Małopolskie - Byłem na hamowni
lukasz12 - 13-01-2011, 12:01
mystek napisał/a: | Są tam Mitsu Colty/Mirage i Dodge Colty, ale wszystkie do 93 roku:/. Musiałbym wziąć skądś pełną specyfikację CJtki razem ze skrzynią i powpisywać. |
Moc silnika znajdziesz na CARFOLIO.COM a przelozenia sa w serwisowce od skrzynek.
jaca71 - 13-01-2011, 22:31
lukasz12,
Opory aerodynamiczne zależą dokładnie od kwadratu prędkości (z b. dużą dokładnością). Prawdą jest, że prędkość maksymalna zależy między innymi od mocy maksymalnej.
100km/h - ~20KM
150km/h - ~50KM
200km/h - ~140KM
Ale nie można zapominać o skrzyni a właściwie jej ratio , bo może się okazać że albo:
a) bieg będzie za krótki i moc maksymalna osiągnięta będzie przed teoretyczną (wyliczoną z mocy maksymalnej) prędkością - świetnym przykładem jest EVO
b) bieg będzie za długi i suma oporów przy mniejszej prędkości samochodu osiągnie wartość większą od siły pociągowej na kołach - świetnym przykładem jest mój Lancer Vmax 208 przy ~5700rpm. A moc maksymalna jest przy 6000 (zmierzone dla 6148rpm)
Warto w Car Teście zainteresować się zakładką "Drive Power in Gears"
Dodatkowo różne transmisje mają różne straty i to też może zaniżać prędkość maksymalną.
karolgt - 13-01-2011, 22:50
w jednym z ostatnich Top Gear gdzie jest test nowego Vayrona są właśnie takie obliczenia o ile musi się zwiększyć moc żeby o x zwiększyć prędkość max.
Jak znajdę to tutaj napiszę.
lukasz12 - 13-01-2011, 23:33
jaca71 napisał/a: | lukasz12,
Ale nie można zapominać o skrzyni a właściwie jej ratio , bo może się okazać że albo:
a) bieg będzie za krótki i moc maksymalna osiągnięta będzie przed teoretyczną (wyliczoną z mocy maksymalnej) prędkością - świetnym przykładem jest EVO
b) bieg będzie za długi i suma oporów przy mniejszej prędkości samochodu osiągnie wartość większą od siły pociągowej na kołach - świetnym przykładem jest mój Lancer Vmax 208 przy ~5700rpm. A moc maksymalna jest przy 6000 (zmierzone dla 6148rpm)
Warto w Car Teście zainteresować się zakładką "Drive Power in Gears"
Dodatkowo różne transmisje mają różne straty i to też może zaniżać prędkość maksymalną. |
Bardzo dobrze piszesz. Ja mam świadomość tego wszystkiego, ale nie podawałem żeby nie zaciemniać obrazu. Przełożenia w przypadku Sigmy/Diamante są zasadniczo dobrane dość optymalnie tzn. ani nie są za krótkie ani za długie. W przypadku V-max masz około 5700 obrotów (dla Sigmy (4.375) - na powyższych screenach jest Diamante które ma ciutkę dłuższe przełożenie główne (3.96) stąd masz nieco niższe obroty dla danej prędkości, ale skrócenie biegów nie daje zasadniczo wiele bo przy wyższych obrotach jest już ciutkę mniej momentu niż przy 5200 zatem skrócenie przełożenia nie daje nic poza minimalnie lepszym przełożeniem co się przekłada tylko na minimalnie lepsze przyspieszenia i moze 2-3 kmh v-max...
Ale reasumując, ze screenów wynika jasno że do rozbujania mojego auta do 220 kmh potrzebne jest w sumie ~145 kw (wszystkie straty tj. aerodynamika + napęd + opory toczenia)
Tomek - 17-05-2011, 10:25
ja w poniedziałek jestem umówiony na pomiary
także potem zdam relacje
[ Dodano: 23-05-2011, 20:35 ]
po prawie roku przymiarek, w końcu wybrałem się na pomiary i takie wyniki:
157 KM i 223 Nm na benzynie (odpowiednio przy 5658/4537 obr./min.)
151,1 KM i 215 Nm na LPG (odpowiednio przy 5552/4569 obr./min.)
także można powiedzieć prawie seria
|
|
|