Forum ogólne - Ludzie! Powstrzymajcie mnie bo zgrzeszę (z nową Sportage)!
color1 - 03-09-2010, 22:40
wszystko zależy od techniki jazdy, nawet dieslem przy ciężkiej nodze i gorączkowej jeździe w mieście (tylko po co) spalisz 15 L. Na obecnym tankowaniu poruszam się tylko po wawie, spokojnie, bez szarżowania (głównie w korkach, ale też po godzinach) - spalanie 10.2 więc nie przesadzajmy...
na czym polegały słabe recenzje tego silnika ? wszystko określają parametry techniczne moment faktycznie zaczyna się powyżej 4k obr ale powiem szczerze że czuć go bardzo wyraźnie - auto także nie jest zawalidroga ze swoimi 163 km
co by nie pisać i dywagować, jestem z kii bardzo, bardzo zadowolony...
Morfi - 05-09-2010, 14:23
Chyba jest to fizycznie nie możliwe. 15 l na 100km .
Mój może na torze wyścigowym tyle pali
jaca71 - 05-09-2010, 15:28
Morfi napisał/a: | Chyba jest to fizycznie nie możliwe. 15 l na 100km . |
Jak nie jest możliwe? Mój z bliźniaczym silnikiem jeśli się postaram w mieście pali 17, Jeśli się nie postaram to w okolicy 12-13. A jak staram się oszczędzać to 9-10 a mój waży tylko 1335kg
gzesiolek - 05-09-2010, 15:34
Morfi, zapraszam do Krakowa, zareczam Ci wybor takiej trasy zrobienia 100km, ze nawet jadac super eko bedziesz blisko 15l/100km
Morfi - 05-09-2010, 15:34
jaca71, Ty masz 2.0 a to 1.6.
Mam ciezka noge i nigdy nie miałem takiego spalania.
gzesiolek - 05-09-2010, 15:53
Morfi, a jezdziles po miescie typu Krakow/Warszawa w odcinkach do 10km...
jak trafisz pechowo to mozna calkiem szybko spalanie wiwindowac... choc srednia z baku zeby 15l/100km wyciagnac to trzeba specjalnie chyba trase i styl dobierac...
jaca71 - 05-09-2010, 17:06
Morfi napisał/a: | jaca71, Ty masz 2.0 a to 1.6.
Mam ciezka noge i nigdy nie miałem takiego spalania. |
Było napisane:
Cytat: | Myslałem o benzynie 2.0 ale po zobaczeniu recenzji HYUNDAYA ix35 z tym silnikiem i słabych recenzjach mam mieszane odczucia. Podobno spalanie 15 litrów w mieście w korkach to norma..... |
ICECOOL - 10-09-2010, 09:33
Ja od siebie dodam, że jestem w 95% przekonany, iż wybiorę Sportage, a nie Asx`a.
jan1994 - 13-09-2010, 20:59
Mi również podoba się nowy Sportage, ale zawsze jest jakieś "ale". Dzisiaj postanowiłem obejrzeć sobie egzemplarz wystawowy w salonie i zauważyłem bardzo złe spasowanie klapy bagażnika w jej górnej części. Być może to mankament tylko tego egzemplarza ....
Hubeeert - 13-09-2010, 21:09
color1 napisał/a: | nawet dieslem przy ciężkiej nodze i gorączkowej jeździe w mieście (tylko po co) spalisz 15 L. |
Taaaa.... chyba autobusem
No offence color1 ale wyglądasz mi na dywersanta z hyundai Motor Poland
jurekschroda - 14-09-2010, 12:17
Cytat: | Taaaa.... chyba autobusem |
No chyba, że masz Navarę
Cytat: | No offence color1 ale wyglądasz mi na dywersanta z hyundai Motor Poland |
Coś jest na rzeczy... no color1, przyznaj się...
color1 - 14-09-2010, 14:24
jurekschroda napisał/a: |
Coś jest na rzeczy... no color1, przyznaj się... |
nie mam do czego się przyznawać poza tym, że jestem szczęśliwym posiadaczem nowej sportage ale jakby przed-przedmówca pofatygował się do prześledzenia moich wątków na tym forum (oraz forum mazdy) to wywnioskuje, że z ostatecznym wyborem nie było tak łatwo
dodam może jako ciekawostkę raport spalania z trasy weekendowej: wawa-gdansk-krynica.m-wawa w tym pół dnia płynnej jazdy po gdańsku, bezkorkowy wlot do wawy, 2 osoby, średnia prędkość 86 km z całej trasy, śr. zużycie 7.2 - więc chyba nie jest tak źle... (o ile komp nie kłamie)
jurekschroda - 19-09-2010, 09:11
Oststnio trafiła się przejażdżka sportage.... pomyślałem - zobaczymy co skusiło kolege color1 W ASXie chętnie bym zobaczył mocniejsza benzynkę, tego brakuje - ale... kilkanaście km miałem okazję przejechać się dieslem... w porównaniu do asxa, wysiada i tyle. Ani ta moc, ani to wciśnięcie w fotel, ani ta dostępność momentu obrotowego. Mam coraz większy szacunek do inżynierów mitsu za diselka 150 KM.
O spalaniu nie piszę, bo za krótko jechałem.
Wnętrze na pierwszy rzut oka ładne - bo jasne.
Tego też brakuje w asxie - jaśniejszych wnętrz. Wracając do kijanki - czar pryska po przyjrzeniu się. Ale to tylko moja opinia.
Posumuję krótko, bo taka też była przejażdżka - wnętrze ok, silnik sie chowa przy mitsu , zawiecha mniej nerwowa, ale na zakrętach bardziej się kładzie na boki.
Na razie tyle.
jan1994 - 23-09-2010, 12:15
jan1994 napisał/a: | ... i zauważyłem bardzo złe spasowanie klapy bagażnika w jej górnej części... |
Dzisiaj pooglądałem sobie egzemplarze ASX stojące w salonie i również w jednym z nich spasowanie klapy bagaznika też było kiepskie. Japończycy powoli zaczynają wypuszczać niedoróbki - cóż takie czasy - najważniejsza kasa
jaca71 - 23-09-2010, 12:19
jan1994 napisał/a: | Dzisiaj pooglądałem sobie egzemplarze ASX stojące w salonie i również w jednym z nich spasowanie klapy bagażnika też było kiepskie. |
Skoro trafił jako ekspozycyjny to możne model przedprodukcyjny? Albo spadł z lawety?
|
|
|