To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Kominki i ogrzewanie

futro68 - 13-11-2009, 13:46

Krzyzak napisał/a:

min. 80 000 zl

Darek bez przesady, dla dobrze ocieplonego domku rzędu 150 metrów wyjdzie powiedzmy:
pompa 11KW ze zbiornikiem buforowym ok 31 tys zł, wykonanie kolektorów pionowych 2 x 90m + studzienka z rozdzielaczem i doprowadzenie do budynku 16 tys zł, prace w kotłowni + materiały instalacyjne ok 4-5 tys zł. Razem: 51 tys zł + 7% VAT dla inwestora. Gdyby zrezygnować z kolektorów pionowych tylko zrobić poziome w wykopie wyjdzie tyle co za pracę koparki i rury PE. Zatem sporo taniej.

Krzyzak - 13-11-2009, 14:54

ale Michalku - kolega pytal o dom 200 m2 - to po 1 a po 2 widzialem juz pompe za 50 kPLN w domku 150 m2 i agregat byl zamarzniety w kilku cm warstwie lodu, bo nie dawal rady (pomimo braku mrozu na dworze)
ja mysle, ze aby miec komfort psychiczny i prawdziwe grzanie, to jednak blizej mojej kwoty :)

krzychu - 13-11-2009, 14:58

Krzyzak napisał/a:
kolega pytal o dom 200 m2

kolega (jeśli o mnie mówisz) to pytał o 200m^2 wykopu (dom około 150m^2).

cns80 - 13-11-2009, 15:00

Krzyzak napisał/a:
widzialem juz pompe za 50 kPLN w domku 150 m2 i agregat byl zamarzniety w kilku cm warstwie lodu, bo nie dawal rady (pomimo braku mrozu na dworze)
Nic nie rozumiem :(
futro68 - 13-11-2009, 15:07

Darku widać, że mimo wysokiej ceny miał ktoś źle dobraną pompę lub spapraną instalację. Obecnie za 50 tys. możesz kupić pompę o mocy 36kW! Podaję zupełnie realne stawki i gwarantuję, że sprzęt będzie działał bez zarzutu.
Krzyzak - 13-11-2009, 15:22

cns80 napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
widzialem juz pompe za 50 kPLN w domku 150 m2 i agregat byl zamarzniety w kilku cm warstwie lodu, bo nie dawal rady (pomimo braku mrozu na dworze)
Nic nie rozumiem :(

Patryś - specjalnie dla Ciebie:
widziałem instalację pompy ciepła kosztującą 50 tyś zł, która nie była w stanie ogrzać domu o powierzchni 150 m2 a na dodatek jej agregat (czyli w skrócie - ustrojstwo zajmujące się wymianą ciepła) był pokryty warstwą lodu o grubości kilku cm

Marcino - 13-11-2009, 22:18

Znajoma zony buduje domek energosczdny około 180-200m2 nie wiem dokałdnie, sciana 3warstwowa Ytong-wełna-silka, 25cm styro w podłodze, 40cm wełny w dachu, za pompe z dwoma pionowymi sondami dali 60tyś. Niedawno uruchomili i wszytko śmiga aż miło tzn w domku ciepło.
cns80 - 13-11-2009, 22:19

Darku mi chodziło o to że był lód chociaż nie było mrozu. Zastanawiałem się czy po prostu ta pompa jeśli coś jest nie tak to nie działa jak lodówka. To by tłumaczyło lód mimo braku mrozu.
Marcino - 13-11-2009, 22:32

cns80 napisał/a:
Darku mi chodziło o to że był lud chociaż nie było mrozu. Zastanawiałem się czy po prostu ta pompa jeśli coś jest nie tak to nie działa jak lodówka. To by tłumaczyło lód mimo braku mrozu.

AGregat stoi w środku, czyli najczesciej pomieszczenie gospodarcze, pralnia, jak tam jest lód.. to coś faktycznie z nim nie tak.

gulgulq - 14-11-2009, 06:39

krzychu napisał/a:
gulgulq napisał/a:
tym sposobem ogrzewasz 20 lat

Ale nie bierzesz pod uwagę ciepłej wody latem oraz komfortu że nie trzeba palić, co jesień zrzucać tego do piwnicy tylko ustawiasz sterownik (jak dobrze zrozumiałem) czysto, bez wkładu pracy i ciepło.

Do tego można wykorzystać tą instalację do chłodzenia latem (znaczy tylko do oddawania ciepła) ponieważ klima konwektor (jeśli to brze rozumiem) i tak trzeba zamontować.

racja :) ale to samo można osiągnąć ogrzewając gazem za pomoca prostego pieca z zaworem tródrożnym, no i dobry klimatyzator
zresztą jeśli dom jest dobrze docieplony to w naszych warunkach nie trzeba klimy - w zimie ciepło, w lecie zimno :)

w tych kalkulacjach nie uwzględnia się tęz że do pompy ciepła powinno się wykonać podłogówke w domu a to też podraża koszty instalacji

zresztą bardzo ciekawa wypowiedź:
Cytat:
Wszyscy podajecie koszt wykonania instalacji pompy ciepła bez instalacji grzewczej tzn. podłogówki albo kaloryferów lub wentylacji wymuszonej. Więc jeżeli zastosujemy zwykły piec gazowy w cenie do 4-5 tyś zł (jest to już piec dość wypasiony) a koszt pompy ciepła wynosi około 24 tyś zł (najtańsza sama pompa na rynku o mocy około 7 kW mocy cieplnej kosztuje około 17 tyś zł-polski producent) to różnica może wynieść nawet ponad 20 tyś zł. Jeżeli budynek jest dobrze docieplony to koszty eksploatacji instalacji na kocioł gazowy wyniesie około 2 do 2,5 tyś zł na rok zaś pompy ciepła 800 do 1000 zł na rok (sprawność w stosunku do ceny gazu ziemnego może wynieść 2,5 do max 3). W jednym z wypowiedzi ta sprawność wynosiła 9 na korzyść pompy ciepła. Po 16 latach koszt instalacji pompy ciepła wraz z eksploatacją wynosi nie 24 tyś lecz 36,8 tyś zł, zaś koszt eksploatacji pieca gazowego wynosi 36 tyś zł. Trwałość pompy ciepła to okres około 20 lat, więc wyjdziecie prawie na zero. Podaję prawie ponieważ nikt nie powiedział że aby zainstalować pompę ciepła to trzeba mieć wykonany audyt energetyczny czyli policzone sezonowe napotrzebowanie na moc cieplną, na moc szczytową oraz projekt instalacji pod to rozwiązanie. Koszt samej dokumentacji może wynieść nawet 7 tyś zł. Chcę powiedzieć że po wykonaniu takiej dokumentacji może okazać się że jest to inwestycja nieopłacalna. Mój budynek to powierzchnia ponad 180 mkw. Bardzo dobrze docieplony (dla mnie budynek pseudo pasywny, względem obliczeń i zastosowanego rozwiązania w pełni pasywny). Zaprojektowałem go osobiście i wszystkie zastosowane rozwiązania. Obliczenia dokonałem sam więc koszty pośrednie odpadły. Budynek potrzebuje około 8000 kWh mocy na rok, moc szczytowa przy -18 stopniach na zewnątrz wynosi około 6 kW mocy wię koszty eksploatacji przy gazie ziemnym wynoszą 1200 zł zaś przy pompie ciepła około 400 zł na rok, bez zastosowania dodatkowych urządzeń np. gruntowy wymiennik ciepła czy rekuperator. Przy zastosowaniu wszystkich wymienionych urządzeń dodatkowych budynek potrzebuje około 3000 kWh mocy cieplnej na rok co daje koszty eksploatacji , piec gazowy-około 450 zł, pompa ciepła koszt około 150 zł na rok. Moja pompa ciepła o mocy cieplnej 7 kW kosztowała 17,5 tyś zł plus urządzenia dodatkowe (zbiornik buforowy itp.) około 4 tyś zł czyli całość około 21,5 tyś zł. Przy zastosowaniu wszystkich urządzeń pompa ciepła zwróci się po ponad 55 latach eksploatacji czyli nigdy. Bez zastosowania dodatkowych urządzeń pompa ciepła zwróci się po ponad 20 latach czyli również nigdy. Dlaczego zastosowałem pompę ciepła:
bo chciałem, bo nie wiem jak będę zarabiał puźniej, bo i to jest najważniejsze nie mam gazu z sieci. Koszt samego zbiornika na gaz płynny wraz z projektem i wykonaniem to koszt rzędu 7 do 8 tyś zł więc koszt wraz z piecem na gaz wynosiłby około 12 tyś zł, a koszt pompy ciepła 17,5 różnica wynosi 5,5 tyś zł. Wszystkie urządzenia dodatkowe w moim przypadku są niezbędne gdyż budynek o tak niskim zapotrzebowaniu na ciepło wymaga np. zbiornika buforowego aby piec miał wyższą sprawność. Więc przy zastosowaniu mojego rozwiązania bez dodatkowych urządzeń pompa ciepła zwróci się po 7 latach eksploatacji. W przypadku pracy wszystkich urządzeń pompa ciepła zwróci się po około 19 latach . W budynku zastosowałem jeszcze inne rozwiązania więc prawdopodobnie pompa ciepła nie zwróciła by się nigdy gdyby nie to że pompę zakupiłem po dwu letniej negocjacji za 12,5 tyś a nie za 17,5 jak w cenniku więc te 5,5 tyś zł różnicy wynosi 0.
Z poważaniem: K.K.

tak jeszcze po zastanowianiu sie - nie opłaca się inwestowac grubej kasiory w tzw. nowinki techniczne i super bajeranckie technologia. Oczywiście wszytko jest kwestią kalkulacji - dla dużych budynków - pompa ciepła to idealne rozwiazanie (warunek duża działka obok lub głębinowe wercenia). Dla małych - pewno za 2-3 lata ceny beda zupełnie inne:). Swiat idzie do przodu, to co było nowe tanieje a wchodza całkiem inne technologie. Kto wie co bedzie za 10-15 lat?? Być może nikt z nas nie będzie miał kotłowni już w domu tylko wszystko na prąd (technika, wymogi ekologiczne itp.) albo całkiem co innego sie jeszcze wymyśli. Wydaje mi się słuszne że tak 10 lat żywotności urządzeń to jest w sam raz :) rozsądnie. Tak samo jak z samochodem 6-8 lat i powinno się zmienić bo to już inna generacja pojazdów :) .

krzychu - 14-11-2009, 10:16

gulgulq napisał/a:
tym sposobem ogrzewasz 20 lat

Ale nie bierzesz pod uwagę ciepłej wody latem oraz komfortu że nie trzeba palić, co jesień zrzucać tego do piwnicy tylko ustawiasz sterownik (jak dobrze zrozumiałem) czysto, bez wkładu pracy i ciepło.

Do tego można wykorzystać tą instalację do chłodzenia latem (znaczy tylko do oddawania ciepła) ponieważ klima konwektor (jeśli to brze rozumiem) i tak trzeba zamontować.

macia - 14-11-2009, 10:47

Jeśli mogę wtrącić - specem od kominków piecyków, solarów itp. jest tomario :wink:
Krzyzak - 15-11-2009, 10:49

Marcino napisał/a:
Znajoma zony buduje domek energosczdny około 180-200m2 nie wiem dokałdnie, sciana 3warstwowa Ytong-wełna-silka, 25cm styro w podłodze, 40cm wełny w dachu, za pompe z dwoma pionowymi sondami dali 60tyś. Niedawno uruchomili i wszytko śmiga aż miło tzn w domku ciepło.

bez sensu brala ytong jak dociepla sciane na zewnatrz... podobno to material "oddychajacy", wiec jak robi sciane 3warstwowa, to wystarczylo brac zwykly gazobeton albo cos w ogole najtanszego, bo i tak wszystko na zewnatrz jest mocowane do sciany elewacyjnej, wiec sie bedzie spoko trzymac (nie trzeba sie martwic, ze satelitka bedzie fruwac na wietrze, bo styropian czy welna nie bedzie jej trzymac)
25 cm na podloge tez bezsens - ziemia pod budynkiem ma zawsze! temp > 0, wiec wszystko powyzej 10 cm jest bez sensu... lepiej zainwestowac w super okna bo to przez nie ucieka ogrom ciepla
jedynie welna na dachu jest tu w miare rozsadna, choc te 40 cm to naprawde sporo

Student - 15-11-2009, 23:25

W zacytowanej analizie kilka postów wyżej gość napisał ; Koszty eksploatacji pieca gazowego rocznie 450zł. (pytam się co to za koszty) bo poza serwisem 1 na 3 lata za 100zł, w piecu gazowym nie ponosi się żadnych kosztów.
Jeżeli policzył energię elektryczną to też sporo zawyżył a w pompie ciepła wielokrotnie zaniżył. Tak to jest z analizami.

Te 19 lat zwrotu ciemno widzę, ale jeżeli nawet to ten okres świadczy o tym, że to się nie opłaca, bo wywaloną kasę na modernizację mógł dać na fundusz inwestycyjny i po 20 latach mieć spory zwrot.

I dokładnie tak jak pisze Krzyzak : większość rzeczy które zrobił pan od Ytonga jest bez sensu. Wywalał kasę w błoto choć to jego pieniądze.

Co prawda jak sie zastanowić to ja też mam ok. 40cm wełny w sufitach i dachu. :roll:

Najważniejsze jest nasze samopoczucie , jeżeli tutaj jest zwrot to znaczy że inwestycja była OK.

cns80 - 16-11-2009, 08:07

Krzyzak napisał/a:
25 cm na podloge tez bezsens - ziemia pod budynkiem ma zawsze! temp > 0, wiec wszystko powyzej 10 cm jest bez sensu... l
No nie bardzo Darku. Ja teraz mam 10 cm + terakotę i co z tego że jest >0 skoro ciągnie mocno od podłogi. Jeśli w domu chcesz mieć pomiędzy 16-22 to jednak należałoby dać lepszą izolację od gruntu.