Sigma/Diamante Ogólne - poszukuje ladnej sigmy:)
lukasz12 - 20-07-2010, 17:12
mmatulek napisał/a: | Zawieszenie Sigmy kombi jest tańsze w utrzymaniu niż zawieszenie Galanta e55. |
Ogólnie przednie zawieszenie jest prostsze, bo jest zwykły macpherson. Z tyłu w sedanie jest wielowahaczowe, ale w sumie cam za bardzo nie ma problemów ze zużywającymi się elementami.
zbyszek05 - 20-07-2010, 20:30
A pierwsze modele wyszły w 92 roku kończąc się na 96 jak by nie było samochód jest stary i nie ma co liczyć że nie będzie się psuł ....
MrPatience - 20-07-2010, 21:49
Oczywiście rozumiem, że kilkunastoletnie auta mają pełne prawo wymagać inwestycji. Pytanie tylko czy przyjemność z jazdy Sigmą nie jest zbyt kosztowna? Ogólnie auto mi się bardzo podoba, aczkolwiek obawiam się kosztów. Najbardziej martwią mnie chyba skrzynie biegów - czy możliwy jest przeszczep z innego Miśka? Nie chciałbym kupić auta po to, by więcej czasu spędzało u mechanika niż na jeżdżeniu
mmatulek - 20-07-2010, 22:04
Myślę, że jak będziesz jeździł normalnie, a nie co ruszenie to strzał ze sprzęgła to nie masz się co obawiać manuala. U mnie chodzi jak złoto. Co to znaczy zbyt kosztowna? W porównaniu do czego? Mam jeszcze Corsę z LPG w porównaniu do niej Sigma jest bardzo kosztowna. W porównaniu z Galantem e55 którego miałem koszty są porównywalne z lekką przewagą Sigmy (tańsza). Uważam, że to kwestia szczęścia tzn. jaki egzemplarz kupisz. Wiadomo duży samochód to duże opony (droższe niż w mniejszym), zużycie paliwa też nie jest małe itd. Jeżeli celujesz w tą klasę samochodów to popatrz na pordzewiałe Omegi lub fordy Scorpio.
wojtas - 21-07-2010, 08:17
MrPatience napisał/a: | Nie chciałbym kupić auta po to, by więcej czasu spędzało u mechanika niż na jeżdżeniu |
W takim razie nie szukaj sigmy za 2-4tyś, bo te raczej nadają się na dawce części, inwestowanie w takie egzemplarze, czasu i pieniędzy może nie mieć końca…
MrPatience - 21-07-2010, 09:01
Na samo auto planuję wydać minimum 5tys. Oczywiście może być i 7-8 gdyby trafiło się coś naprawdę zadbanego i utrzymanego.
Nie zamierzam palić laczka każdorazowo przy ruszaniu, ale wiadomo, że nikt nie kupuje V6 po to by zostać mistrzem EcoDrivingu...
Na co szczególnie zwrócić uwagę przy oglądaniu? Jakieś typowe usterki trapią te auta czy są to porządne japońce w których wymienia się tylko części i płyny eksploatacyjne?
Interesuje mnie jeszcze ile kosztuje ubezpieczenie i czy warto do takiego auta kupować AC - jakie macie zdanie na ten temat?
Przepraszam, że tak ciągle wypytuję, ale nie znam dobrze tego auta, a nie chciałbym kupić trupa
painkiller - 21-07-2010, 09:38
MrPatience napisał/a: | ale wiadomo, że nikt nie kupuje V6 po to by zostać mistrzem EcoDrivingu... |
Eee tam nikt:) mnie cieszy spokojne sunięcie Sigmą po mieście, dzięki czemu spalanie wypada mi całkiem nie najgorzej.
Ale z mojej strony mogę powiedzieć żebyś sobie wszystko dobrze przekalkulował bo ja się przeliczyłem kupując Sigmę i dlatego teraz chcę się z nią rozstać
zuku19 - 21-07-2010, 09:39
MrPatience napisał/a: | Na samo auto planuję wydać minimum 5tys. Oczywiście może być i 7-8 gdyby trafiło się coś naprawdę zadbanego i utrzymanego.
Nie zamierzam palić laczka każdorazowo przy ruszaniu, ale wiadomo, że nikt nie kupuje V6 po to by zostać mistrzem EcoDrivingu...
Na co szczególnie zwrócić uwagę przy oglądaniu? Jakieś typowe usterki trapią te auta czy są to porządne japońce w których wymienia się tylko części i płyny eksploatacyjne?
Interesuje mnie jeszcze ile kosztuje ubezpieczenie i czy warto do takiego auta kupować AC - jakie macie zdanie na ten temat?
Przepraszam, że tak ciągle wypytuję, ale nie znam dobrze tego auta, a nie chciałbym kupić trupa |
Widzę że jesteś z siedlec Przyjedź do wawy to ci pokaże swój egzem. i wcale nie chcę dużych pieniędzy.
Jak masz zniżki to dużo nie płacisz za OC
mmatulek - 21-07-2010, 09:57
W połowie sierpnia będę w Chlewiskach k/Siedlec. Też mogę udostępnić autko do wglądu.
Uważam, że należy postawić sobie określone założenia i ich się trzymać. Nie dać się podpuścić sprzedającemu. Pewnych rzeczy i tak nie unikniesz. ja np robiłem głowice w swojej - pękła. Z tego co słyszałem jest to jedna z typowych usterek. Dla pocieszenia dodam, że BMW też ma tą przypadłość w silniku r6.
lukasz12 - 21-07-2010, 12:00
MrPatience napisał/a: |
|
Jest kilka dość typowych usterek, które powtarzają się u ludzi, ale nie znaczy to że na pewno wystapią. Jedną z nich jest alternator (może wysiąść regulator napięcia), a druga to koło pasowe może się rozwarstwić (odkleja się jedna cześć od drugiej).
Cytat: |
|
OC kosztuje miedzy 350 a 500 zł na zniżkach 60% więc, podobnie jak inne auta tej wielkosci lub mniejsze. AC się nie opłaca - za 2500 proponowali sumę ubezpieczenia 9500. Ogólnie mało która firma chce ubezpieczyć auto >10 letnie, a jeśli już to cena jest zaporowa.
MrPatience - 22-07-2010, 12:21
Dzięki, chwilowo się wstrzymam z zakupem, rozejrzę się za czymś bardziej popularnym, ale znając życie i tak skończy się na Sigmie - ot, zwykła potrzeba wyróżnienia się z tłumu
No, chyba że skończy się na Renault Avantime - to już zupełny kosmos
Tak jeszcze z ciekawości - w Sigmach montowali xenony? Niektóre egzemplarze mają spryskiwacze reflektorów - po co?
Pozdrawiam i szerokości życzę
lukasz12 - 22-07-2010, 12:49
No, chyba że skończy się na Renault Avantime - to już zupełny kosmos
|
Także pod względem niezawodności ;>, zwłaszcza diesel. Najbezpieczniejszy to 2.0T, choć 3.5 też będzie bo to silnik z Nissana. Gorzej z resztą, imo skórka niewarta wyprawki - podobno komfortowe, ale wg mnie brzydkie i zbyt zawdone i francuskie.
Tak jeszcze z ciekawości - w Sigmach montowali xenony? Niektóre egzemplarze mają spryskiwacze reflektorów - po co?
|
Ksenonów nie montowano, a spryskiwacze to w Ładzie 2107 były nawet
zbyszek05 - 24-01-2012, 13:13
http://www.bilbasen.dk/br...-1024-kr/899001
lukasz12 - 24-01-2012, 13:33
39000 koron (ok. 23 tysiące zł) ?!!!! Chyba są niepoważni...20 tysięcy zł za 19 letnie auto z 370 tysiącami?...
angelos - 25-01-2012, 10:59
lukasz12 napisał/a: | 39000 koron (ok. 23 tysiące zł) ?!!!! Chyba są niepoważni...20 tysięcy zł za 19 letnie auto z 370 tysiącami?... |
może to już wartość kolekcjonerska
|
|
|