[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Ogrzewanie postojowe - Webasto, Eberspraecher
Kjuba - 10-11-2010, 13:21
dokładnie, co jak co ale 5000 czy 6000 zł za takie coś bym nie dał... już wole marznąć hehe i zbierać na Evo...
karol20 - 06-02-2012, 18:12 Temat postu: [CY3A 1.8] WEBASTO Witam.
Nie znalazłem tego tematu na forum a myślę że jest na czasie . Czy ktoś z szanownych kolegów ma lub miał okazję sprawdzić w innym aucie WEBASTO .
Dzwoniłem dziś do serwisu . Koszt założenia tego uradzenia do Lancera 1,8 to 6 - 7 tys.
Pytanie czy warto za te pieniądze .
jaca71 - 06-02-2012, 18:28
A jak się zachowują 2.0DiD i 1.8DiD w obecne mrozy? Bo ja miałem niemiłą przygodę z VW Caddy 2.0 TDI PD. Masakra, silnik ten nie ma dodatkowych grzałek i przy -20C nie da się tym jeździć. Po 23km w samochodzie było zimno tak samo jak wtedy gdy do niego wsiadałem. ostatni raz tak w samochodzie zmarzłem jak jechałem maluchem, który miał przedmuchy spalin do ogrzewania i nie dało się go włączyć
Powinien być unijny nakaz sprzedaży diesli z websato
karol20, A ty masz benzynowego czy diesla?
pablo diablo - 07-02-2012, 00:14
Mój 1,8 DID nie odczuwa w ogóle mrozów przy -30 jak odpalałem w Bieszczadach gdzie stał całą noc to dwa razy podgrzałem świece i odpalił od sztycha należy leprze paliwo wlać i chodzi jak w lecie, szybko się nagrzewa jest spoko
RalfPi - 07-02-2012, 00:18
Witam, mówisz, że krótko się nagrzewa.. tzn?
Mój 1.8 benzyna przy mrozach z rana rzędu -20 stopni C. to się nagrzewa (silnik- "do pełnego paska") powiedzmy z 8 km przy prędkościach 60 km/h.
gzesiolek - 07-02-2012, 11:05
RalfPi, silnik Ci sie do pelnego paska nagrzewa???
U mnie jeszcze mi sie nie udalo nawet w najwieksze upaly osiagnac wiecej niz 3/4...
A w normie jest okolo polowy... tak jest najczesciej i wtedy wiem, ze mozna pociagnac do czerwonego
RalfPi - 07-02-2012, 12:10
hehe - a zastanawiałem się czy przeredagować czy nie;)
Jak mocno pokręcę to i pełen pasek się robi:D Oczywiście żartuję - rzecz jasna do połowy paska - nie precyzyjnie żem się wyraził:)
Ale to ciekawe czy diesel grzeje się tak samo szybko jak benzyna...
Marian_K - 07-02-2012, 12:46
karol20 napisał/a: | Czy ktoś z szanownych kolegów ma lub miał okazję sprawdzić w innym aucie WEBASTO . | Miałem w poprzednim aucie. Standardowo działało jako dogrzewanie silnika po odpaleniu - wiele współczesnych aut tak ma. Przerobiłem na ogrzewanie postojowe - odpalane z pilota przy wyłączonym silniku. karol20 napisał/a: | Koszt założenia tego uradzenia do Lancera 1,8 to 6 - 7 tys.
Pytanie czy warto za te pieniądze . | Zależy kto czego oczekuje... dogrzanie silnika działało fajnie, a postojowe jeszcze fajniej, ale akumulator padał w oczach...
Jak dużo jeździsz i masz na koncie za dużo 7 tys. - to warto RalfPi napisał/a: | Ale to ciekawe czy diesel grzeje się tak samo szybko jak benzyna... | Nierealne.
Pozdrawiam!
RalfPi - 07-02-2012, 12:53
W teorii nie - niższa sprawność benzyny (=większe straty), ale w praktyce...
Może jakieś "ssanie" czy cóś takiego(dodatkowe grzałki) nagrzewają diesla dosyć szybko..?
Marian_K - 07-02-2012, 12:57
RalfPi napisał/a: | Może jakieś "ssanie" czy cóś takiego(dodatkowe grzałki) nagrzewają diesla dosyć szybko..? | Jedyne o czym wiem, to Webasto. Miałem w poprzednim aucie i rzeczywiście baaardzo pomagało w dogrzaniu silnika, ale mimo wszystko w benzynce zdecydowanie szybciej temperatura leci do góry.
No ale kto wie - może jakieś kosmicznie technologie gdzieś są stosowane
Pozdrawiam!
jaca71 - 07-02-2012, 13:03
W dieslach stosuje się grzałki elektryczne montowane w bloku silnika aby grzanie było.
RalfPi - 07-02-2012, 13:07
Więc może i faktycznie diesel się rozgrzeje szybciej..
A benzyna ma coś takiego?? Np. 1.8 MIVEC? albo 2.0 ?
jaca71 - 07-02-2012, 14:05
Mimo grzałek diesel nie nagrzeje się szybciej, jedynie wcześniej zacznie grzać kabinę i może wcześniej pokazać temperaturę cieczy chłodzącej. Silniki benzynowe mają mniejszą sprawność i nie potrzebują grzałek. Poczytaj to co napisałem wcześniej o caddy
RalfPi - 07-02-2012, 18:06
Czytałem, czytałem - ale diesel ("Foxwagen" jak to niektórzy mówią ) dieslowi nie równy (Ceed) - Brat mówi, ze mu się grzeje w 10 km do roboczej temp. przy obecnych mrozach:)
pablo diablo - 07-02-2012, 19:40
Powiem tak galant na benzynie i teraz disel lancer i czas odczuwania pierwszego ciepła w kabinie podobny, niema tu różnic wielkich. Jak chodzi o to to nawet rozsądnie to zrobili przydała by się podgrzewana przednia szyba w takie mrozy pomogła by bardzo, Czasem widzę z przerażeniem jak ktoś ledwo co widzi i już w trasie zamiast trochę poczekać i odmrozić to przednie "okno"
|
|
|