśliłem podłączenie dziennych że przy włączeniu mijania lub drogowych lub mgłowych gaszą się dzienne tylko jak ktoś zainteresowany niech napisze zrobię zdjęcie i przepiszę ładnie aby był zrozumiały prostrzy niż tamten i łatwiejszy
Jaro1974 - 25-10-2011, 22:25

To nie była presja tylko owocna dyskusja z której coś wynikło :mrgreen:
Ppiotr - 25-10-2011, 22:44

nie umiem wysłać fotki
przemekx303 - 25-10-2011, 22:46

coś nagrałem , jak się dobrze przypatrzycie to wszystko widać .
Mijania , mijania i drogowe w chwili przełączania , i drogowe
http://www.youtube.com/watch?v=1Jt_v8uPKoc

i9i - 25-10-2011, 23:11

przemekx303 napisał/a:
coś nagrałem , jak się dobrze przypatrzycie to wszystko widać .
Mijania , mijania i drogowe w chwili przełączania , i drogowe
http://www.youtube.com/watch?v=1Jt_v8uPKoc

też tak mam jak sobie przełącznik mijania/drogowe w połowie przytrzymam i powiem, że dwa żarniki jednocześnie świecące efekt dają marny (prawdopodobne przez nakładanie się fal) i światło jest strasznie rozproszone no i oczywiście dwa druty grzeją lampę

BTW. Najlepszym i najtańszym sposobem dobrej widoczności w nocy jest częste mycie lamp i poprawne ustawienie u diagnosty