To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

packman13 - 03-07-2009, 22:56

To i ja się pochwalę bo dziś założyłem w Miśku gaz. Instalacja Sirocco wtryski Valteka i reduktor tomasecco chyba tak to się piszę. Za instalację zapłaciłem 2200zł w Radomiu u gościa którego mi polecało wielu znajomych i po za tym jak do niego zadzwoniłem to od razu wiedział co i jak bo już robił Galanty. Czas wykonania od godz 8.00 do 16.00 praktycznie bez przerwy. Wlew pod klapką do tankowania ten przycisk z kontrolkami w schowku na monety więc trzeba zajrzeć pod maskę żeby zobaczyć że jest gaz. Póki co nie mogę się wypowiedzieć nic na temat spalania czy jakości bo zdążyłem zrobić nim 100km i jest wszystko ok. Jeśli ktoś będzie chciał namiary na gazownika to proszę pisać.
Pozdrawiam

Jacek25KRK - 03-07-2009, 22:58

witam

chciałem poruszyć temat spalania (wiem, wiem, Owczar powyżej pisał, że tu nie o spalaniu, ale jednak)
Jednak nie spalania Gazu, a spalania benzyny przy instalacji LPG

chodzi mi konkretnie jak się to kształtuje, poczutałem tu na forum i gdzie indziej mniej więcej o spalaniu Gala V6 w gazie, ale nikt nie pisze ile przy tym spala benzyny przy rozruchu

ile to jest mniej więcej na 1 rozruch, na 100 km?? jak to można określić
wiadomo, że im dłuższe odcinki tym mniej razy zapalany auto, ale może by to jakoś uśrednić,
jak się to ma to Prinsa, Landi, Staga czy BRC ??

druga sprawa, wiadomo, że przy gazie trzeba dbać o świeczki, kable WN - jakie to są koszty za dobre świece i WN, ile kasiorki na co ile km trzeba włożyć
mam już konkretnego Gala na oku i zdaje się, że go kupie, więc chcę się dowiedzieć jak się to mniej więcej kształtuje
i czy np. przy montażu instalacji Gazowej kable i świece gazownik wymieni zawsze/w cenie instalacji/tylko jak mu je dostarcze/czy trzeba to zrobić we własnym zakresie

trzecia sprawa: w Czakramie śpiewnęli mi 4500-5000 za BRC, hmm troche chyba dużo, bo czytam, że niektórzy tu zakładają BRC za 4000 tys

Owczar - 04-07-2009, 03:19

Jacek25KRK, spokojnie nie dajmy się zwariować. Twoje pytanie jest na temat. W zasadzie ta kwestia była rzadko na forum poruszana.
andi18 - 04-07-2009, 09:00

Jacek25KRK napisał/a:

ile to jest mniej więcej na 1 rozruch, na 100 km?? jak to można określić

Nie wiem na ile Ci pomogę, bo mam zwykłą instalkę i silnik 1.8 (126KM), ale mi przy większości krótkich odcinków (do 10km) i trasie średnio 2 razy na tydzień potrafi zjeść od 1 do 1,5 litra benzyny na 100km+ zużycie gazu. Odpalam na benzynie i po jakiejś minucie ręcznie przełączam na gaz. Jeśli bedziesz miał sekwencję to przełączanie na gaz następuje przy określonej temp. silnika. Najlepiej skonsultuj się z tymi którzy będą Ci instalować gaz, żeby ustawili taką temperaturę, żeby za dużo drogocennej benzynki nie jadł :) , bo 6 cylindrów na zimnym silniku to ma apetyt:).

mar111cin - 04-07-2009, 10:31

posiłkując się spritmonitorem.de wychodziło że w zimie spalał mi około 1l benzyny na 100, a teraz latem zeszło to do około 0,5l (następny wynik będzie ze sporym przekłamaniem, bo ojciec zmamejował i pojeździł troche na benzynie, pomyliły mu się kontrolki)
KaWu - 06-07-2009, 15:08

Ostatnio ktoś pisał, że silnik 2,5 na sekwencji bierze przy ~20km przebiegu ~1 litr Pb na 100 km. Dużo zależy od instalacji i przebiegów bo może brać i 2litry.

andi18, napisał/a:
Najlepiej skonsultuj się z tymi którzy będą Ci instalować gaz, żeby ustawili taką temperaturę, żeby za dużo drogocennej benzynki nie jadł , bo 6 cylindrów na zimnym silniku to ma apetyt:).

ZTCW to lepiej dać przy wyższej temp. przełączanie, niż przy niższej. M. in. nie brudzą się tak wtryskiwacze.

packman13, nie chcialbym cie martwić ale.... już sam reduktor Tomasetto Alaska masz lipny. Rzeczywista moc jaką on obsłuży to niecałe 100KM. Znajomy już w Lancerze z silnikiem 4G92 (113 km) nie dawal z nim rady. Druga sprawa że nie będzie ci trzymal ciśnienia. Jaki masz teraz mnożnik na LPG i jakie ciśnienie ustawione :?:
O wtryskach dużo nie będę pisał - tanie są, ale będziesz musial je kalibrować co jakiś czas u gaziarzy...

packman13 - 06-07-2009, 22:19

Nie wiem ile on obsłuży i nie wiem ile mam ciśnienia ale jechałem już nim 220 na gazie i bez żadnych problemów jeśli chodzi o przyspieszenie jest takie samo jak na benzynie. więc póki co nie mam żadnych zastrzeżeń. Gość który mi to montował robi w tym już wiele lat i ma masę zadowolonych klientów którzy mi go polecili i co drugi samochód u niego robiony ma silnik 2.5 lub większy więc mu zaufałem. A jak będzie to się okażę z czasem.
Pozdrawiam

KaWu - 07-07-2009, 09:06

packman13, napisał/a:
Nie wiem ile on obsłuży i nie wiem ile mam ciśnienia ale jechałem już nim 220 na gazie i bez żadnych problemów jeśli chodzi o przyspieszenie jest takie samo jak na benzynie. więc póki co nie mam żadnych zastrzeżeń.

Sprzwdź tylko ile ci spala na 100km gazu a ile paliwka. Bo jest też coś takiego jak dotryski itp. Już w jakimś temacie pisałem że znajoma miała Polo co prócz spalania lpg dopalało sobie 3 litry Pb na 100 :) Nie litrażowała i nie wiedziała, że jej tak spala. Później po tym wyszło że reduktor klękał i nie trzymal ciśnienia przy butowaniu.

Możliwe że masz wszystko w porządku. Nie odbieraj moich postów jako atak-jak ja się kiedyś dopytywałem (bo też byłem zielony) to tak samo mnie nakierowywano. A ciągle się uczę :)
Mowi się, że 90% sukcesu to poprawnie zalożona istalacja. Więc jak masz dobrze założone to pozostanie cieszyć się jazdą.
Pozdrawiam

packman13 - 07-07-2009, 11:45

Gość który mi zakładał zapewnił mnie że nie będzie palić benzyny tylko sam gaz bo pytałem się go o to. Ponieważ zanim założyłem gaz to przeczytałem dokładnie wszystkie posty tu na forum i na forum lpg i zwracałem uwagę na to co oni tam pisali. Jeśli chodzi o spalanie to pierwszy zbiornik spalanie miałem 17litrów gazu ale cały czas jeździłem [EDIT by MOD Punkt 10 regulaminu: Mitsumaniaki popierają akcję Stop wariatom drogowym - dlatego zanim napiszesz coś o swoich dokonaniach drogowych zastanów się trzy razy !!!] A następny zbiornik gdzie jeździłem już normalnie czyli nie przeciągałem bardzo na biegach i jeździłem do 140 spalił mi 11 więc jestem zadowolony.
I spoko nie odbieram tego jako atak tylko dyskusję:)
Pozdrawiam

KaWu - 07-07-2009, 12:28

A benzyny nic nie pobrał w tym czasie :?: :?:
andi18 - 07-07-2009, 17:54

packman13 napisał/a:
Gość który mi zakładał zapewnił mnie że nie będzie palić benzyny tylko sam gaz bo pytałem się go o to......... A następny zbiornik gdzie jeździłem już normalnie czyli nie przeciągałem bardzo na biegach i jeździłem do 140 spalił mi 11 więc jestem zadowolony.

:axe: Chyba musisz zmienić gazownika...bo ten jakieś niestworzone rzeczy opowiada.
Przy rozruchu bardzo ale to bardze wskazane jest używanie benzyny..Jeśli rzeczywiście miałby nie palić Ci wogóle benzyny, to po jakimś czasie nie będzie jeździł na benzynie wogóle, wtryski benzynowe nieużywane szybko "padną", nie mówiąc o kondycji całego silnika...
Co do spalania 11 litrów jest do ustawienia w silniku 2.5, ale jeśli nie jest to tylko trasa, to jest to zbyt uboga mieszanka gazu, która również powoli ale skutecznie będzie wykańczać serducho twojego miśka...
PS No chyba że mówiy o 2 różnych kwestiach: spalania Pb przy rozruchu, i spalania Pb podczas jazdy na LPG, w tym drugim przypadku nie powinien palić benzyny . :D Ale licz się z tym że zanim się przełączy na gaz "to swoje weźmie". Wielu o tym zapomina i liczy tylko koszty gazu na 100km....

packman13 - 07-07-2009, 22:15

Nie zrozumieliśmy się. Oczywiście że na rozruch pali benzyne nawet mu powiedziałem żeby ustawił wyższą niż standardowa temperatura przełączania się na gaz aby tylko z silnikiem nic się nie działo. Pisząc że nie pali benzyny miałem oczywiście na myśli że po przełączeniu się na gaz. A jeśli chodzi o moje trasy to ja w ogóle nie jeżdżę po mieście i nie stoję w korkach tylko dłuższe odcinki typu 50km na raz wynika to z tego że mieszkam w małej miejscowości.

A tak z ciekawości jak według Ciebie andi18 odpalać auto na gazie przy sekwencyjnej instalacji gazowej? Bo z tego co ja wiem to się nie da. No chyba że znasz jakiś sposób?

andi18 - 08-07-2009, 00:19

packman13 napisał/a:

A tak z ciekawości jak według Ciebie andi18 odpalać auto na gazie przy sekwencyjnej instalacji gazowej? Bo z tego co ja wiem to się nie da. No chyba że znasz jakiś sposób?

Masz rację nie zrozumieliśmy się, no nie powinno się dać, aczkolwiek przy naszych niektórych super fachowcach wszystko jest możliwe :)

Marcino - 08-07-2009, 01:05

Przy Stagu sie da, trzymasz przycisk od przełącznika LPG wciśniety, przekręcasz kluczyk w stacyjce i od razu masz LPG..:)
POzdrawiam

packman13 - 08-07-2009, 07:27

Dobrze wiedzieć na wypadek gdyby benzyny zabrakło :D