[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fotele w Lancerze - wygodne czy nie?
Mitsu_Gawlo - 10-09-2016, 13:48
Wg. mnie fotele są w miarę wygodne. Dobrze znoszę dłuższe podróże 500km. Niestety, trzymania w zakrętach nie ma żadnego.
Z jednej strony nawet większa osoba się zmieści wygodnie, ale z drugiej przecież to lancer, coś tam powinno wystawać po bokach. Jechałem zwykłą kilkuletnią meganką i coś po bokach foteli miała. Nie mówię o Recaro. Trzymanie boczne to też trochę bezpieczeństwo bierne. Lepsze czucie samochodu w zakrętach i bezpieczeństwo przy nagłych manewrach.
Poradniki mówią aby oparcie fotela było blisko pionu a nogi mogły swobodnie wcisnąć do końca sprzęgło i hamulec, a przy tym pozostać lekko ugięte. Ciało wciśnięcie w fotel. Tak mam ustawione fotele. Jednak każda inna osoba odsuwa po mnie fotel np. mechanik w warsztacie. Jak można jeździć z tak oddalonym fotelem?
marco661 - 07-11-2016, 17:00
Wygodę podróżowania w fotelach Lancera określam jako średnią, dorzucę trochę z innej beczki ale też o fotelach, otóż fotel kierowcy w moim samochodzie przy przebiegu 15 tys. dostał luzu na prowadnicach. Przy wsiadaniu tak jak by się prowadnice na których jest umieszczony"uginają"a przy wysiadaniu sprężyście podnoszą co powoduje głuchy stuk, odczuć go też można przy ostrzejszym hamowaniu. Czy spotkał się już ktoś z podobnym problemem ?
Oczywiście zgłoszę problem w ASO z racji 5 letniej gwarancji.
lobuzek - 13-11-2016, 21:33
Miałem podobny problem. Pomogła wymiana stelaża fotela na gwarancji. Czekałem na jego sprowadzenie chyba z 2 miesiące, ale jest super. U mnie luz zrobił się na prowadnicy lewej i był niewielki, ale wyczuwalny, co mnie strasznie denerwowało. Stelaż występuje w całości, nie ma szans nic z tym zrobić, więc pozostaje tylko wymiana. U mnie robiło to ASO w Łukanowicach (Tarnów) i jest wszystko ok.
marco661 - 13-11-2016, 21:38
Sprawę już mam zdiagnozowaną, wymiana stelaża siedziska fotela, też dostałem informację w ASO, że okres oczekiwania na tą część może wynosić ok 1 miesiąc, ale okazało się że zamknie się wszystko w tygodniu czasu więc już w środę jadę na wymianę. Mam nadzieję, że w fotelu pasażera nie wystąpi podobny problem.
Pavlo - 22-07-2017, 17:29
Witam,
mam pytanie czy wyjmował ktoś może fotel kierowcy z Lancera sedan w wersji Invite? Może ktoś doradzi jak to najlepiej zrobić oraz jak odłączyć kable od poduszek w fotelu?
mazin - 22-07-2017, 18:38
Pavlo napisał/a: | Witam,
mam pytanie czy wyjmował ktoś może fotel kierowcy z Lancera sedan w wersji Invite? Może ktoś doradzi jak to najlepiej zrobić oraz jak odłączyć kable od poduszek w fotelu? |
Przed odłączeniem odepnij klemy. Przy zdejmowaniu zaślepek uważaj, bo łatwo połamać czarne uchwyty (najlepiej je zdejmować oburącz, rozszerzając delikatnie na boki i podważając z zewnętrznej strony). Potem klucz nasadowy (nie pamiętam, ale chyba 15 albo 17), odkręcasz śruby, przechylasz do tyłu, odpinasz wtyczki (są dwie - poduchy i napinacz - trzeba nacisnąć zatrzask) i voila! Jeśli pod fotelem masz wzmacniacz, to należy też pamiętać o jego okablowaniu.
W sumie proste, jak budowa cepa.
|
|
|