Space Star Ogólne - [MSS 1.6] światła jazdy dziennej.
BENNY777 - 15-11-2013, 07:59
Ok źle to napisałem nie mogą używać w przypadku urządzeń, które nie spełniają lub nie były poddane certyfikowaniu zgodności z certyfikatami.
honor - 15-11-2013, 11:30
Zauważyliście jakieś różnice w zużyciu paliwa po zamontowaniu lamp ledowych? Teoretycznie zużycie może spaść o 0,2l/100km. Ciekawi mnie czy są to realne wartości, które można uzyskać w MSS.
plecho1 - 15-11-2013, 11:33
Ja nie zauważyłem, są to ilości prawie nie do wychwycenia.
RaVciO - 15-11-2013, 17:31
Bizi78 napisał/a: | Widzę, że Chińczycy jeszcze nie nauczyli się podrabiać znaczka CE . |
Chińczycy nie podrabiają znaczka CE, oni zrobili bardzo podobne logo oznaczające China Export
henrykMSS dzięki za fotki
Batmanikus - 15-11-2013, 18:24
Oraz China Engineered
16298 - 11-06-2014, 23:05
z którego miejsca najlepiej pociągnąć napięcie do sterowania modułu świateł jazdy dziennej tak aby pojawiało się dopiero po właczeniu zaplonu i zanikało po wyłączeniu zaplonu ?
plecho1 - 12-06-2014, 11:29
A może warto pójść dalej i zamontować moduł zapalający światła po odpaleniu auta lub podłączyć się pod kabel idący z alternatora do kontrolki ładowania.
Po włączeniu zapłonu napięcie powinno pojawić się na czujniku biegu wstecznego zamontowanego w skrzyni biegów, na zasileniu wtryskiwaczy, chyba też na zasileniu cewek zapłonowych.
darcun4 - 12-06-2014, 18:17 Temat postu: . 16298, z alternatora. Masz tam dwa cienkie kabelki. Na jednym z nich (o ile pamiętam zielono/czarny) jest ciągle ok 12V. Natomiast jak odpalisz silnik, to napięcie wzrasta do przeszło 13V i w tym momencie światełka się zapalą
image hosting site no sign up
[ Dodano: 12-06-2014, 18:20 ]
plecho1 napisał/a: | zamontować moduł zapalający światła po odpaleniu auta |
Jeżeli zakupisz światła 3 przewodowe, to taki moduł masz już wbudowany.
plecho1 - 12-06-2014, 20:55
Nie koniecznie. Często jest to zwykły przekaźnik wyłączający światła dzienne po włączeniu świateł pozycyjnych a mi chodziło o układ elektroniczny załączający światła jak pojawi się ładowanie dzięki czemu napięcie w instalacji wzrasta o około 2V.
darcun4 - 13-06-2014, 08:15
plecho1, nie wiem czy w tym przypadku mówisz o światłach dziennych?
plecho1 napisał/a: | układ elektroniczny załączający światła jak pojawi się ładowanie |
akurat u mnie dzienne załączają się w momencie kiedy pojawia się 13,2V. Czyli silnik już pracuje i alternator ładuje.
plecho1 - 13-06-2014, 08:52
Modułem niektórzy nazywają, szczególnie w tańszych tego typu światłach, urządzenie automatycznie wyłączające światła dzienne po włączeniu na światła pozycyjne. Modułem w takim przypadku jest zwykły przekaźnik i w przypadku takich świateł też musimy do instalacji auta podłączyć trzy kable.
Mi chodziło o moduł który, jak chyba z resztą jest u Ciebie, załączy światła dzienne po odpaleniu auta kiedy na skutek rozpoczęcia ładowania przez alternator, napięcie w instalacji elektrycznej auta wzrośnie po wyżej około 13V. W przypadku takiego modułu także musimy podłączyć trzy kabelki do instalacji auta.
Odniosłem się więc o Twojej wypowiedzi darcun4 napisał/a: | Jeżeli zakupisz światła 3 przewodowe, to taki moduł masz już wbudowany. | bo występują i takie i takie moduły a przy tym zwykłym przekaźnikowym z zapaleniem się samodzielnie świateł dziennych podłączonych pod kabel od kontrolki ładowania może być różnie szczególnie przy światłach żarówkowych więc lepiej nie uogólniać, że wystarczy aby światła były 3 przewodowe. Jeśli już ktoś chce wykorzystać ten kabel to lepiej raczej nie zasilać z niego świateł dziennych a jedynie wysterować nim załączanie a zasilenie świateł wziąć z akumulatora.
16298 - 18-06-2014, 21:05
Dzięki Plecho 1.Zgodnie z Twoimi sugestiami pociągnąłem napięcie z czujnika biegu wstecznego (łatwy dostęp) i wszystko działa jak powinno - napięcie pojawia się po odpaleniu auta. Punkcik za pomoc.
plecho1 - 18-06-2014, 22:27
Nie ma za co
Arton - 28-12-2014, 14:58
Jaki w takim razie model swiatel do jazdy dziennej okrogle lampy z certyfikatami zwlaczajacy sie po uruchomieniu silnika i automatycznemu sterowaniu proponujecie? Jaka jasnosc powinien dawac tj lumenow
arczi4 - 25-08-2015, 16:23
Zamontowałem u siebie światła do jazdy dziennej i zrobiłem to tak jak użytkownik 16298 tylko kupiłem nowszy rodzaj ledów (czas pokaże czy lepszych ;P ) hehe montaż około 4-5 h z powodu precyzyjnych prac związanych z wycięciem otworów w plastikowej zaślepce .
W celach informacyjnych zamieszczam link do aukcji gdzie ja nabyłem lampki http://allegro.pl/cob-moc...5482212780.html
|
|
|