Nasze Miśki - Lancer CB4A mój drugi japończyk
robertdg - 24-12-2009, 15:18
Identyczne łączniki są w Hyundayu np Pony (tylko chyba troszeczke dłuższe).
Dużo zdrowia, eeeee..... to banalne
Dużo seksu, aaaaa..... to normalne
Dużo kasy, yyyyy..... nie wiem skąd
Oj poprostu życzę WESOŁYCH ŚWIĄT
idas - 26-12-2009, 11:39
Mam pytanie: czy można jakoś "kalibrować" nabę, tzn ustawić położenie centralne przy ustawionych na prosto kołach? Bo mam problem z lekko skręconą kierownicą przy jeździe na wprost. Zbieżność niby dwa razy już była ustawiana po wymianie końcówek drążków więc powinna być ok, a kierownicę mam lekko odchyloną w lewą stronę. Dodam, że przed wymianami była ustawiona centralnie na wprost. Niby nie przeszkadza to w jeździe ale jednak wkurza więc proszę doradźcie co zrobić:)
robertdg - 26-12-2009, 11:51
idas napisał/a: | przed wymianami była ustawiona centralnie na wprost | przed wymianami czego? koncowek drążków?
idas - 26-12-2009, 13:23
Końcówek drążków kierowniczych i łączników stabilizatora
mkm - 26-12-2009, 14:11
Możesz próbować odkręcić kierownice i przestawic ja „na wprost”, jak będziesz miał szczescie to trafisz idealnie.
Jak nie to wroc do zakładu, który ustawial zbieżność i niech poprawiaja, bo to oni nie dopilnowali kierownicy.
Hugo - 26-12-2009, 17:10
mkm napisał/a: | Jak nie to wroc do zakładu, który ustawial zbieżność i niech poprawiaja, bo to oni nie dopilnowali kierownicy | Dokładnie tak.
idas - 30-12-2009, 16:51
Dzisiaj misiek dostał nową kopułkę i palec rozdzielacza firmy EPS/FACET
Pan w sklepie twierdził, że to bardzo dobra firma i towar pierwsza klasa:) Nie wiem czy mu ufać, ale mogłem kupić tańszą kopułkę-nie wiadomej firmy za 55 zł, a za tą zapłaciłem 75zł. Palec kosztował w sumie niewiele bo 18 zł. Na razie niestety nie mogę sprawdzić czy poprawiła się zrywność, bo drogi jakieś śliskie się dzisiaj zrobiły więc jeżdżę, grzecznie, powolutku, maks na trójce:) Silnik chodzi jednak równiej, a wzrokowo mogę stwierdzić, że miałem już strasznie starte styki wewnątrz kopułki, bo nowa ma zdecydowanie grubsze.
robertdg - 30-12-2009, 17:02
idas napisał/a: | Pan w sklepie twierdził, że to bardzo dobra firma i towar pierwsza klasa:) | Ta firma sie specjalizuje i globalnie objeła rynek handlu takimi detalami, sam ich osobiscie uzywałem wielokrotnie i niegdy nie było problemu, wiesz jak to jest to jak z sieciami Real'a
idas - 06-01-2010, 13:19
Po wymianie łączników stabilizatora i końcówek drążków kierowniczych coś nadal stuka w przednim zawieszeniu:/ Luzu na sworzniach wahaczy raczej nie ma (podnosiłem auto i próbowałem szarpać koło w osi góra dół - bo prawo lewo to chyba się sprawdza końcówki drążków tak?). Mam jeszcze ciągle wątpliwości jak to jest z tymi łącznikami stabilizatora. Te yamato które montowałem miały zdecydowanie dłuższy gwint niż oryginalne MGP (jakieś 10mm dłuższe), więc tak na chłopski rozum to powinno być więcej tego gwintu zostawione niż 22mm przy tej samej grubości gumek. Może są za luźne i to one właśnie stukają... Choć jest zdecydowanie ciszej niż przed ich wymianą.
robertdg - 06-01-2010, 13:26
idas, sprawdz czy Ci zacisk hamulcowy nie stuka
rosomak1983 - 06-01-2010, 15:00
idas, albo pocztaj w temacie Harpagana tam tez jest podobna zagadka... idas napisał/a: | więc tak na chłopski rozum to powinno być więcej tego gwintu zostawione niż 22mm przy tej samej grubości gumek. |
dociagnij zeby gumy lekko sie wybuliły
idas - 06-01-2010, 15:17
Cytat: | idas, sprawdz czy Ci zacisk hamulcowy nie stuka |
Chodzi o za luźno leżące klocki?
To raczej nie ten dźwięk, brzmi dokładnie jak luz na łącznikach stabilizatora... Więc prawdopodobnie będą za luźno dociągnięte, albo będą to te gumy mocujące stabilizator do budy. Zrobię tak jak radzi rosomak, bo manual z tym 22mm to chyba tylko do MGP się sprawdza...
robertdg - 06-01-2010, 15:48
idas, klocki czy tez zaciski potrafia dac identyczny efekt co lacznik czy tez sam stabilizator, najlatwiej sprawdzic to jadac i w tych warunkach co stuka delikatnie nacisnac pedal hamulca ewentualnie potrzymac predkosc gazem, jezeli stukanie ustanie to jest juz rozwiazanie w postaci brzeczacego zacisku badz klocka.
idas - 09-01-2010, 18:27
No więc tłukły te łączniki... 22 mm gołego gwintu to tylko przy ori łącznikach. Zamienniki niestety trzeba dokręcić na wyczucie. Ja teraz dokręciłem tak, że się guma lekko wybuliła i jest cisza. Problem rozwiązany:) Acha przy okazji zauważyłem, że jak najprędzej muszę wymienić przewody hamulcowe przednie bo z jednej strony jest maleńka dziurka w zewnętrznej gumie elastycznego przewodu, czy JC z intercarsu wystarczą (koszt chyba jakieś 25zł/sztukę)? Przy okazji zmienię płyn hamulcowy.
robertdg - 09-01-2010, 18:57
idas, radze zainwestowac w coś lepszego typu TRW, Ferrodo, TO JEST UKŁAD HAMULCOWY NIE OSZCZEDZAJ NA WŁASNYM BEZPIECZEŃSTWIE
|
|
|