To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu. Krok po kroku :-)

Student - 20-09-2010, 12:11

A ja z innej beczki:
Jak kupicie działkę i bierzecie geodetę to dopilnujcie aby po pomiarach był protokół graniczny z sąsiadami i dwa razy sprawdzajcie barana jak zrobił pomiary.
Ja w 1998r tyczyłem działkę, najlepszy geodeta z okolicy, miast zatwierdziło podział i po 12 latach muszę przestawiać 3 ogrodzenia z przodu o 1.5m z tyłu o 20cm i wsadzić 15tyś. w dewastację działki, łącznie z obracaniem bramy przesuwnej bo sie nie otworzy.

robertdg - 20-09-2010, 20:08

Student napisał/a:
Ja w 1998r tyczyłem działkę, najlepszy geodeta z okolicy, miast zatwierdziło podział i po 12 latach muszę przestawiać 3 ogrodzenia z przodu o 1.5m z tyłu o 20cm i wsadzić 15tyś. w dewastację działki
no to chyba zażalenia powinieneś kierować do oddziałów wykonawczych
Student - 21-09-2010, 07:41

I co to da?
Spędzę 2 lata w sądzie (wsadzę kasę na pozew ) , stracę wiele dni urlopu, nerwy itd.
Zyskam jakąś kwotę z ogólnych faktur za wykonanie ogrodzenia i tyle mojego.
Szkoda gadać.
Wystarczy mi 4 miesiące nerwów.

mmaleks - 01-08-2015, 10:57

witam.
Temat trochę umarł, ale jest wciąż na czasie;)
Więc zapytam jaką blachodachówkę byście polecali - oczywiście w rozsądnej cenie. Kolor obstawiam na czarny mat ale z producentami mam mały mętlik w głowie bo co osoba to opinia.
A druga sprawa to orynnowanie PVC czy stal.

Dziekuje za wszystkie sugestie;)

Marcino - 02-08-2015, 12:08

Rynny z pcv potrafią trzeszczeć śle ogólnie są ok. Tylko haki trzeba dać gęsto co 0.5 m a nie co krokwie i aby tak zrobić musis. Dać taka doczolową deskę. Z metalowymi ciut prościej ale trzeba dobrze poprzykręcać haki.
Jak chcesz dobra to weź fińskie chyba Rukki a jak nie to bym sie zastanowił nad modułowa albo taka co jest na felc. Zależy jaki masz kształt dachu żeby było mało odpadów.

gulgulq - 05-08-2015, 22:11

mmaleks napisał/a:
witam.
Temat trochę umarł, ale jest wciąż na czasie;)
Więc zapytam jaką blachodachówkę byście polecali - oczywiście w rozsądnej cenie. Kolor obstawiam na czarny mat ale z producentami mam mały mętlik w głowie bo co osoba to opinia.
A druga sprawa to orynnowanie PVC czy stal.

Dziekuje za wszystkie sugestie;)

jak masz poddasze w zabudowie lekkiej (kartongips + wełna ) to chyba najgorszy kolor jaki może być - w lecie grzałka na maksa

mmaleks - 06-08-2015, 21:01

Marcino napisał/a:
Rynny z pcv potrafią trzeszczeć śle ogólnie są ok. Tylko haki trzeba dać gęsto co 0.5 m a nie co krokwie i aby tak zrobić musis. Dać taka doczolową deskę. Z metalowymi ciut prościej ale trzeba dobrze poprzykręcać haki.
Jak chcesz dobra to weź fińskie chyba Rukki a jak nie to bym sie zastanowił nad modułowa albo taka co jest na felc. Zależy jaki masz kształt dachu żeby było mało odpadów.

Rynny planuje metalowe STRUGA - ponoć ze szwedzkiej blachy SAAB. Tylko zastanawiam się czy haki dać takie przykręcane do deski czołowej czy jednaj te do krokwi bo wydają się masywniejsze

Marcino napisał/a:

Tak też się zastanawiam albo Rukki albo szwedzka SAAB - w sumie to teraz SAAB przejął rukii więc to jedno praktycznie

gulgulq napisał/a:

jak masz poddasze w zabudowie lekkiej (kartongips + wełna ) to chyba najgorszy kolor jaki może być - w lecie grzałka na maksa

akurat mam strop z 12 suporexa i na to pójdzie 10 styropianu więc myślę, że sauna mi nie grozi;)

krzys78 - 16-09-2015, 22:22

mmaleks napisał/a:
... albo szwedzka SAAB - w sumie to teraz SAAB ...

SSAB - Svenskt Stål AB

Batmanikus - 17-09-2015, 08:37

Ja tez powoli przymierzam sie do budowy. W planach mam dom z drewna - szkieletowy. Zastanawiam sie nad typem, z moich obliczen wynika, ze nawet mnejszy dom parterowy jest drozszy od wiekwzego pietrusa ( fundament, dach, cena za metr na poddaszu).
Fakt, ze nastraszniejszym momentem jest wycieczka do banku ( jeszcze przede mna) a pozniej mam nadzieje, ze poleci i po 1,5 do 2 miesiecy po rozpoczeciu budowy bedzie mzna zamieszkac :-)

Marcino - 17-09-2015, 09:19

Batmanikus napisał/a:
a pozniej mam nadzieje, ze poleci i po 1,5 do 2 miesiecy po rozpoczeciu budowy bedzie mzna zamieszkac

Będzie ciężko.. ale życzę powodzeinia.
Obserwowałem dwie takie budowy, na jednej fundament wylany na jesieni, ekipa zaczaęła w marcu - w tydzień paka i konstrukcja dachowa. Całość trwała tak do sierpnia, jeszcze coś tam z kostką działają. BYłem w środku - dom w kaszubskim stylu - drewniany strop, pieknie jest.
Drugi przypadek to dom mojego kolegi, niestety tak się z firmą budująca dogadał ze miało być szybko i w dobrej cenie, ale z tego to chyba tylko cena została dobra. DO stanu deweloperskiego bujali się od wiosny do jesieni. Pożniej on sam załatwiał wykonczenówkę.
Wiadomo wszytko zalezy od ekipy, zorganizowania i kasy!!!
Powodzenia

Batmanikus - 17-09-2015, 09:38

Tak przynajmniej twierdzi facet z firmy. Chca 5 tys jako lojalke, ze sie ne wycofam. Zazadam podobnej umowy w kwestii terminow budowy i rozpoczecia (maja takie oblzenie, ze trzeba czekac rok)
mmaleks - 17-09-2015, 11:25

krzys78 napisał/a:
mmaleks napisał/a:
... albo szwedzka SAAB - w sumie to teraz SAAB ...

SSAB - Svenskt Stål AB

Tak też miało byc.

Natomiast z tymi terminami to bywa różnie, wszystko wygląda ładnie pięknie dopóki ekipa nie rozpocznie budowy, a później każdy powód jest dobry żeby roboty się przeciągneły. Ale zyczę powodzenia by się udało w 2 miesiące;)

gulgulq - 23-09-2015, 10:07

Batmanikus napisał/a:
Zazadam podobnej umowy w kwestii terminow budowy i rozpoczecia (maja takie oblzenie, ze trzeba czekac rok)

dołóż do tego dobrego kierownika budowy ewentualnie ocenę rzeczoznawcy czy to co wybudują będzie zgodnie ze sztuka budowlaną - bo czasem punkt widzenia właściciela jest zdecydowanie rozbieżny z punktem widzenia majstra :D

Golotheman - 20-01-2016, 21:22

A ja dorzuce troche koksu do tematu. KASA. Ile trzeba srednio sie nastawiac na budowe domu w zaleznosci od jego wielkosci. Ja zastanawiam sie nad domem niezbyt wielkim, raczej w kierunku sredni/maly. Spodobal mi sie jeden projekt z archona, dom w zloci 2g2, 124,9 po ziemi w tym garaz 43m, poddasze po ziemi 91. Nie wiem jak w tym przyladku liczy sie sredni metraz bo wiem ze bez pownic, garazy i to uzytkowy. W tym przypadku to okolo 140m. Archon twierdzi, ze mozna systemem gospodarczym temat opanowac do 330tys na stan deweloperski. Jak uwazacie na podstawie waszych budow domow, czy w ogole to jest mozliwe. Niestety w moim wypadku wchodzi w gre konski kredyt i musze bardzo powaznie przemyslec temat.
Nigdy nie myslalem ze spotka mnie problem budowy domu... :roll: help guys

eremita - 20-01-2016, 21:40

Batmanikus napisał/a:
Tak przynajmniej twierdzi facet z firmy. Chca 5 tys jako lojalke, ze sie ne wycofam. Zazadam podobnej umowy w kwestii terminow budowy i rozpoczecia (maja takie oblzenie, ze trzeba czekac rok)

A jak to wygląda dogadujesz się z facetem płacisz 5 tys, czekasz tu wszystko jasne :)
Ale jeśli bierzesz dom na raty to kredyt kiedy załatwiasz?
Przed podpisaniem lojalki czy przed budową?