[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z ładowaniem
inq - 15-05-2013, 13:42
No i dojpa. Odebrałem wczoraj Miśka po regeneracji altka i było ok. Do dzisiaj rano Akumulator był tak wyssany, że nawet centralny nie reagował. Wziąłem drugi aku i elegancko odpalił. Teraz poszedłem sprawdzić i znowu zero reakcji. Coś ciągnie prąd - aku stojąc luzem ma ok. 11.8V, po podpięciu pod klemy spada do ok. 5V. Po odpięciu klem rośnie do ok. 11.8V
Owczar - 15-05-2013, 13:53
No to coś ostro go obciąża...
inq - 15-05-2013, 14:28
Jeśli to alternator to jak wypnę wtyczkę to powinno napięcie na aku być ok? Gdzie jest wtyczka?
arturj123 - 15-05-2013, 19:30
Przy alternatorze (nakrętka do odkręcenia)
swinks_UK - 06-06-2013, 19:49
Mały "up" ode mnie.
Zaczynam popadać w paranoję.
W ostatnich 2 miesiacach 2 razy aku rozładowane. Małe przebiegi, auto uruchamiane co drugi dzień na "trasy" miejskie tak do 3km długości.
No i teraz się zastanawiam, rzeczywiście ładowanie w Galantach tak kiepskie, czy coś nie halo?
Na obrotach mam te 13.9V, na rozgrzanym wolnych obrotach jest 13.1V, na zgaszonym jest 11.8V
Założony nowy 120A altek jakieś 3 miechy temu.
Owczar - 06-06-2013, 20:53
swinks_UK napisał/a: | na rozgrzanym wolnych obrotach jest 13.1V |
Przy włączonych wszystkich odbiornikach? Generalnie 13,1 to też słaby wynik... To są dane z UKP czy mierzyłeś na aku?
swinks_UK - 06-06-2013, 20:58
Dane z UKP.
Też mi się wydaje, ze coś słabo. Na starym silniku i altku było odpowiednio 14.6V i 13.9V.
Hm... mam pewne podejrzenia co do akumulatora. Generalnie bardzo długo się ładuje prostownikiem, na małym prądzie (nie lubię szybkiego ładowania dużym prądem) wychodzi coś pod 36 - 40 godzin
plecho1 - 06-06-2013, 21:01
Sprawdź masę na silniku i na ramie.
deejay - 06-06-2013, 21:26
swinks_UK napisał/a: | Dane z UKP.
Też mi się wydaje, ze coś słabo. Na starym silniku i altku było odpowiednio 14.6V i 13.9V.
Hm... mam pewne podejrzenia co do akumulatora. Generalnie bardzo długo się ładuje prostownikiem, na małym prądzie (nie lubię szybkiego ładowania dużym prądem) wychodzi coś pod 36 - 40 godzin |
Tomek sprawdz miernikiem ładowanie na wyjściu z altka , nie na klemach . Jeśli tam bedzie ok 14,3V to wiesz gdzie leży przyczyna .
swinks_UK - 06-06-2013, 21:55
deejay napisał/a: |
Tomek sprawdz miernikiem ładowanie na wyjściu z altka , nie na klemach . Jeśli tam bedzie ok 14,3V to wiesz gdzie leży przyczyna . |
Ależ tam jest badziewne dojście.
Poczekam jak będę miał wolny dzień i będzie ładnie na dworze.
Nie pisz szyfrem, tylko napisz gdzie leży przyczyna
[ Dodano: 06-06-2013, 20:56 ]
plecho1 napisał/a: | Sprawdź masę na silniku i na ramie. |
Masy są wzorcowe, zresztą nic się nie zmieniło od ponad roku.
deejay - 06-06-2013, 22:17
swinks_UK napisał/a: | Nie pisz szyfrem, tylko napisz gdzie leży przyczyna |
Podmień akumulator , bo może ma zwarcie celi dlatego zabiera ci cały prąd z ładowania . Nie masz tam jakiegoś magika z dobrym testerem do aku ?
swinks_UK - 06-06-2013, 22:21
deejay napisał/a: | swinks_UK napisał/a: | Nie pisz szyfrem, tylko napisz gdzie leży przyczyna |
Podmień akumulator , bo może ma zwarcie celi dlatego zabiera ci cały prąd z ładowania . Nie masz tam jakiegoś magika z dobrym testerem do aku ? |
Najpierw sprawdzę tego altka jak znajdę wolną chwilę.
Może być jak piszesz, bo razem z silnikiem i nowym altkiem wsadziłem "nowe" aku Yuasy. Nowe w cudzysłowie, bo z szemranego źródła i dziwnie tanio, więc kto wie, czy nie było szurnięte na wejściu.
deejay - 06-06-2013, 22:24
Kilka zdań na ten temat .
http://dobreakumulatory.p...zyny-reklamacji
Krzyzak - 07-06-2013, 08:04
ale w EA zdarza się ładowanie na takim poziomie - może jest to dziwne (o czym już dyskutowałem na forum), ale nie oznacza żadnych uszkodzeń
jak dla mnie to właśnie akumulator, który na postoju ma poniżej 12V jest problemem
swinks_UK - 07-06-2013, 22:55
Po chwili przemyśleń mam jeszcze jeden trop, który zamierzam sprawdzić.
Otóż, wraz ze zmianą silnika, altka i aku, zrobiłem także by-pass ze startera na stacyjkę, bo mi nie chciał palić. Okazało się, że to przełącznik w samej stacyjce był przypalony. Ale by-pass został. Tak sobie kombinuję, że może po drodze ze stacyjki do startera sygnał leci przez ecu i wtedy ecu wzbudza ładowanie aku przez regulator.
W każdym razie, w wolnej chwili spróbuje przywrócić oryginalne połączenie. Zobaczymy.
Darek, aku jest następny na liście.
Być może był trefny (stary) już w chwili zakupu, poza tym teraz mam o 20A więcej z altka, a aku jest mniejsze niż poprzednie (tym razem zgodnie z serwisówką JDM, czyli 55Ah )
|
|
|