Carisma - Ogólne - Spalanie w Carismie, na który silnik się zdecydować
Anonymous - 22-09-2010, 14:38
luki19323 napisał/a: | Aha i spalanie GDI:
Trasa ekomonicznie do ok. 130 w 7 mieśli się lekko przy 4 osobach
Trasa dynamicznie czyli wyprzedzanie, hamowanie ( i nie pozwalanie dieselkom na wyprzedzanie;) dość szybka jazda w 8 się mieści.
Miasto ekonomicznie około 9.2 przy starcie na zimnym i małej trasie.
Miasto dynamicznie na małej trasie przy starcie na zimnym(czego nie polecam bo po co gnębić silnik) dobrze ponad 11.
Podejrzewam że 1.6 podobnie pali.
1.9 DID napewno nie łyknie 11;) |
Przedstawię więc mój raport spalania 1.6:
Trasa ekomonicznie do ok. 130 w 7 mieśli się lekko przy 4 osobach - 1.6 - 5,5-6l/100km
Trasa dynamicznie czyli wyprzedzanie, hamowanie ( i nie pozwalanie dieselkom na wyprzedzanie;) dość szybka jazda w 8 się mieści. 1.6 - 6-6,5l/100km
Miasto ekonomicznie około 9.2 przy starcie na zimnym i małej trasie. 1.6 - około 7l/100km
Miasto dynamicznie na małej trasie przy starcie na zimnym(czego nie polecam bo po co gnębić silnik) dobrze ponad 11. Aktualnie mam taki dziwny okres, że ciągle głupieję w mieście... Spalanie jest rekordowe... 1.6 - 8,4l/100km
luki19323 - 23-09-2010, 08:10
Skoro masz takie wartości to naprawdę tylko pogratulować silniczka.
W sumie mi na trasie czasami schodzi do 5,5 i jadę do 130 km/h ale to już nawet nie jest jazda ekonomiczna, to jest jazda zamulająca silnik..... cału czas Eco i ogólnie jade sobie tak i nudzę się... jakoś taka jazda jest chyba nie dla mnie.
Ale jeśli chodzi Twój silniczek enanthate to naprawdę tylko pogratulować.
Na pewno GDI ma większy rozrzut jeśli chodzi o temperaturę silnika, rekompensuje natomiast to na długiej trasie, zależy kto ile i gdzie jeździ no i w jakim celu kupuje samochód, bo jeśli ma służyć do przemieszczania się z punktu A do punktu B to rzeczywiście godny do polecenia jest 1.6...
Anonymous - 23-09-2010, 09:28
luki19323 napisał/a: | Skoro masz takie wartości to naprawdę tylko pogratulować silniczka.
W sumie mi na trasie czasami schodzi do 5,5 i jadę do 130 km/h ale to już nawet nie jest jazda ekonomiczna, to jest jazda zamulająca silnik..... cału czas Eco i ogólnie jade sobie tak i nudzę się... jakoś taka jazda jest chyba nie dla mnie.
Ale jeśli chodzi Twój silniczek enanthate to naprawdę tylko pogratulować.
Na pewno GDI ma większy rozrzut jeśli chodzi o temperaturę silnika, rekompensuje natomiast to na długiej trasie, zależy kto ile i gdzie jeździ no i w jakim celu kupuje samochód, bo jeśli ma służyć do przemieszczania się z punktu A do punktu B to rzeczywiście godny do polecenia jest 1.6... |
Aha. Chcę dodać jedną rzecz. Podane wartości to są uśrednione wyniki obu Carism. Posiadam 1.6 99KM i 1.6 103KM. Wersja 103KM więcej pali - wiadomo - Euro IV i dwie sondy lambda... Jakbym podał same wyniki 1.6 99KM to byłyby jeszcze lepsze...
zbycho77 - 25-09-2010, 11:19
luki19323 napisał/a: | Podejrzewam że 1.6 podobnie pali. |
Mogę potwierdzić, jest bardzo bardzo podobnie - tj. zanim dostał instalkę LPG było tak jak piszesz. Gazu weźmie kapkę więcej - tak ok. 15% niż benzyny ale i tak jestem ze spalania zadowolony. Pozdrawiam
Saqu - 25-09-2010, 11:46
enanthate napisał/a: | Jakbym podał same wyniki 1.6 99KM to byłyby jeszcze lepsze... |
a dane masz z dystrybutora od pełnego do rezerwy i pełnego? czy też z komputera pokładowego? Bo zaraz wartości będą bliskie jeżdżenia na wodzie
Anonymous - 25-09-2010, 21:53
Własne obliczenia. A komputer dużo nie przekłamuje...
gigant87 - 25-09-2010, 22:29
Jak jeżdżę GDI tylko Praszka-Wrocław (kilkanaście km po Wro, trasa ok 300 km w 2 strony) to spokojnie na 20 litrach przejeżdżam ten dystans. Jazda w 3-5 osób z bagażami. Tempo normalne, czasem wyprzedzanie, średnia prędkość ok 70-75km/h. Po prostu przejeżdżam ten odcinek w ok 2h
boban6 - 07-10-2010, 14:37
Mi mój pokazuje 8.7 - 9.5 miasto na trasie jeszcze nie sprawdzałem
Adrians - 07-10-2010, 19:04
Przykładowa trasa Kielce - Eger i z powrotem - 6,6l (sporo gór, normalna jazda).
Kielce - Łódź przy dość oszczędnej jeździe - nawet 5,8l.
Cykl mieszany, z czego 60% miasta, jeszcze nigdy nie było ponad 7,5l. Zobaczymy jak będzie zimą, na razie silnik GDI nie przestaje mnie zachwycać.
Serek67 - 07-10-2010, 20:57
[quote]Witam!Zazdroszcze wszystkim u których tak małe są wartości spalania .Moja miśka ma silnik 1,6 90 KM 66KW 4G92 rok prod.1997 i bardzo mnie wkurza spalanie po mieście ostatnio wyszło 14/100,spokojna jazda nie mam pojęcia co sie dzieje,silnik pracuje bez zarzutu,świece wymienione ładnie wypalone(jasno-szary kolorek),oleju nie bierze,obroty są ok,nie kopci,jednym słowem prawie wszystko na piątke,tylko te spalanie za wysokie.Jak ktoś pisze że na mieście pali mu 8-9/100km to nie chce mi sie wierzyć że tak jest naprawdę.Nie podpinałem sie pod kompa,moze sonda?Dziwi mnie tylko fakt że gdy zmierzyłem spalanie na trasie to byłem zachwycony, wyszło mi 6,2-6,3/100km a na mieście horror.Czy to jest normalne?Auto posiadam od roku i nic mi sie nie psuło ,ale przy takim spalaniu chyba będę musiał pomyśleć o czymś innym.Może ktoś doradzi co z tym fantem zrobić?
boban6 - 07-10-2010, 21:18
Coś chyba nie tak jest kolego, ja co prawda mam od nie dawna te auto ale dwóch znajomych miało te samochody i też mieli takie spalanie od 8 do 9,6 normalna jazda nie wolno i Warszawa korki ...
Może kompresje sprawdzić ?
aren195612 - 07-10-2010, 21:26
Gdzieś to już zamieszczalem na tym forum:
"Jakiego spalania moge spodziewac sie w trasie/miescie/cyklu mieszanym?
Odwołam się do danych producenta tego samochodu dla silnika 1,6 :
Trasa- 6l/100km
Miasto-9,3l/100km
Tryb mieszany-7,2l/100km
Teraz pytanie: jak to producent mierzy? Mierzy to wg dyrektywy 80/1268/EWG. o tym tutaj
Stosowny wykres z tego tematu:
*Part One – tak odbywa się pomiar spalania w wydumanym cyklu miejskim /odcinek 4 km, silnik 20 stopni, po parogodzinnym postoju, określone cykle hamowania, całość testu na hamowni/ wynik :9,3l/100 dla tego autka. W realu może być tylko gorzej na takich odcinkach.
*Part Two - to bezpośrednio po nim "trasa" cykl 7 km, silnik rozgrzany podczas cyklu miejskiego, prędkość max 120 km/h , jazda wybitnie kapelusznicza. Wynik 6,0l/100
*Suma tych pomiarów: cykl mieszany, wynik 7,2 l/100
Realne spalanie będzie kombinacją tych trybów.
Jak jest faktycznie trudno określić, wszystko zależy od zbyt wielu czynnikow. Dojazd do pracy 1,5 km w jedną strone , to i taki wynik jak twój moze wyjść. Ponizej 9l/100, jak zresztą zmierzył producent wyjdzie przy odcinkach dłuższych jak 4 km.
Serek67 - 07-10-2010, 21:30
Dzięki boban6 za odpowiedź,chyba będę musiał gdzieś się udać żeby to sprawdzić ,też tak myślę że coś jest nie tak z tą moją carismą,nie pisałem wcześniej że to są krótkie odcinki po mieście ,ok 4km i silnik wyłączany,chociaż przejechałem ok 70% trasy a reszta miasto i podobnie wyszło mi wtedy ok 11l/100km
boban6 - 07-10-2010, 22:54
znajomy miał podobną sytuację tylko w peugeocie wszystko było ok sprawdzane pali jeździ super ale spalanie 19l/100 sprawdził kompresję i wyszło że nie trzyma ...
Jak krótkie odcinki to też wiadomo tak jak pisał kolega wcześniej zanim się rozgrzeje to już dojeżdżasz do celu ale to tylko moje skromne zdanie jakimś znawcą nie jestem
mlun - 09-10-2010, 00:26
A co ma kompresja do spalania?
Auto normalnie się rozpędza? Nie ma żadnego przerywania albo innych objawów?
|
|
|