Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej
13zbyszek13 - 28-03-2010, 17:21
Do tego musisz się przyzwyczaić mnie mrugają non stop / a świecą ostro /
Świadomość kierowców jest w większości taka że jak nie świecą lampy główne to masz nie włączone światła
karol_alasz - 29-03-2010, 03:17
Steff napisał/a: | chłopaku a co Oni ci zrobili na tych lusterkach ????chromy jak w rs4 |
Ty za to masz kierunki....to mitsu przynajmniej chromem sobie pobłyska....
Steff - 29-03-2010, 10:09
karol_alasz napisał/a: | Steff napisał/a: | chłopaku a co Oni ci zrobili na tych lusterkach ????chromy jak w rs4 |
Ty za to masz kierunki....to mitsu przynajmniej chromem sobie pobłyska.... |
no mom w lusterkach od tarpana fajnie wyglądają te kierunki
13zbyszek13 - 29-03-2010, 11:31
zmieniłem całą lampę LED którą przysłali mi z Cobry i jest znów Ok
tomko - 29-03-2010, 16:38
mitsu00 napisał/a: | 13zbyszek13 napisał/a: | nie za mocno wydaje mi się że moje są ostrzejsze |
Twoje dają strasznie po oczach. Ale pociągnę temat. Świeciły wyraźnie z daleka czy mam jeszcze gmerać z kątem ustawienia? |
Wlasnie ! Ja mam "glonojada" po lifcie i tu ustawienie tych kratek jest chyba jeszcze bardziej na boki niz przed liftem, przymierzalem juz jakies chinszczyzny i odpada jesli nie swieca na wprost. Z tego co zauwazylem Philipsy tez maja konstrukcje "na wprost" nie wiem jak Hella ale z tego co zaobserwowalem na zdjeciach w Helli jest tak ze same lampy sa ustawione skosnie ale odblysniki sa ustawione na wprost.
Czy ktos montowal DLR'y do "glonojada" ?
didku - 29-03-2010, 18:19
DLR musza swiecic z postojowymi, dzienne swiatla bez postojowych to RL
plecho1 - 29-03-2010, 20:04
Mały wyciąg prawny:
Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
Światła dzienne muszą być zainstalowane:
* Symetrycznie względem osi pojazdu
* Na równej wysokości
* Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
* Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
* Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego
Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być ≥40cm², a w przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.
didku - 29-03-2010, 20:24
Czyli ze nie mozna dziennych uzywac jako pozycyjnych? Bo musza byc wylaczone w czasie swiatel mijania?
Czyli ta opcja Helli jest nie na Polske
plecho1 - 29-03-2010, 20:27
Jeśli to są RL to nie można a jak DRL to mogą się palić tylko razem z mijania.
didku - 29-03-2010, 20:33
no to chyba wszystko wyjasnilismy. Te przepisy to z kodeksu drogowego? - pytam jakby misiaczkowie zatrzymali
Druga sprawa czy ta sztanga poprzeczna nie jest nizej niz 25 cm - cos tak na oko by sie wydawalo to nam moze zmierzyc 13zbyszek13, prosimy.
plecho1 - 29-03-2010, 20:39
Tak z Kodeksu Ruchu drogowego i jeszcze sprawdzone praktycznie podczas kontroli drogowej jakiś rok temu. Policjant na początku sprawdził homologacje, czy jest Ex oraz RL a dalej czy się same zapalają i czy gasną po włączeniu na mijania.
mitsu00 - 29-03-2010, 20:44
Teraz to calkiem zglupialem : czarnuch jest zarejestrowany 28 XII 2007 i w/g obowiązujących przepisów powinien razem z dziennymi mieć zapalone przednie i tylne postojowki. Tak i tez było zanim Grafix nie skasował mi tej funkcji. Teraz za dnia nic się nie pali ani z przodu ani z tyłu. Tylko że w instrukcji obsługi tych co zainstalowalem jak wół podane jest ze 3 kabelek podłącza się do pozycyjnych celem deaktywacji dziennych kiedy czujnik zmierzchu załączy światla mijania razem z pozycjami z przodu i z tyłu. Jeśli więc w/g ww. przepisów w moim przypadku z dziennymi powinny się świecić pozycyjne, to jak do cholery mam to dziadostwo podłączyć?
rezon - 29-03-2010, 21:09
mitsu00 napisał/a: | Teraz to calkiem zglupialem : czarnuch jest zarejestrowany 28 XII 2007 i w/g obowiązujących przepisów powinien razem z dziennymi mieć zapalone przednie i tylne postojowki | Chyba przesadziłeś z Single Malt plecho1 napisał/a: | W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się | czyli nie muszą tak być, mogą tak jak masz i to jest chyba optymalna wersja. plecho1 napisał/a: | Tak z Kodeksu Ruchu drogowego | Z jakiego kodeksu drogowego - nie wypuszczaj kolegi w maliny. WYmogi świateł dziennych reguluje Rozporządzenie Ministra Infastruktury z 4.05 09 Dz. U. Nr 75 http://www.mi.gov.pl/file...Nr752009639.pdf
Steff - 29-03-2010, 21:11
to są znaki na niebie i ziemi żebyś nie krzywdził glonojada takim wynlazkiem
Anonymous - 29-03-2010, 21:11
mitsu00,
plecho1 napisał/a: | ...w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej. |
|
|
|