Forum ogólne - Luzna dyskusja o wyzszosci marki X nad Y.
ApAcHoS - 27-01-2010, 20:25
jaca71 napisał/a: | Szwagierka dostała to jako samochód zastępczy - nie ma co długo pisać wystarczy jedno słowo: MASAKRA!!! |
w benzynie może i tak ale...
mój ojciec ma od kilku lat pt cruisera ale z 2,2 turbo dieslem mercedesa w full wypasie limited (skóry, xenony, podgrzewane siedzenia, chromowane fele i td. i tp.) i auto jest super
silnik ma kopa i jest niezwykle elastyczny, a auto w kolorze srebrnym wygląda rewelacyjnie
jedyne minusy jak to zapewne jest w autach pochodzących z hameryki to zawias
jest delikatny i bardzo czesto na wachaczach trza wymieniać gumy-nie drogie rzeczy ale to upierdliwe bo czesto wraca "pukanie" na dołach....
inny minus-to w tych autach potrafi sie wypalać kostka stacyjki przez co mogą być problemy z uruchamianiem silnika i gen. włączaniem rozrusznika
poza tym kilka lat pokazuje ze jest to bezawaryjne i swietne auto !
kupilismy przypadkowo bo taty przyjaciel kupil je jako nowe w salonie w niemczech i stan auta byl jak nowy i najechane bardzo malo-w zasadzie jak auto demo.
tacie pt tak sie podoba ze nie zamierza go zmieniac na nic innego-chyba ze jaguara ktory mu sie podoba
Anonymous - 27-01-2010, 22:30
krzychu napisał/a: | 2. Dalej produkują pompowtryski?? Mieli to dawno zarzucić. |
audi i vw tak ale skoda dalej korzysta z tej technologii.
krzychu napisał/a: | Ten pasek jest z drugiej strony czy współpracują jakoś obok siebie? |
na rozrzad nie ma on wplywu
j-rules - 30-01-2010, 10:12
A co sadzicie o nowym Suzi?
Kizashi
Jak dlamnie z przodu troche zbyt golfowaty, ale reszta mi sie bardzo podoba. Ciekawe jaka bedzie mieszanka plastikow w srodku, czy tradycyjnie najtanszy plastik w Suzuki czy moze VW juz zaaplikuje cos ladniejszego do srodka?
Hubeeert - 30-01-2010, 10:22
Przód VW tył Merc bok Jag.
Taki mix jak u Lexusa tylko ładniejszy
Maretzky85 - 30-01-2010, 10:48
Jak dla mnie paskudny Ale ja mam dziwny gust
Morfi - 30-01-2010, 13:25
Podoba mi się, tylko mam andzieje, że będzie wiecej silników w ofercie.
jaca71 - 30-01-2010, 15:12
Najśmieszniejsze jest zdanie:
Cytat: | Odmiana przystosowana do wymogów rynku europejskiego swoją premierę będzie miała na marcowych targach w Genewie. Kizashi będzie rywalizować z pojazdami segmentu D, jak Ford Mondeo, Volkswagen Passat czy Opel Insignia. |
Wymiary toto ma jak Lancer to jak chce atakować segment D. Podobnie było z Lianą. Zbudowana na bazie samochodu miejskiego a aspirowała o miano kompakta. Tu jest podobnie. Ale bez jaj gdzie temu do Passata czy Mondeo.
j-rules - 30-01-2010, 15:19
Insignia jest bardzo ciasna z tylu jak na swoje wymiary. Ale nie samym miejscem w srodku czlowiek zyje
Luk - 31-01-2010, 01:46
j-rules napisał/a: | A co sadzicie o nowym Suzi?
Kizashi |
Ja jakiś czas temu zobaczyłem to:
http://www.egmcartech.com...pt_official.jpg
i pomyślałem: Ale czad! nareszcie jakiś fajny samohód będzie!
Po czym widzę to:
http://moto.onet.pl/15964...ul.html?node=16
I ja się pytam: kto to zrobił?!? Załamka po prostu.
Nie rozumiem tendencji do uziemiania fajnych konceptów, kiedy rynek właśnie potrzebuje czegoś nowego... Czy to jest tak, że wszyscy mówią "ale super!" a jak by przyszło do kupowania to by było "eee... jakiś taki ekstrawagancki za bardzo..."?
Pamiętacie koncepta Lancera Sportbacka? W moim odczuciu 10x lepszy od tego, co wyszło z fabrki... A ja bym 10x szybciej poleciał do dilera
I wcale nie chodzi o ekonomię, bo jak się robi nowe prasy na części karoserii, to można zrobić dowolny kształt...
jaca71 - 31-01-2010, 02:59
Luk napisał/a: | Pamiętacie koncepta Lancera Sportbacka? W moim odczuciu 10x lepszy od tego, co wyszło z fabrki... |
Poważnie tyle lepszy był? Jakoś mnie na kolana nie rzucił. Generalnie produkt finalny (w przypadku Lancera seden i SB) nie odbiega znacząco od konceptu.
Luk napisał/a: | I wcale nie chodzi o ekonomię, bo jak się robi nowe prasy na części karoserii, to można zrobić dowolny kształt... |
Czasami właśnie chodzi o ekonomię. Czasami niektóre kształty uniemożliwiają uzyskanie tanio zamierzonej wytrzymałości konstrukcji. To co ładnie wygląda wystrugane z gliny niekoniecznie sprawdza się po przeliczeniu. Czasami kształt i rozmiar świateł uniemożliwia uzyskanie tanio odpowiedniego natężenia światła.
Pewnie by się dało zrobić kopię konceptu ale czy w takiej cenia za jaka kupiłeś swoje wozidełko?
Luk - 31-01-2010, 13:18
jaca71, Oczywiście, niektóre założenia koncepcyjne w produkcji były by dużo droższe. Ale ja mówię o tym co da się zrobić bez większych kosztów.
http://www.importjap.com/...ck_concept2.jpg
Nie mogli zostawić takiego tyłu? No dobra, wydech nie musi być jak w koncepcie (chociaż Honda jakoś dała radę zrobić trójkątne rury )
Przód też taki ugrzeczniony się zrobił... Koncept vs produkcyjny:
http://farm1.static.flick...4dc4ee108_o.jpg
http://www.auto-news.de/w...22245185499.jpg
Jak dla mnie jest duża różnica (detale, np. dlaczego klamki nie są dokładnie na wysokości przetłoczenia drzwi, tylko wyżej?) Albo przednie światła: i tak nie jest źle, ale mogli zostawić takie wąskie, jak w koncepcie (np. Calibra miała wąskie i jakoś świeciły) Itd, itp
Moim zdaniem chodzi tu o większą "uniwersalność" projektu. Ja powiem: "no trudno, nie jest taki fajny jak koncept, ale i tak go kupię" a ktoś powie: "mogli go jeszcze bardziej ucywilizować w stosunku do konceptu, ale i tak go kupię"
j-rules - 31-01-2010, 16:49
zgodze się z Lukiem - koncept SB wygladal mistrzowsko, niesamowicie.
Chociaz mimo zmian, i złagodzneiu SB produkcyjny wyglada i tak niezle
Morfi - 31-01-2010, 22:21
Bo od wielu lat seryjna produkcją rządzą ekonomiści.
Anonymous - 31-01-2010, 22:29
j-rules napisał/a: | Chociaz mimo zmian, i złagodzneiu SB produkcyjny wyglada i tak niezle |
chyba tylko z przodu... zboku i z tylu to dla mnie wielka kupa
j-rules - 01-02-2010, 00:53
Cytat: | to dla mnie wielka kupa | to juz kwestia gustu chyba?
A z przodu to po prostu Lancernik. Na poczatku SB mnie tez odrzucal, ale glownie ze zdjec, gdy obejrzalem go na zywo to robi niezle wrazenie
|
|
|