Nasze Miśki - Moja Carisma SOHC
koszmarek - 28-04-2013, 21:34
fajnie siedzi Piwor
Piwor - 28-04-2013, 21:38
scoratir, wygląda spoko. Nie mam czasu i chęci się za to zabrać, lecz niestety będę musiał.
koszmarek, Ania mówi, że jeździ się spoko. Znajomy już jęczał, że za twardo. Dla mnie jest zacnie.
koszmarek - 28-04-2013, 22:20
no to najważniejsze, że Ani jest spoko... eeee znaczy Tobie
Piwor - 01-05-2013, 16:43
No i zaczęła się drobna grzebka, później dorzucę więcej zdjęć.
Piwor - 03-05-2013, 16:54
A tutaj zdjęcie z grzebki:
Wyczyszczone popychacze, kolektor ssący, przepustnica, kanały dolotowe w głowicy.
Wymieniony rozrząd,olej 5W30 GM, uszczelniacze wałków i wału, paski wieloklinowe, uszczelka dekla, kolektora, płukanie silnika oraz pomalowanie osłony termicznej kolektora wydechowego.
Rozmyślam nadal nad zaślepieniem EGR'a.
Teraz silnik wygląda tak:
Silnik ucichł, słychać tylko cykanie wtryskiwaczy, może ma nieco więcej mocy, na pewno płynniej się wkręca. I najważniejszy punkt nie puszcza dymków przy zmianie biegów na wysokich obrotach.
emfranc - 15-05-2013, 19:42
Piwor, pięknie utrzymana Cari - gratuluję. Moja ma już prawie 320kkm przelatane i zaczęła od jakiegoś czasu więcej pić. Myślę o dokładnym wyczyszczeniu dolotu, wymianie uszczelki dekla ( kilka kropel pojawiło się w kanale jednej ze świec) i zastawiam się co zrobić z EGR przy okazji tych zabiegów.
Pewnie robiłeś to sam, więc mam kilka pytań:
Jakich środków używałeś do czyszczenia tej przeklętej sadzy?
Jakiej firmy uszczelka pod dekiel?
Ile czasu może zająć nieśpieszny demontaż, dokładne czyszczenie oraz ponowne poskładanie wszystkiego? Nie rozbierałem tego jeszcze, ale mam gdzieś fotomanual i myślę, że sobie z tym poradzę. Chciałbym tylko wiedzieć ile czasu rezerwować i jak rozplanować sobie inne zajęcia na czas przymusowego postoju
Co mnie czeka jak przypadkowo wpadnie jakaś śrubka lub podkładka do którejś z komór widocznych na zdjęciu? Wyląduje w misce czy w wydechu ?
Co to za kozacki filtr powietrza . Ładnie wygląda - a co daje w praktyce?
Zaślepiłeś EGR w swoim?
Piwor - 15-05-2013, 23:38
emfranc, więc tak:
Chemia do silników Kagera z Karecherem.
Elring, może być Reinz jeszcze.
Nie wiem ile godzin dziennie miałbyś na takie zabiegi. Zdjęcie kolektora, czyszczenie wymiana uszczelki dekla to pewnie 6-8 godzin.
Kup magnes na teleskopowym kijku jeśli ma coś wpadać. Do miski nie spadnie, a w wydechu nie znajdziesz, bo prędzej zawory dostaną czadu.
Stożek daje dźwięk.
Myślałem nad tym, ale nie zaślepiłem. Zawsze mogę to zrobić.
Poza czyszczeniem kolektora rozpinałem rozrząd, zdejmowałem głowiczkę z wałkami i czyściłem popychacze, bo klekotały. Wyczyściłem kanały dolotowe w głowicy - tam jest najwięcej syfu i największe problemy stwarza. Do tego poszedł nowy rozrząd, komplet uszczelniaczy, i rop do popychaczy.
W razie czego - pytaj.
Piwor - 19-05-2013, 20:01
Jak to wygląda?
Opony 225/45/17, oczywiście są za szerokie.
Juiceman - 19-05-2013, 20:18
Mam dystanse jakbyś chciał. Wcześniej jak kupowałem felgi to też były takie szerokie kapcie. Ówczesny właściciel na tył wrzucił dystanse. No chyba że zmienisz kapcie na 205-215;>?
Piwor - 19-05-2013, 20:47
Juiceman, dystanse? Na tył? do czego? Docelowo 205/40/17.
Podziękowania dla Tobas'a, za użyczenie felg.
Juiceman - 19-05-2013, 20:51
Piwor też się nad tym zastanawiałem czemu tył xD
Piwor - 19-05-2013, 20:53
No dobra, ale po huk dystans, jak tam i tak koło się nie chowa i błotnik nachodzi na bieżnik.
Co gość chciał dystansować?
Juiceman - 19-05-2013, 20:58
W galu się chowa koło z dystansem i bez. Raczej poprawa wizualna ?Nie wiem ja nie montowałem u siebie tego.
Hugo - 19-05-2013, 20:58
To się nazywają idealnie wypełnione nadkola
Piwor - 19-05-2013, 21:00
Hugo, tak i tak chciałem. Z Eibachem ma szanse to sensownie zagrać.
Juiceman, w galu 17 robią się małe.
|
|
|