Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja
cardorosso - 23-06-2010, 15:37
mitsuout napisał/a: | Czy w Mitsubishi LANCER, GRANDIS, PAJERO, L200 i innych wyposażonych w pseudo Klimatyzację automatyczną są te same problemy co w Outlander?
Czy powyższe modele również są pozbawione czujnika nasłonecznienia?
Na desce rozdzielczej przy wylotach nawiewów na szybę, pośrodku jest taki mały plastikowy prostokącik i moim zdaniem tam brakuje czujnika nasłonecznienia.
Czy w wersjach amerykańskich jest on montowany?
Ponawiam pytanie czy jest możliwość doinstalowania elementów usprawniających tą schładzarkę?
Pozdrawiam
Krzysztof | a ASO nic nie wiedzą o takim czujniku ale jezeli podamy Vin to może sciągną go za parę tygodni z tym że montaż to zapewne bedzie wiązał sie z rozebraniem deski
Luk - 23-06-2010, 16:30
mitsuout napisał/a: | Czy w Mitsubishi LANCER, GRANDIS, PAJERO, L200 i innych wyposażonych w pseudo Klimatyzację automatyczną są te same problemy co w Outlander? |
U mnie w Lancerze nie narzekam. Czasami w zimie trzeba pokrętło siły nawiewu przestawić z AUTO na jakąś wartość, bo nie dmucha (osiągnął ustawioną temperaturę i tylko delikatnie podtrzymuje - co jest za mało do odparowania szyb). Poza tym nie mam uwag.
mitsuout napisał/a: | Czy powyższe modele również są pozbawione czujnika nasłonecznienia? |
U mnie brak.
Anonymous - 23-06-2010, 23:30
Cytat: | mitsuout napisał/a:
Czy powyższe modele również są pozbawione czujnika nasłonecznienia?
U mnie brak. |
a u mnie jest - 2007 3.0 XLS. co prawda często zachowuje się tak jakby go nie było ale bez dwóch zdań jest na podszybiu. w service manualu też jest opisany. poza tym jednym szczegółem klima zachowuje się tak samo jak u wszystkich czyli nie ma żadnego porównania do np. audi czy alfy romeo.
pozdrawiam
Steff - 24-06-2010, 00:00
a możesz podać swój Vin to jutro zadzwonię do ASO i ustalę ile takie cudo kosztuje ?
karol_alasz - 24-06-2010, 09:04
cardorosso napisał/a: | z tym że montaż to zapewne bedzie wiązał sie z rozebraniem deski |
Może właśnie nie... Wygląda na wciskany od góry na zatrzaski...
13zbyszek13 - 24-06-2010, 20:58
Zawezwali mnie do ASO po na wymianę czujnika temperatury wnętrza,trwało to troszke
Steff - 25-06-2010, 20:46
napisz czy są efekty
13zbyszek13 - 26-06-2010, 08:36
Wymienili mi czujni na nowy i jest Ok.
Przestało cały czas mrozić,jak ustawię temperaturę np.25 stopni to wieje po chwili ciepłe powietrze
jorzyk1976 - 01-07-2010, 22:01
witam klimatyzacja działa. chłopcy z garafixsu z Białegostoku satnęli na wysokości zadania. oczywiście pani Sylwia jak zwykle miła osoba pomogła w pozytywnym załatwieniu problemu. przeprowadzona została akcja serwisowa a wiec jestem gotowy do wakacyjnego wyjazdu. osobiście bardzo sie ciesze że mam w pobliżu tak dobry serwis polecam innym.
Mont - 16-07-2010, 09:54
13zbyszek13 napisał/a: | Wymienili mi czujni na nowy i jest Ok.
Przestało cały czas mrozić |
czyli jak mi klima nie mrozi to wszystko jest OK ??
Pytam bo już sam nie wiem czy słaba klima to TTTM czy chłodzenie mi nawala.
W 7letnim subaraku szybciej i skuteczniej wychłodzę wnętrze, w nowym malutkim Polo podonie.
Niestety w upalne cierpi żona, którą wsadziłem na minę (czytaj : Outlandera)
Jechać z tym do serwisu ??
13zbyszek13 - 16-07-2010, 10:30
Mont napisał/a: | czyli jak mi klima nie mrozi to wszystko jest OK ?? |
Kolego mój defekt polegał na tym że cały czas mroził,regulacja temperatury służyła tylko do ustawienia szybkości nawiewu , nie wyłączał tego mrożenia po osiągnięciu żądanej temperatury. Po wymianie czujnika jest Ok
[ Dodano: 16-07-2010, 10:34 ]
Mont napisał/a: | W 7letnim subaraku szybciej i skuteczniej wychłodzę wnętrze, w nowym malutkim Polo podonie |
Po kilku godzinach stania na słońcu wsiadam ,odpalam , temperatura ustawiona na 22 stopnie i moment mocnym nawiewem schładza wnętrze.Po osiągnięciu 22 stopni wentylator wyraźnie zwalnia
rezon - 16-07-2010, 11:20
Mont napisał/a: | W 7letnim subaraku szybciej i skuteczniej wychłodzę wnętrze, w nowym malutkim Polo podonie | są znacznie mniejsze - łatwej to zrobić. 13zbyszek13 napisał/a: | temperatura ustawiona na 22 stopnie i moment mocnym nawiewem schładza wnętrze. | ten moment to ile trwa? Bo u mnie ok. 15 minut
lexus - 16-07-2010, 12:21
W moim nigdy nie miałem problemu z klimą .Wsidam i po 20 sek. jest już chłodno przynajmniej ż przodu (ustawiam tem na 20 przy tych upałach )po schłodzeniu trochę podnoszę tem. jeżeli jest bardzo gorąco to klima zamyka obwód tak aby chłodzone powietrze było tylko te w kabinie póżniej otwiera obieg na zewnętrzny .i jest na razie prznajmniej super.
Mont - 16-07-2010, 12:26
"Muszem" podjechać do ASO bo po nastawieniu na AUTO i tem.17'C wentylator nigdy nie zwalnia bo nie osiąga nawet 20'C.
Moim błędem jest też wybór czarnej skóry. Bez poduszki pod d... nie usiądziesz jeśli auto stało w słońcu. Generalnie - czy kremowa, czy czarna skóra bez wentylacji siedzisk to nieporozumienie
edit : ustawnienie klimy na manualu też nie daje efektu
sylb - 16-07-2010, 12:27
Klima, jako układ chłodzący jest OK, do luftu jest sterowanie i rozwiązanie nawiewów. Żal jest o to, że tak naprawdę nie wiele potrzeba by to działało dobrze i sprawnie, osobiście wolę ustawiać ręcznie, bo w trybie Auto to bym się chyba nigdy nie doczekał na schłodzenie wnętrza.
W Mondeo, który jest chyba nawet większy po 2-3 min. już miałem miły chłodek. A parkuje w słońcu, bo taki mam parking przed firmą.
|
|
|