Nasze Miśki - Legnum VR4 Krisa
jkrzysztof80 - 11-11-2009, 19:42
robertdg napisał/a: | jkrzysztof80 napisał/a: | boost control solenoid |
masz racje dobra dedukcja, jest to czujnik cisnienia doladowania |
zastanawiałem się tylko jak ustawić to pokrętełko w drugim czujniku bo po wymianie wyczuwam, że jest troszkę słabszy Dodam że nic nie zmieniałem wykręcając w poprzednika.
robertdg - 11-11-2009, 19:54
jkrzysztof80, które pokretlo? bo przyznam szczerze ze jeszcze nie widzialem czujnika cisnienia doladowania z pokretlem regulacyjnym, zreszta sama nazwa czujnik swiadczy raczej o tym ze to ma spelniac funkcje jedynie pomiarowa, czyli informacji o cisnieniu doladowania, etc.,
jkrzysztof80 - 11-11-2009, 20:06
robertdg, jak cofniesz stronę to na fotce z uszkodzonymi zobaczysz drugi czujnik i tam gdzie zaznaczyłem powinno być pokrętełko
robertdg - 11-11-2009, 20:21
W tym co kupiles jest ta regulacja ma sie rozumiec? w tym przypadku zabardzo Ci chyba nie pomoge bo pierwszy raz widze taki myk , wydaje mi sie jednak ze trzeba ta srubke przekrecic delikatnie w strone przeciwna do wskazowek zegara, tylko najlepiej zapamietaj polozenie pierwotne i sprawdz jak bedzie najpierw po przekreceniu od stanu pierwotnego -45stopni a pozniej +45stopni
swinks_UK - 11-11-2009, 20:47
Krzysiek, na fotce masz dwa selenoidy. Górny to jak piszesz "boost", którego najczęstszą wadą jest pękanie plastikowych "dzyndzli". Pamiętaj byś po wymianie na sprawny zapiął węże ciśnieniowe opaskami, bo będziesz miał tzw. boost leak.
To co jest poniżej na fotce to regulator szyny paliwowej, czyli FPR. Odpowiada za ciśnienie na szynie paliwowej. Jak wymieniłeś na inny, to bez manometru i dyno ani rusz by dobrać teraz od nowa właściwe ciśnienie na szynie. Zazwyczaj FPRy fabryczne też są regulowane pod silnik w 6A13tt. Najważniejsze byś nie kręcił tym regulatorem, czy jak to zwiesz.
Podsumowując, twoje problemy w okolicach 3k rpm to bardzo prawdopodobne mieszanka boost controllera (boost leak) i źle dobranego ciśnienia na szynie paliwowej (pomieszany fpr).
jkrzysztof80 - 11-11-2009, 21:04
Tomek wykręciłem u Carla z legnuma i nic nie regulowałem więc myślę że tak powinno być jak jest. Myślisz że do każdego VR4 trzeba regulować oddzielnie
A na wężyku była tylko jedna opaska zaciskowa więc założyłem na tym co była. Na pozostałe też założyć?
swinks_UK - 11-11-2009, 22:43
Jak nie kręciłeś, to powinno być dobrze.
Opaski na wszystkich końcach bez wyjątku.
robertdg - 14-11-2009, 23:32
jkrzysztof80, ciekawy Avatar, tak z Ciekowsci to realne zdjecie, czy jakas modyfikacja PhotoShop? 172mph to w przyblizeniu 276.8km/h, do rekordu Herberta Jamesa "Burt" Munro to jeszcze sporo brakuje, biorac pod uwage fakt ze swoj pierwszy rekord osiagnal na pojemnosci 850 cc (była to prędkość 178.97 mph), jednym slowem byłes blisko
jkrzysztof80 - 14-11-2009, 23:50
robertdg, z nudów pobawiłem się w Paincie nie mam PhotoShopa po za tym mam nadzieję że kiedyś dojdę do tej prędkości tylko nie wiem na który tor się wbić
robertdg - 15-11-2009, 18:42
jkrzysztof80, jak na Painta to trzeba przyznać że całkiem przyzwoity efekt , a na dobry tor polecam wybic sie do USA do stanu Utah. Oczywiscie chodzi mi o prehistoryczne jezioro pluwialne Bonneville, które pokryte jest solą, ozywiście radze uprzednio zarejestrowac sie na Bonneville Salt Flats czy też Bonneville Speedway
>>MAPA<<
Aktualne Info na temat "The Bonneville Salt Flats"
Niestety jezeli chodzi o swoja klase to osiagi sa mizerne, jakbys tam jeszcze dodal zamiast 1 na poczatku 3 to moze byloby OK. Zachecam do lektury
jkrzysztof80 - 15-11-2009, 19:49
robertdg, a znasz jakiś europejski tor? Taniej mi wyjdzie, bo nie będę musiał latać samolotem
Wszyc - 15-11-2009, 20:15
Sprawdzałeś tor Silverstone w Anglii?
jkrzysztof80 - 15-11-2009, 20:31
Wszyc, za krótkie proste
robertdg - 15-11-2009, 20:39
jkrzysztof80, we Włoszech jest tor na którym testują najnowsze najmocniejsze auta, tor jest bardzo długi, jedyna wadą jest to że jest to tor po okręgu, wiec niekorzystny efekt sily odśrodkowej i jazdy na delikatnie skreconych kolach ma znaczenie na czas przejazdu, musialbym troche poszukac aby znalezc wiecej info na jego temat.
jkrzysztof80 - 15-11-2009, 21:07
robertdg, jest też w Niemczech jeden gdzie testowali Bugatti ale normali użytkownicy nie mają tam wstępu , szperałem trochę w necie
|
|
|