Outlander II GEN Techniczne - Jaki olej do Outka 2.0 DiD
mitsu00 - 06-04-2010, 20:52
wredlin napisał/a: | Shell Helix Ultra Extra 5W30
Mnie zestaw promocyjny spełniający normę 507.00 na wymianę oleju 4+1 czyli 5 litrów kosztował 167 pln. |
To mnie Szwaby w promocji za dodatkowe 2 zł dodają jeszcze 1 litr
wredlin - 06-04-2010, 22:24
POLSKA zawsze była najdroższa i jest dalej. Na to nie mam mocy
Anonymous - 06-04-2010, 22:54
wredlin napisał/a: | POLSKA zawsze była najdroższa i jest dalej. Na to nie mam mocy |
Myślę, że to jest złe podejście do tej sprawy. Oleje shell są międzyinnymi rozlewane w niemczech-dlatego cena jest jak jest To tak jak porównać naszego Polskiego LOTOSA. - tak samo cena jest jaka jest
wredlin - 06-04-2010, 23:02
GWARANCJA
Anonymous - 06-04-2010, 23:04
wredlin napisał/a: | GWARANCJA |
bo nie rozumiem
Co złego powiesz o np. Lotos Quazar LLIII 5W30?
Krzysiek_slask - 19-04-2010, 15:04
Tez sie przymierzam do zmiany oleju. Kupowal ktos moze od tego zawodnika ?
Olej z tego co wyczytalem odpowiedni do 2.0 DID, komentarze goscia raczej tez ok...
Anonymous - 19-04-2010, 20:51
Krzysiek_slask napisał/a: | Tez sie przymierzam do zmiany oleju. Kupowal ktos moze od tego zawodnika ?
Olej z tego co wyczytalem odpowiedni do 2.0 DID, komentarze goscia raczej tez ok... |
Ja u nich kupowałem kilkukrotnie.
Wszystko OK, żadnych negatywnych uwag.
Anonymous - 20-04-2010, 13:04
witam
na wtorek rano umówiłem się na wymianę oleju mam przebieg ponad 3 tys. pytanie moje jest niestepujące: 1 jakim olejem zalewają auto w serwisie (shel, castrol ..) 2. czytałem na forum ze można jechać do nich ze swoim olejem , czy każde aso to akceptuje?(z ich olejem zaśpiewali mi ok. 400 zł.) na forum piszecie ze olej ok. 150 zł. filtr 40 zł. plus ich robocizna ok. 100zł. to i tak wyjdzie taniej, zawsze zostanie na dobrą flaszkę
mitsu00 - 20-04-2010, 13:15
gajduss napisał/a: | witam
na wtorek rano umówiłem się na wymianę oleju mam przebieg ponad 3 tys. pytanie moje jest niestepujące: 1 jakim olejem zalewają auto w serwisie (shel, castrol ..) 2. czytałem na forum ze można jechać do nich ze swoim olejem , czy każde aso to akceptuje?(z ich olejem zaśpiewali mi ok. 400 zł.) na forum piszecie ze olej ok. 150 zł. filtr 40 zł. plus ich robocizna ok. 100zł. to i tak wyjdzie taniej, zawsze zostanie na dobrą flaszkę |
Zalewają takim olejem jaki mają. Najczęściej jest to Castrol. Wiele warsztatów zalewa też Shell Helixem Ultra Extra 5W30. Zawsze mam swoje części na czas przeglądu i nikt nigdy tego nie kwestionował (4 przeglądy w 3 rożnych ASO). A tak na marginesie to zaoszczędzisz i to sporo kupując olej i filtr we własnym zakresie i wymieniając np. w Norrauto za 35zł. Wymiana oleju przy przebiegu 3 tys. km nie jest wymagana w książce serwisowej więc możesz to zrobić we wlasnym zakresie poza ASO. Ja za 6 l Shell Helix Ultra Extra 5W30 bezpośrednio z Niemiec placę 169 zł. Żadne ASO tego nie pobije....
Anonymous - 20-04-2010, 13:24
właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem hee zastanawiałem sie nad wyminą u "kowalskiego" skoro to nie jest wymagane. lecz czy nie dojdą po filtrze oleju ze sam grzebałem ?
mitsu00 - 20-04-2010, 13:30
gajduss napisał/a: | właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem hee zastanawiałem sie nad wyminą u "kowalskiego" skoro to nie jest wymagane. lecz czy nie dojdą po filtrze oleju ze sam grzebałem ? |
Bardzo ważne żeby filtr oleju był ori, resztę robisz gdzie chcesz. Sam dla spokoju ducha wymieniam olej co 10 tys. km. Te wymiany międzyprzeglądowe robię w Norrauto za 35 zł. Filtr kupuję poza ASO za 30% ceny bo wiem jaki jest oryginalnie montowany. Radziłbym tobie też poprosić o zwrot starego filtra celem sprawdzenia producenta i znalezienia tańszej ceny poza ASO.
karol_alasz - 20-04-2010, 13:31
gajduss napisał/a: | mam przebieg ponad 3 tys. |
A jakie masz przesłanki do wymiany tego oleju po takim przebiegu?
W Szczecinie leją Mobil'a.Ja po roku wlałem Motul'a. W aukcji jest info ,że moga byc baniaki 5x1L (najlepsza opcja,bo dolewki) ale że klient nie może sobie wybrać czy tak czy tak-szkoda....
[ Dodano: 20-04-2010, 13:33 ]
mitsu00 napisał/a: | Sam dla spokoju ducha wymieniam olej co 10 tys. km |
No tak,ale Ty masz trochę mocniejszą (niefabrycznie) kobyłę, a wymiana co 10K jest jak najbardziej wskazana przy tuningu...
mitsu00 - 20-04-2010, 13:35
karol_alasz napisał/a: | No tak,ale Ty masz trochę mocniejszą (niefabrycznie) kobyłę, a wymiana co 10K jest jak najbardziej wskazana przy tuningu... |
Mam 2 Outlandery i w obu robię to samo Zresztą robię tak we wszystkich autkach, bo jak stare powiedzenie mówi: Olej jest tańszy niż metal.....
Anonymous - 20-04-2010, 13:46
filtr mogę zamówić w innym ASO do obydwu mam po 80 km. czy warto wymieniać olej po 3 tys. km ?? według mnie warto , auto na dotarciu a nowy olej mu nie zaszkodzi a być może i pomoże. ASO twierdzi ze zalecana jest wymiana po 1500km czy ten olej jest do 2.0 did ?http://www.allegro.pl/ite...a_promocja.html
mitsu00 - 20-04-2010, 13:52
gajduss napisał/a: | filtr mogę zamówić w innym ASO do obydwu mam po 80 km. czy warto wymieniać olej po 3 tys. km ?? według mnie warto , auto na dotarciu a nowy olej mu nie zaszkodzi a być może i pomoże. ASO twierdzi ze zalecana jest wymiana po 1500km czy ten olej jest do 2.0 did ?http://www.allegro.pl/ite...a_promocja.html |
Jeśli masz przeglądy co 20kkm to tak. Jeżdżę na nim wszystkimi kojotami i śmigają bezproblemowo....
|
|
|