[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Odpowietrzenie hamulców
polaff - 04-07-2012, 23:20
plecho1 napisał/a: | przy odpowietrzniku to nie da rady | ale ze względu na to, że odpowietrznik jest wiercony centralnie to jest doskonałym materiałem do dalszego rozwiercania. Ważne by rozwiercać stopniowo i równolegle aż do pozbycia się problemu. Jest to temat do zrobienia.
plecho1 - 04-07-2012, 23:38
Odniosłem się jedynie do wykrętaka, rozwiercanie jak najbardziej i do tego na wiertarce stołowej.
arturj123 - 17-07-2012, 09:04
Z tego co doczytałem, należy odpowietrzać hamulce przy odpalonym silniku. Czy nie będę miał problemu z kontrolką ABS-u ? Auto nie stoi na kołach, czyli pewnie zapali się czujnik kontrolka. Powinna potem bez żadnego problemu zgasnąć?
KaWu - 17-07-2012, 09:17
arturj123 napisał/a: | Czy nie będę miał problemu z kontrolką ABS-u ? Auto nie stoi na kołach, czyli pewnie zapali się czujnik kontrolka. |
Póki nie zapniesz napędu to się nie powinna zapalić.
arturj123 napisał/a: | Powinna potem bez żadnego problemu zgasnąć? |
Po przejechaniu krótkiego odcinka powinna zgasnąć sama.
arturj123 - 19-07-2012, 20:47
CZy jeśli na nieodpalonym pedał jest twardy ( cały czas) a po odpaleniu mięknie (na pewno jest nieprawidłowy) to czy mogę stwierdzić, że zapowietrza się przy pompie ABS? Podejrzewam, że złe rurki mi dorobili i tam przepuszcza (przy okazji wycinania korektora siły ham.)
Mógłby ktoś u siebie sprawdzić jak są połączone rurki z ABS-u (RR i RL oznaczenia) do korektora? w temacie o korektorze pisali, że jest coś źle opisane więc chciałbym się upewnić...
plecho1 - 19-07-2012, 21:50
Po odpaleniu zawsze pedał trochę zmięknie bo wtedy zaczyna działać wspomaganie hamulców. Jeśli pedał ucieka dużo głębiej niż zawsze i jeśli przy delikatnym hamowaniu tak przy około 40 km/h z puszczoną kierownicą auto będzie ściągać, to pewnie układ jest jeszcze zapowietrzony.
arturj123 - 19-07-2012, 22:29
Niestety u mnie cały czas miękki praktycznie do podłogi. Rozkręciłem, zobaczyłem i stwierdziłem, że końcówki dorobionego przewodu prawdopodobnie źle dobrane... Jutro dalsze prace, zobaczę co wyjdzie po poprawie tych końcówek.
plecho1 - 19-07-2012, 23:12
To jeśli nie ma szczelności, to faktycznie nie da się odpowietrzyć. Trzeba najpierw z tym się uporać.
arturj123 - 20-07-2012, 18:17
Zakończyłem (mam taką nadzieję) walkę z hamulcami. Poprawiłem końcówki przewodów, faktycznie tam się zapowietrzał. Jednak nadal jest trochę inaczej niż był poprzednio.
Nie wiem czy to do końca wina usunięcia korektora czy może innego problemu. Mianowicie na postoju, przy włączonym zapłonie pedał jest niżej jak był przed "operacją". Podczas jazdy jest normalny.
Podkreślam, że nie jestem pewien czy to ma coś wspólnego z tym korektorem. Diagnosta mówił by spróbować jeszcze jutro odpowietrzyć.
Ogólnie auto hamuje bardzo dobrze, byłem na badaniu i wszystkie wyniki w porządku. Przód ok2.5kN, tył 2kN.
komarsnk - 04-09-2012, 19:03
Czy podczas zmiany płynu warto jest czymś przepłukać układ? Jeśli tak to czym? I jak to najlepiej zrobić?
Podejrzewam, że płyn był zmieniany wieki temu - ja jak kupiłem w lutym zeszłego roku tak do tej pory też nie zmieniałem... Jak go najlepiej wydostać z układu? Przez odpowietrzniki czy trzeba wyjmować tłoczki? Sorry za laickie pytania ale nigdy tego nie robiłem Tłoczków też nie miałem przyjemności wyjmować
arturj123 - 04-09-2012, 19:58
Zerknij na 1 stronę tematu. Post Matejko:
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
komarsnk - 04-09-2012, 20:05
No patrz.. Przeglądałem temat dwa razy i nie zwróciłem uwagi na taki skromny post
Dzięki
Anonymous - 23-09-2012, 16:30
Dwa miesiące temu wymieniłem komplet gumek do regeneracji zacisków/tłoczków hamulcowych (dwutłoczkowe). Oczywiście nasmarowałem i odpowietrzyłem wg tutka. Po miesiącu czuje jak zaczyna mi uciekać pedał pod nogą, jednego dnia ledwo wyczuwalnie, drugiego już mocniej, trzeciego musiałem już dwa razy nacisnąć aby dobrze chwycił. Nic mi ze zbiorniczka nie ubyło więc odpowietrzyłem powtórnie i myślałem że już będzie spokój a tu znowu po miesiącu to samo.
Stąd moje pytanie gdzie i jak szukać przyczyny nieszczelności?
Owczar - 23-09-2012, 16:43
Sprawdź na łączeniu przewodów tam gdzie odkręcałeś. Miałem podobny problem. Sączyło mi się z przewodu wkręcanego w zacisk. Ale bardzo możliwe, że źle złożyłeś zaciski i masz nieszczelność właśnie tam. Nie miałeś wżerów na tłoczkach?
Anonymous - 23-09-2012, 18:34
Wżery na dwóch tłoczkach były i wsadziłem je do jednego zacisku, który też nie najlepiej wyglądał aby całość w przyszłości wymieć.
|
|
|