Carisma - Techniczne - [Carisma] Evoscan i kabel VAG KKL-USB /Nie ELM327/
aren195612 - 03-03-2010, 08:55
carismax, masz DID-a
saphire napisał/a: | Sprawdzałem kabel i EvoScan na Cari DID - brak łączności. |
Jak już koniecznie chcesz nabyć to: tutaj
===================================================
fanatyk1982, Biblioteka błędów w plikach konfiguracyjnych softu dla MUTII EFI jest bardzo uboga.
GDI nie warto nawet próbować, błędy dwucyfrowe kończą się na czterdziestym którymś, poniżej cała tabela supportowana przez Evoscan:
[img] [/img]
ponadto nie pokrywają się z manualem, MPI może tak, należało by to sprawdzić i porównać.
W sumie Evoscan, jako narzędzie do odczytu błędów dla mnie jest nieprzydatny. Dobrze że mogę je /błędy/ u siebie "wymrugać".
Jest za to bardzo dobrym narzędziem do odczytu parametrów silnika w czasie rzeczywistym i ich analizy.
Skasować błędy można z poziomu Evoscana, Opcja Clear DTCs. Soft nie widzi błędów , a je kasuje. Też ciekawostka. Mówimy oczywiście o błędach ECU silnika.
Raffil - 09-03-2010, 01:56
Witajcie.
Ostatnio znalazłem trochę czasu i popróbowałem Evoscana - Wszystko działa jak należy ale jeszcze sporo nie rozumiem przy analizowaniu tych wszystkich logów.. Niedawno pojawił się u mnie problem z falującymi obrotami na ciepłym silniku - nie przeszkadzało by mi to gdyby nie gasł od czasu do czasu. Błędów nie mam bo u mnie działa metoda na spinacz i nic nie wymrugałem. Czekam aż się trochę ociepli to wymontuję przepustnicę i przeczyszczę jak to nie pomoże to będę myślał dalej. Natomiast na tą chwilę chciałbym prosić aby mądrzejsi ode mnie w rozumieniu EvoScana pomogli mi przeanalizować logi jakie wczoraj tj. 8 marca wygenerowałem. Może uda się Wam coś z nich wywnioskować w sprawie falujących obrotów, a może i inne kwiatki wyjdą.
Logi do pobrania
Odcinek ok 12 km, łączny czas pomiaru z czterech logów 19:51 (z czterech bo jak dojeżdżałem do skrzyżowania to obroty spadały i traciłem komunikację z evoscanem)
Zapraszam do pobierania, analizy i dyskusji
aren195612 - 09-03-2010, 18:36
Raffil napisał/a: | Zapraszam do pobierania, analizy i dyskusji |
Zakładając ten wątek, w sumie o to mi chodziło.
Evoscan to jedyne /nieprofesjonalne/, jak na razie, dostępne narzędzie umożliwiające w ogóle pomiar silnika GDI. Mitsulogger i Mutmonitor to klony Evoscana, i nie wnoszą nic nowego. Dobrze było by, jakby na ty forum w szerszym gronie udało się nam jakoś wspólnie ustalić procedury, jak i co mierzyć, aby uniknąć nietrafionych diagnoz, kosztownych, i
nieskutecznych „napraw”.
Dla porządku, wypadałoby mierzyć to samo. Proponuję taką podstawową listę parametrów:
[img] [/img]
Dodawanie innych, niezrozumiałych parametrów niepotrzebnie obciąża komputer, zwiększa podatność softu na zrywanie połączenia. Oczywistym jest, że ta lista jest otwarta, jak ktoś by coś ciekawego odnalazł, samodzielnie doedytował byłoby super.
Na liście parametrów dodałem "Fuel press", jak to zrobić opisałem w wątku o pompie WC.
Jest to bardzo istotny parametr dla GDI. Może z czasem powstanie jakaś pełna „definicja” dla tego silnika.
=====================================================
Raffil, Moja analiza twoich logów, mogę sie oczywiscie mylić:
Najbardziej miarodajny jest ten ostatni log z datą:2010.03.08_09.20.06.
Ten sam log, inne parametry:
Te niestabilne obroty na "jałowym" na ciepłym silniku, to jak rozumiem końcówka wykresu.
Faktycznie, troche skaczą- nieznacznie co prawda 780-812obr/min.
Odczyt z TPS jest stabilny, 84,314% przymknięcia /tutaj jest maly problem, Evoscan czyta kanał pierwszy TPS, dla GDI przed liftem jest ok, dla poliftowych jest odwrócona sytuacja, powinien czytać kanał drugi czyli napiecie miedzy pinem 2-3 TPS-a- moze ktoś znajdzie ten właściwy Reguest ID/. Ilość powietrza pobieranego przez silnik jest stała Air Flow Hz= 31,25 Hz. Wyprzedzenie zaplonu i czas otwarcia wtrysków stoi bykiem, zmienia sie delikatnie AFR, czyli stosunek powietrza do paliwa. Mogę się mylić, ale masz lekko niestabilne ciśnienie na pompie WC w zakresie niskich obrotów. Bo tylko to pozostało- male zmiany w ilości podawanego paliwa, zależne od cisnienia. Ponizej przykładowy log takiej sytuacji:
Obroty biegu jałowego- spadek ciśnienia.
Zrób następny pomiar na ciepłym silniku, uzupelniając go o pomiar ciśnienia pompy. Najlepiej w/g schematu: rozgrzej go, połącz evoscana z ECU, zatrzymaj się w ustronnym miejscu i niech sobie pyrka ze 6 minut na jałowym. Zobaczym jak wygląda u ciebie jałowy bieg w trybie mieszanka uboga/normalna.
Co do:
Raffil napisał/a: | - nie przeszkadzało by mi to gdyby nie gasł od czasu do czasu. |
Postaraj się złapać moment, jak gaśnie, dopóki kluczyk w stacyjce jest na ON nie powinno przerwać połączenia.
Tak nawiasem, jakie paliwo lejesz? Masz dość niski "Octane Level" i tendencję silnika do "spalania stukowego". Mam to samo...
Pozdrawiam
demeone - 12-03-2010, 01:13
Hejka moze i za kabel nie zaplacilem tych $100 bo zrobilem go sobie samemu ale stwierdzilem ze skoro autor sie nameczyl i napisal program to warto go chociaz wesprzec tymi $25. Te $25 to nie majątek
Raffil - 12-03-2010, 17:34
Witajcie.
Wracając do tematu logów.. Dzięki za chwilę poświęconego czasu na szybką analizę. Powoli sam się uczę co do czego.. Dziś ciąg dalszy..
aren195612 napisał/a: | Te niestabilne obroty na "jałowym" na ciepłym silniku, to jak rozumiem końcówka wykresu.
Faktycznie, troche skaczą- nieznacznie co prawda 780-812obr/min. |
Nie o te skoki mi chodziło bo one są nieodczuwalne.. żeby to tylko takie były
Chodziło mi o skoki a raczej spadki gdy np. dojeżdżam do skrzyżowania i zanim się zatrzymam wrzucam na jałowy i wtedy nastepuje ostry spadek i czasem nawet gasnie..
fragment odczytu:
a tu cały log do pobrania:
log do pobrania
aren195612 napisał/a: | Tak nawiasem, jakie paliwo lejesz? Masz dość niski "Octane Level" i tendencję silnika do "spalania stukowego". Mam to samo... |
Leję różne paliwo oprócz ruskiego.. Najczęściej leję z Orlenu 95 lub z Shella vpower 95. W tym tygodniu (przy pomiarach) była zalana Verva 98 z Orlenu.. Dzis miałem octane level 70% najwiekszy.
aren195612 napisał/a: | Mogę się mylić, ale masz lekko niestabilne ciśnienie na pompie WC w zakresie niskich obrotów. Bo tylko to pozostało- male zmiany w ilości podawanego paliwa, zależne od cisnienia. |
Dziś zrobiłem pomiar z parametrem ciśnienia pompy WC i niestety masz rację.. Niestety bo jak dla mnie to nie są lekkie wachania..
fragment z dzisiejszego pomiaru:
a tu cały log do pobrania:
Log do pobrania
W nim też "czarno na białym" widać te spadki obrotów i inne bolączki..
Czyli domyślam się, że przeczyszczenie przepustnicy w tym przypadku będzie tylko czynnością profilaktyczną.. Chyba muszę się wziąsc za cały układ paliwowy zaczynając od pompy niskiego ciśnienia i filtra w niej..
Narazie tyle.. Pozdrawiam
aren195612 - 12-03-2010, 19:58
Raffil napisał/a: | Czyli domyślam się, że przeczyszczenie przepustnicy w tym przypadku będzie tylko czynnością profilaktyczną.. Chyba muszę się wziąsc za cały układ paliwowy zaczynając od pompy niskiego ciśnienia i filtra w niej.. |
Jak widać wszystko jasne, trzeba „kopać”. Zorganizuj sobie przyłącz do sprawdzenia ciśnienia po stronie niskiej przed samą pompą- mniej się urobisz.
Odnośnie Octane level: 70% na ‘Verva 98 z Orlenu” to cieniutko, zresztą sam niewiele lepiej mam.
Szykuje się u mnie wielkie, nieuniknione „pranie” silnika, póki co logistyka wokół tego.
Nie oszukuję się że jest OK.
Poniżej zrzut z „loga” pokazujący jak to powinno wyglądać wyglądać, autko jednego z użytkowników forum, paliwo PB95- aż sie wierzyć nie chce. Ale jest jak jest.
[img] [/img]
Pozdrawiam:
Raffil - 12-03-2010, 20:08
aren195612 napisał/a: | Zorganizuj sobie przyłącz do sprawdzenia ciśnienia po stronie niskiej przed samą pompą- mniej się urobisz. |
Możesz trochę rozwinąć myśl.. Cienki w te "klocki" jestem..
aren195612 - 12-03-2010, 20:12
W wątku o pompie wklejałem kawałek manuala:tutaj na samym dole strony.
aren195612 - 12-03-2010, 22:37
Faktycznie, jak pisał demeone, jak by ktoś się "zaparł", jest taki opis w necie jak przerobić interfejs ELM327 aby działał z Evoscanem:
szczegóły tutaj
ale po co ????.
Kabel VAG KKL-USB /to całkiem inny interfejs jak ELM 327/ kosztuje około 40 zł plus przesyłka.
penmar - 09-06-2010, 16:35
aren195612 napisał/a: | Faktycznie, jak pisał demeone, jak by ktoś się "zaparł", jest taki opis w necie jak przerobić interfejs ELM327 aby działał z Evoscanem:
szczegóły tutaj
ale po co ????.
Kabel VAG KKL-USB /to całkiem inny interfejs jak ELM 327/ kosztuje około 40 zł plus przesyłka. |
Dokładnie AREN195612 zrobiłem tak jak pisałeś dokładnie z linka kupiłem VAG KKL USB na FTDI po wcześniejszym dogadaniu przez GG ze sprzedającym . Zrobiłem tylko jeden błąd bo zainstalowałem oryginalne stery do tego i dupa nie działa no to czytam i też z Twojego linku zaciągnołem te WHQ jeśli dobrze teraz pamiętam. Teraz wszytko chula aż miło.
Niema co kombinować z przeróbkami jak są gotowe
Nie masz może jakiegoś manuala do evoscan najlepiej PL, jeszcze jedno pytanko skad u was na tych fotach cos takiego jak press albo ciśnienie pompy WC.
aren195612 - 09-06-2010, 18:03
penmar napisał/a: | Nie masz może jakiegoś manuala do evoscan najlepiej PL |
Niestety, nie istnieje coś takiego, trzeba się "wgryzać" w temat. Z czasem te „wykresiki” robią się zrozumiałe.
penmar napisał/a: | jeszcze jedno pytanko skad u was na tych fotach cos takiego jak press albo ciśnienie pompy WC. |
Musisz do edytować, w wątku o sprawdzeniu pompy WC wstawiłem konfigurację tego parametru:
link
penmar - 09-06-2010, 19:10
Ok dokonfigurowane trza bedzie to sprawdzic, posiadasz jeszcze moze jakies ciekawe wpisy do konfiguracji ??
plecho1 - 09-06-2010, 21:00
Witam.
I ja mam pytanko odnośnie evoscana. Chodzi mi o spalanie chwilowe, próbowałem edytować logi wedłóg opiski z tego tematu i excel znajduje mi jedynie wyrażenie "+nieskoĹ„czoność". W moich logach wyrażenia "Nie jest liczbÄ" nie ma. Po zmianie tego pierwszego czy na 0 czy na 2 wykres spalania mieści się w granicach od 0 do 2 litrów tak jakby auto chodziło na biegu jałowym bez obciążenia. Czy nie trzeba jeszcze czegoś zmienić w evoscanie żeby zapisywał wszystkie dane do właściwego sporządzenia wykresu? Próbowałem wersje 2.5 i 2.6 i jest to samo.
Jednostki też zmieniłem na europejskie.
aren195612 - 09-06-2010, 21:22
Trzeba to i owo pozmieniać. To jest soft w końcu do EVO, trudno zeby u nas sie zgadzało.
Trochę sie tym bawilem, wyszło takie coś:
MetricEval trzeba może trochę doprecyzować, chodzi o wartość "6" najlepiej na Cari przed liftem, zeby spalanie chwilowe w Evoscanie było takie same jak komp w aucie podaje.
Ale i tak jest prawie ok.
rysiul - 09-06-2010, 22:02
Jakiś czas temu zakupiłem zestaw kabel VAG-KKL + evoscan. Pierwszą rzeczą którą chciałem sprawdzić był parametr "Octane level", po podłączeniu do kompa okazało się że wynosi nieco ponad 30%(paliwo - zwykłe Pb95 Shell'a). I teraz pytanie jakie parametry wpływają na ten wskaźnik, który u mnie jest żenująco niski?
|
|
|