Outlander II GEN Techniczne - problem "odparowywania szyb"
karol_alasz - 07-02-2010, 21:55
Steff napisał/a: | to działa chyba z podgrzewaniem tylnej razem |
Jak masz to moze i dziala....ja nie zauwazylem zebym mial ... wycieraczki potrafily sie przykleic i sam odejsc nie chcialy mimo grzania samochodu... Jak wroce na hacjende to sie blizej przyjrze ale chyba zobaczylbym jakby byla ta taśma chyba nie?Albo może i nie ,bo wziąłem i się jeszcze raz przyjrzałem tej Twoje fotce mitsu00 z lusterkiem samościemniającym i nie bardzo mogę dojrzeć....
mitsu00 - 07-02-2010, 22:04
karol_alasz napisał/a: | ,bo wziąłem i się jeszcze raz przyjrzałem tej Twoje fotce mitsu00 z lusterkiem samościemniającym i nie bardzo mogę dojrzeć.... |
I masz calkowicie rację ze tego na zdjęciu nie widać. Ta wiązka jest u mnie dolnej części szyby przedniej w miejscu gdzie szyba jest czarna. BTW. wierzyć mi się nie chce że tego nie macie......
Pozdr.
Steff - 07-02-2010, 22:28
w instrukcji ta funkcja jest z gwiazdką zatem może na niektóre rynki tylko wychodzi i przez to masz lepszą jakościowo szybę pewnie
wojas_wa - 07-02-2010, 23:32
mitsu00 napisał/a: | Ale jaja Naprawdę nie macie tej taśmy z podgrzewaniem na samym dole przedniej szyby? | mamy taką taśmę, przynajmniej ja mam. I co z tego -10 C, terkot zaklekotał za drugim razem , rodzina w środku z nudów próbuje przypinać narty do reszty, a ja mam listwę i skrobię z zewnątrz i tamuje strużki wewnątrz, żeby się deseczka zanadto nie zamoczyła
Co do rysowania to szanowni forowicze : jeszce nikt nie obalił metody i skali Vickersa twardości minerałów a pokazuje ona jedną zależność również wobec innych materiałów, w skrócie brzmi ona tak "tyko twardszy materiał rysuje miękkszy-nigdy odwrotnie !"...i kuniec gdybania,-to szkło rysuje plastik, a nie plastik szkło...i ten dylemat zawiozę do ASO, przedstawiając do ekspertyzy skrobaczko-szczotkę nabytą na BP, coby osądzili na czyj koszt będzie wymiana szyby. Z tymi sądami to jaja sobie robiłem, bo trudno udowodnić w takim przypadku cokolwiek !!!
Jutro zamieszcę pomiar temperatury ze zdjęciami-będzie się działo, kończę i idę się chłodzić
Steff - 08-02-2010, 09:39
a ja nie mam tego podgrzewania
rezon - 08-02-2010, 09:58
mitsu00 napisał/a: | Naprawdę nie macie tej taśmy z podgrzewaniem na samym dole przedniej szyby? | nie macie
mitsu00 - 08-02-2010, 10:38
Hehehehe, to ja juz chyba wiem o co chodzi. Kolega wojas_wa jeśli się nie mylę ma swojego sprowadzonego z Danii, wiec wszystko jasne. Ewidentnie Outki z rynku skandynawskiego maja ten bajer. Bardzo przydatny na mrozie bo bardzo szybko rozmraża dolna część szyby.
Pozdr.
rezon - 08-02-2010, 12:42
mitsu00 napisał/a: | Bardzo przydatny na mrozie bo bardzo szybko rozmraża dolna część szyby. | weź nas maluczkich nie dobijaj - nie dość że problemy takie czy inne to jeszcze grzanej wstążki nie mamy . Ale mamy za to styropian i będzie cieplej od dołu
mitsu00 - 08-02-2010, 12:50
rezon napisał/a: | mitsu00 napisał/a: | Bardzo przydatny na mrozie bo bardzo szybko rozmraża dolna część szyby. | weź nas maluczkich nie dobijaj - nie dość że problemy takie czy inne to jeszcze grzanej wstążki nie mamy . Ale mamy za to styropian i będzie cieplej od dołu |
Styropian niestety jest i u mnie:evil: Zauważyłem pod wykladziną pod pedałami jak szukałem masy do fotochromu.....
Pozdr.
wojas_wa - 08-02-2010, 22:15
pomiar temperatury dokonany za pomocą polskiego termometru :
nastawy 17 C, nawiew min, kierunek między szybą a szyba-stopy
czujki :pierwsza na kierownicy, druga tu :
Samochód z "ciepłym silnikiem, w ogrzewanym garażu, pomiar "0"
po 5 minutach :
po 10 min :
po 15 min :
po 20 min :
to był taki light, na trasie z Zako do Rabki ten proces trwał ponad godzinę....koszmar
wowo - 08-02-2010, 22:44
Myślę. że pomiar powinien być wykonywany przy ustawieniach klimy na auto - bo tylko wtedy teoretycznie może ona zarządzać temperaturą regulując kierunek, moc i temperaturę nawiewu aby utrzymywać zadaną temperaturę
Wazzi - 08-02-2010, 22:58
wowo napisał/a: | Myślę. że pomiar powinien być wykonywany przy ustawieniach klimy na auto - bo tylko wtedy teoretycznie może ona zarządzać temperaturą regulując kierunek, moc i temperaturę nawiewu aby utrzymywać zadaną temperaturę | Popieram w 100%
wojas_wa - 08-02-2010, 23:06
wowo napisał/a: | Myślę. że pomiar powinien być wykonywany przy ustawieniach klimy na auto | a co to znaczy w praktyce ? Wazzi napisał/a: | Popieram w 100% | i tutaj też proszę o wsparcie koegi co tak naprawdę popieracie
Wazzi - 09-02-2010, 00:03
tzn ze nastawienie sily dmuchawy i kierunku nawiewow powinno byc ustawione w pozycji auto inaczej to wszystko dziala jak w zwyklym polonezie. gdzie regulujesz tylko otwarcie nagrzewnicy w przypadku gdy masz na auto sila nawiewu sama reguluje wiatrak jak i keirunek nawiewu aby powietrze bylo zblizone do zaprogramowanej temp poza tym jesli umieszczasz czujke zaraz przy wylocie nawiewu wiadomo ze temp zawsze bedzie duzo wyzsza.
Steff - 09-02-2010, 01:17
farciarz u mnie jest zimno jak ustawie na 22
moim zdaniem temp powinna być 17 stopni a dmuchawa i nawiew ustalają sobie tylko podział ,to jest tak na prawdę pół automatyczna klima i nie ma co cudów oczekiwać
u mnie np w trasie robi sie na 22 zimno bo z góry leci zimno a z kratek ciepłe i wtedy zamiast 22 mam w aucie 20
|
|
|