To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu

turek61 - 30-05-2007, 18:51

Cezar napisał/a:
Czy 250 zl za wymiane rozrzadu (GDI) w ASO to duzo? :roll:

Bartek ja zrozumiałem, ze to koszt samej robocizny :idea:

Cezar - 30-05-2007, 18:58

Dokladnie, cena za sama robocizne :wink:
saphire - 30-05-2007, 19:48

No jak tylko za robotę a porządne części masz własne to ciut drogo no ale zakładając że na marży na częściach nie skasowali to na robocie muszą zarobić... :mrgreen:
maxwell61 - 30-05-2007, 19:55

ja z wymianą i częsciami 650 zł... ale w normalnym zakładzie mechanicznym...z tego co pamietam to za robote wyszło ok 150 - 200 zł... pozdro
Cezar - 31-05-2007, 01:01

Wlasnie i z tym mam problem.
Znam dobrego mechanika, ale raczej wacham sie, aby dac mu do zrobienia rozrzad w GDI :|
Sam powiedzial, ze rozrzad robil jak narazie tylko w jednej Cari (chyba 1,6).

W ASO na bank juz sie bawili w te klocki, wiec raczej mniej stresu bedzie :lol:

Wole chyba doplacic do tych 250zl i miec 'spokoj'.

Czesci oczywiscie beda od Japaneze :D

Chooper - 31-05-2007, 05:32

nie rozumiem, czemu traktujecie rozrząd w GDI jak takie ura bura, jakby od tego zależały losy całego świata...toż to normalne DOHC, gdzie sama konstrukcja silnika jest może zaawansowana względem niektórych DOHC np. desperado, ale budowa rozrządu, to budowa rozrządu...mechanik, jak wie co robi, i zna sie na tym co robi, to nie ma problemów
Anonymous - 03-06-2007, 23:00

Witam

Czy znacie dobrego mechanika, ktory bezstresowo dla mnie wymienilby rozrzad, z okolic Katowic?

Anonymous - 04-06-2007, 15:55

Chooper napisał/a:
nie rozumiem, czemu traktujecie rozrząd w GDI jak takie ura bura, jakby od tego zależały losy całego świata...toż to normalne DOHC, gdzie sama konstrukcja silnika jest może zaawansowana względem niektórych DOHC np. desperado, ale budowa rozrządu, to budowa rozrządu...mechanik, jak wie co robi, i zna sie na tym co robi, to nie ma problemów

A co ze sprawdzeniem napinacza przez takiego mechanika?

Anonymous - 04-06-2007, 23:01

a czy przy wymianie rozrzadu wymienia sie pompe wodna??
mlun - 04-06-2007, 23:34

Skoro ludzie sami wiedzą kiedy napinacz jest do kitu to czemu dobry mechanik ma tego nie wiedzieć? My np oddajemy samochód do facet który głównie robi Audi,VW ale zdarzają mu się właśnie tez japończyki i bardzo dobrze robi te samochody(zresztą jak mu powiedziałem że to GDI to odrzu się skapnął że to bezpośredni wtrysk).Nie ma co się bać fachowiec napewno zna się na tym co robi.
Anonymous - 05-06-2007, 07:58

No cóż, w moim przypadku każdy fachowiec na widok GDI mówi "co? DISELEK" :lol:
Więc do końca nie wierzę w tych od Audi i VW.

saphire - 05-06-2007, 10:56

Ja odpowiadam - tak tak, tyle że na benzynę ;) Jak to na benzynę? Ano tak samo jak z FSI/TSI... Aaa... panie to było tak od razu mówić... :twisted: Świadomość w naszym społeczeństwie mechaników jest na poziomie aut włoskich, niemieckich i francuskich...
Anonymous - 09-06-2007, 14:37

Jestem po wizycie w ASO. Po zdjęciu pokrywy Mech stwierdził że rozrząd był niedawno zmieniany. Wszystko nówka, żadnych śladów zurzycia, ani paska ani rolek, nawet w/g niego koła zębate były wymieniane i na moim miejscu spokojnie by jeszcze pojeździł 30 tys (auto z Holandii bez znajomości historii - przebieg w/g kompa 128 tys). Więc nie zmieniłem.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany mam świeżo kupione części od Japaneze.

saphire - 09-06-2007, 17:27

To trzymaj te części bo już niedługo będziesz musiał wymienić rozrząd - masz 128tys a przy 180tys masz wymianę. To niedawno to pewnie zgodnie z przeglądem w okolicach 90tys było lub trochę ponad więc do kolejnej wymiany zostało ci tylko 50tys. Ile robisz rocznie?
Anonymous - 14-06-2007, 14:28

saphire napisał/a:
To trzymaj te części bo już niedługo będziesz musiał wymienić rozrząd - masz 128tys a przy 180tys masz wymianę. To niedawno to pewnie zgodnie z przeglądem w okolicach 90tys było lub trochę ponad więc do kolejnej wymiany zostało ci tylko 50tys. Ile robisz rocznie?

Sęk w tym, że niewiele (w pracy mam słuzbowy :biggrin: ) więc nie wiem czy warto trzymać i mrozić parę złociszy.