To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja

cardorosso - 23-06-2010, 15:37

mitsuout napisał/a:
Czy w Mitsubishi LANCER, GRANDIS, PAJERO, L200 i innych wyposażonych w pseudo Klimatyzację automatyczną są te same problemy co w Outlander?
Czy powyższe modele również są pozbawione czujnika nasłonecznienia?
Na desce rozdzielczej przy wylotach nawiewów na szybę, pośrodku jest taki mały plastikowy prostokącik i moim zdaniem tam brakuje czujnika nasłonecznienia.
Czy w wersjach amerykańskich jest on montowany?
Ponawiam pytanie czy jest możliwość doinstalowania elementów usprawniających tą schładzarkę?
Pozdrawiam
Krzysztof
a ASO nic nie wiedzą o takim czujniku ale jezeli podamy Vin to może sciągną go za parę tygodni z tym że montaż to zapewne bedzie wiązał sie z rozebraniem deski
Luk - 23-06-2010, 16:30

mitsuout napisał/a:
Czy w Mitsubishi LANCER, GRANDIS, PAJERO, L200 i innych wyposażonych w pseudo Klimatyzację automatyczną są te same problemy co w Outlander?

U mnie w Lancerze nie narzekam. Czasami w zimie trzeba pokrętło siły nawiewu przestawić z AUTO na jakąś wartość, bo nie dmucha (osiągnął ustawioną temperaturę i tylko delikatnie podtrzymuje - co jest za mało do odparowania szyb). Poza tym nie mam uwag.
mitsuout napisał/a:

U mnie brak.

Anonymous - 23-06-2010, 23:30

Cytat:
mitsuout napisał/a:

U mnie brak.

a u mnie jest - 2007 3.0 XLS. co prawda często zachowuje się tak jakby go nie było ale bez dwóch zdań jest na podszybiu. w service manualu też jest opisany. poza tym jednym szczegółem klima zachowuje się tak samo jak u wszystkich czyli nie ma żadnego porównania do np. audi czy alfy romeo.
pozdrawiam

Steff - 24-06-2010, 00:00

a możesz podać swój Vin to jutro zadzwonię do ASO i ustalę ile takie cudo kosztuje ?
karol_alasz - 24-06-2010, 09:04

cardorosso napisał/a:
z tym że montaż to zapewne bedzie wiązał sie z rozebraniem deski

Może właśnie nie... Wygląda na wciskany od góry na zatrzaski...

13zbyszek13 - 24-06-2010, 20:58

Zawezwali mnie do ASO po na wymianę czujnika temperatury wnętrza,trwało to troszke :lol:
Steff - 25-06-2010, 20:46

napisz czy są efekty :lol:
13zbyszek13 - 26-06-2010, 08:36

Wymienili mi czujni na nowy i jest Ok.
Przestało cały czas mrozić,jak ustawię temperaturę np.25 stopni to wieje po chwili ciepłe powietrze

jorzyk1976 - 01-07-2010, 22:01

witam klimatyzacja działa. chłopcy z garafixsu z Białegostoku satnęli na wysokości zadania. oczywiście pani Sylwia jak zwykle miła osoba pomogła w pozytywnym załatwieniu problemu. przeprowadzona została akcja serwisowa a wiec jestem gotowy do wakacyjnego wyjazdu. osobiście bardzo sie ciesze że mam w pobliżu tak dobry serwis polecam innym.
Mont - 16-07-2010, 09:54

13zbyszek13 napisał/a:
Wymienili mi czujni na nowy i jest Ok.
Przestało cały czas mrozić

czyli jak mi klima nie mrozi to wszystko jest OK ??
Pytam bo już sam nie wiem czy słaba klima to TTTM czy chłodzenie mi nawala.
W 7letnim subaraku szybciej i skuteczniej wychłodzę wnętrze, w nowym malutkim Polo podonie.
Niestety w upalne cierpi żona, którą wsadziłem na minę (czytaj : Outlandera) :oops:
Jechać z tym do serwisu ??

13zbyszek13 - 16-07-2010, 10:30

Mont napisał/a:
czyli jak mi klima nie mrozi to wszystko jest OK ??

Kolego mój defekt polegał na tym że cały czas mroził,regulacja temperatury służyła tylko do ustawienia szybkości nawiewu , nie wyłączał tego mrożenia po osiągnięciu żądanej temperatury. Po wymianie czujnika jest Ok

[ Dodano: 16-07-2010, 10:34 ]
Mont napisał/a:
W 7letnim subaraku szybciej i skuteczniej wychłodzę wnętrze, w nowym malutkim Polo podonie

Po kilku godzinach stania na słońcu wsiadam ,odpalam , temperatura ustawiona na 22 stopnie i moment mocnym nawiewem schładza wnętrze.Po osiągnięciu 22 stopni wentylator wyraźnie zwalnia

rezon - 16-07-2010, 11:20

Mont napisał/a:
W 7letnim subaraku szybciej i skuteczniej wychłodzę wnętrze, w nowym malutkim Polo podonie
są znacznie mniejsze - łatwej to zrobić.
13zbyszek13 napisał/a:
temperatura ustawiona na 22 stopnie i moment mocnym nawiewem schładza wnętrze.
ten moment to ile trwa? Bo u mnie ok. 15 minut
lexus - 16-07-2010, 12:21

W moim nigdy nie miałem problemu z klimą .Wsidam i po 20 sek. jest już chłodno przynajmniej ż przodu (ustawiam tem na 20 przy tych upałach )po schłodzeniu trochę podnoszę tem. jeżeli jest bardzo gorąco to klima zamyka obwód tak aby chłodzone powietrze było tylko te w kabinie póżniej otwiera obieg na zewnętrzny .i jest na razie prznajmniej super.
Mont - 16-07-2010, 12:26

"Muszem" podjechać do ASO bo po nastawieniu na AUTO i tem.17'C wentylator nigdy nie zwalnia bo nie osiąga nawet 20'C.
Moim błędem jest też wybór czarnej skóry. Bez poduszki pod d... nie usiądziesz jeśli auto stało w słońcu. Generalnie - czy kremowa, czy czarna skóra bez wentylacji siedzisk to nieporozumienie :roll:

edit : ustawnienie klimy na manualu też nie daje efektu

sylb - 16-07-2010, 12:27

Klima, jako układ chłodzący jest OK, do luftu jest sterowanie i rozwiązanie nawiewów. Żal jest o to, że tak naprawdę nie wiele potrzeba by to działało dobrze i sprawnie, osobiście wolę ustawiać ręcznie, bo w trybie Auto to bym się chyba nigdy nie doczekał na schłodzenie wnętrza.

W Mondeo, który jest chyba nawet większy po 2-3 min. już miałem miły chłodek. A parkuje w słońcu, bo taki mam parking przed firmą.