Nasze Miśki - Jak wino...
Andrew - 20-12-2010, 14:21
sveno na pewno będzie niski. Ja miałem w swoim 14 założone na zimę zwykłe 175/70 i strasznie niski był samochód(tylko, że miałem cały komplet), a tu masz 13/105/70, wydaję mi się, że może być problem. Ewentualnie mogę zobaczyć zwykłą 13 od lancera do mojego gala jak to będzie wyglądało...
sveno - 20-12-2010, 15:05
andrew84 napisał/a: | 13/105/70 | to jest 14 cali nie 13
jak sobie to szybko przeliczyłem: średnica koła normalnego to 63cm a tej dojazdówki 50cm więc auto siądzie o około 7cm, ale wiadomo, że to bedzie uzywane tylko w sytuacji awaryjnej i tylko na dojechanie do najblizszej wulkanizacji, zaryzykuje, 30zł to nie pieniądze a może się nada, zważywczy na fakt i dojazdówka będzie 2x mniejsza od normalnego koła, jak nie to będe szukał innego
Endrju dzieki za pomoc i chęci, ale nie chcę Cię nawet prosić o bezsensowne wymienianie kół przy takich mrozach
Andrew - 20-12-2010, 15:26
sveno napisał/a: | to jest 14 cali nie 13 | Fakt nie zauważyłem sveno zamów 30 PLN to nie pieniądze Przecież chyba nie masz zamiaru łapać ciągle gumę
Jackall - 22-12-2010, 20:36
Dorzucę swoje dwa grosze..
Kiedyś myślałem o kupnie dojazdówki do omegi ale wtedy sprzedawca mi powiedział, że do takiego ciężkiego auta jest to wielce nie zalecanie a różnica w wadze do Galanta jest jakies 150-200kg na plus dla Gala.
Z drugiej jednak strony
sveno napisał/a: | ...bedzie uzywane tylko w sytuacji awaryjnej i tylko na dojechanie do najblizszej wulkanizacji... | więc powinno wytrzymać takie naciski, pod warunkiem oczywiście, że opona jest w dobrym stanie. Pytałeś o datę jej produkcji? Żeby się nie okazało, że jest z 1990r
Czytałem też w którymś poście, że EA chyba z początku produkcji wychodziły na kołach 14"
sveno - 22-12-2010, 21:58
Jackall napisał/a: | że do takiego ciężkiego auta jest to wielce nie zalecanie |
dlaczego? Uzasadnił to jakoś? opona ma indeks nośnosci do 500kg a predkosci do 130km/h biorac pod uwage fakt ze jak ją bede zakładał to tylko na tył powinna wytrzymać. Trzeba pamietac ze te 500kg wytrzyma przy 130km/h a zalecana Vmax na dojazdowce to 80km/h a przy tej predkosci ta opona powinna wytrzymac jeszcze wiecej.
Jackall napisał/a: | różnica w wadze do Galanta jest jakies 150-200kg na plus dla Gala. |
czyli ze Gal jest cięższy?
Z tym kołem jest tak, że znając moje szczescie to jak bede woził jakiekolwiek koło zapasowe to pewnie nie uzyje go nawet raz, ale gdy go tylko wyjmę z bagażnika, kapcia złape po 10km (jedno z praw Murphy'ego ) wiec wole miec byle co i w razie przypadku wystrzału 20 letniej opony jechac nawet na tej feldze za 30zł niż szlifować alusy lub dzwonic po pomoc drogową.
A głównym kryterium które jest za dojazdówką jest rozmiar!!! Zdarza mi się podóżować z kompletem pasażerów i np, dzisiaj ludzie trzymali bagaze na kolanach bo bagażnik zawalony m.in. przez koło
Jackall - 23-12-2010, 23:01
sveno napisał/a: | Uzasadnił to jakoś? | To było właśnie dziwne bo to był handlarz i o dziwo nie chciał wciskać na siłę, tylko powiedział że nie poleca. Poza tym to było kilka lat temu i nie pamiętam dokładnie słowo w słowo co mówił
sveno napisał/a: | czyli ze Gal jest cięższy? | tak
Doskonale rozumiem Twoje racje, nie neguje sensu dojazdówki.
Pewnie gdybym miał gaz to też bym pomyślał nad tym. A jeśli opona ma indeks nośności do 500kg to ok.
sveno - 24-12-2010, 14:01
koło przyjechało wczoraj, szok, wyglada jak od taczki- w sensie ze takie małe od razu lewarek, tył auta w góre i mierzenie, otwór centrujący ok, rozstaw śrób też, nic nie trze, potrzebna bedą inna nakrętki, bo te od alusów nie za bardzo chca wspołpracować z tą felgą, ale dokręciłem, auto w dół i wszystko było ok, prześwit troche mniejszy, ale jeszcze znosny (dobrze ze zawias jest seryjny) no i jest tak jak mówił Jackall, opona ma 19 lat ale trzyma powietrze, nie wygląda na zrzesiałą, przejechałem na niej 500m i daje rade zakup na plus, bo bagażnik powiekszył mi się o dobrą walizkę
KaWu - 25-12-2010, 19:19
sveno napisał/a: | jest tak jak mówił Jackall, opona ma 19 lat ale trzyma powietrze, nie wygląda na zrzesiałą, przejechałem na niej 500m i daje rade |
Obys dluzej nie smigal z koniecznosci.
Moj tato ostatnio holowal znajomego kilkanascie km po tym jak mu pekla zapasowka. Oczywiscie szybciej przebil opone normalna na wiosce.
Zapasowke kupil ju z autem na poczatku roku i teraz po zobaczeniu daty prod. opona miala 16 lat i jeszcze kolce. Ujechal na niej kilkanascie km i szczelil bok opony ...
Jak bedziesz musial jechac na swojej to zalecam ostroznie.
sveno - 02-01-2011, 16:28
Kolejne małe ale jakże denerwujące awarie: zdechła żarówka w prawym reflektorze oraz swój żywot zakończyła linka w maszcie anteny tak to wygląda:
wiem ze ktoś na forum naprawiał to skracając maszt, ale u mnie jest to nie wykonalne, pozostaje jakas uniwersalna antena przy której trzeba bedzie troche porzeźbić, ale mam jeszcze jeden pomysł, ta linka jest plastikowa i zauważyłem, że mało elastyczna, kupie odpowiedniej grubości żyłkę do kosiarki i spróbuję ponacinać ząbki na niej, może się uda, puki co antena wysuwa się i wsuwa ręcznie
No i miałem nieprzyjemne spotkanie ze słupkiem oddzielającym chodnik od jezdni, na pewnym osiedlu w Nowym Sączu, wiadomo jak to osiedlowa droga mocno oblodzona i wyślizgana, przez ruszające/hamujące auta, do tego spadło 2cm śniegu i przy skręcie w lewo Gal ujawnił swoją podsterowność (nie ukrywam, że to moja wina) pomimo tego, że jechałem 10-15km/h zatrzymałem się na słupku uszkodzenia są minimalne- zderzak pękł i został odcisk tej rurki, na szczęscie lampa i halogen całe, nie wiem co pod spodem, ale niedługo zdejme ten zderzak i go troche wyprostuje, to przy okazji wyjdzie na jaw czy belka cała, ale podejrzewam, że nic jej nie jest. Nie będę tego narazie naprawiał, czekam na jakieś fundusze i planuje zmienić zderzak na SE albo Avance a to kosztuje (kompletny zderzak, z halogenami + malowanie około 1,3tys zł)
No i pora na podsumowanie roku autem przejechałem ponad 6,5kkm w 3,5 mies to chyba normalny wynik, nie licząc zgrzytów dwójki i awarii anteny nic się z nim nie działo, spalanie na poziomie 10-11lgazu/100km w trasie (zazwyczaj jeżdżę z kompletem pasażerów) oraz 13-14l w mieście troszkę przeraża, ale jest akceptowalne, zwłaszcza, że zdarza mi się korzystać z całego dostępnego zakresu obrotów silnika (ten dzwięk V6 paraliżuje ) ocena ostateczna 4 z małym plusem to jak na 13-letnie auto nieźle. A na koniec fotki "przebiegomierzu"- weszło 100tys, obiecałem sobie, że uwiecznie ten moment
robertdg - 02-01-2011, 16:38
sveno, a nie możesz zaadoptowac masztu od innego auta np. http://moto.allegro.pl/ma...1390076159.html
sveno - 02-01-2011, 16:48
robertdg niegłupia opcja, teraz rozumiem o czym pisali w FAQ bo wczesniej myslalem, że chodzi o zastąpienie anteny takim czymś http://moto.allegro.pl/an...1391190533.html
Krzyzak - 03-01-2011, 07:38
ja zmieniłem na maszt od daewoo - 30 zł i antena jak nowa
sveno - 04-01-2011, 11:49
musze się pochwalić:
dzisiaj Gal znakomicie sprawdził się w roli karetki, bardzo sprawnie pokonał trasę z Łobzowa do Wieliczki a potem do szpitala Ujastek (około 30km po mieście) dotarliśmy na czas, a oto zdjęcie małego Filipa, o którego cała ta afera o 2 w nocy się toczyła
chłop jak dąb a na zdjęciu ma 1,5h powitajcie nowego mitsumaniaka (nie ma wyboru ale profilu na forum na razie nie będzie maił) pozdrawiam
mkm - 04-01-2011, 12:02
sveno, gratulacje!
SiM - 04-01-2011, 12:09
sveno, najszczersze gratulacje
|
|
|