To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma Exlusiv by RoBSoN

carismamaniac - 19-10-2011, 20:28

tak myślałem że malowanie bo efekt jak "nówka". też próbowałem róznych sposobów ale widzę że sposób jest tylko jeden :D
clown79 - 20-10-2011, 04:19

zacna ta cari zadowolenia i pytanko jakich mat uzyles do wyciszenia chodzi mi o grubosc...pozdrawiam
RoBSoN_97 - 20-10-2011, 13:10

Dzięki, fajnie że się podoba.
Te co bezpośrednio montowałem na plastyki w bagażniku (czemu na wierzch na plastyki- cel zamierzony, muszę tylko dokończyć, opisałem w poście dotyczącym montażu mat) to są to maty bitumiczne, zmierzyłem grubość maty 3mm, natomiast na dole bagażnika przy butli wygłuszałem taką "wałniastą" czyli, bitumiczna z filcem (taka jak tu http://allegro.pl/apama-m...872237093.html)

carismamaniac - 29-10-2011, 15:08

RoBSoN_97 napisał/a:
LED'y podłączyłem pod przewód od podsufitki w przednim słupku od strony kierowcy, który załącza się przy otwarciu drzwi/bagażnika

witam.
ten słupek to rozumiem że przy przedniej szybie? ostatnio szukałem tych przewodów w środkowym ale niestety nie znalazłem :?
i jak się tam dostać?

RoBSoN_97 - 31-10-2011, 12:19

carismamaniac jak chcesz mogę Ci podesłać na maila zdjęcia jak zakładałem te ledy i fotki słupka -napisz do mnie na priv i podaj swojego maila.
Tak, to jest ten słupek przy przedniej szybie, od strony kierowcy. Osłonę plastykową, słupka po prostu odciągasz palcami, bo jest zamontowana na zatrzaskach.

carismamaniac - 31-10-2011, 20:38

jak jest na zatrzaskach to już sobie poradzę.. dzięki za info
RoBSoN_97 - 16-05-2012, 14:57

odświeżę troszkę temat:
przed zimą trafiły nowe wycieraczki BOSCH'a na przednią szybę, a w między czasie, pomijając wymianę oleju i filtrów od ostatniej wymiany, po zimie tzn. w marcu tego roku wymieniłem zaciski hamulcowe z przodu na nowe z Inter Cars'u, dokładniej to na regenerowane, bo nowych nie ma :( oraz nowe klocki oraz wymiana płynu hamulcowego w całym układzie (przód i tył), tarcze hamulcowe zmienione były równo rok temu, więc hamulce przód - miodzik ;)
a przy okazji jak samochód był u mechanika wymiana oleju na syntetyczny 5W-40 Castrol Magnatec + filtry

zaciski w barwach patriotycznych :D

Wojciech Bogacz - 16-05-2012, 17:00

Oj ładnie się to prezentuje :) ))
RoBSoN_97 - 28-06-2012, 10:24

MOD ANTENY:
16.06.2012r zrobiłem przełącznik do antenty, która wysuwa się automatycznie po włączeniu radia, żeby nie wysuwała się za każdym razem, np. gdy słucham muzyki z karty pamięci czy USB lub płyty. Jak bedę chciał posłuchać radia FM wtedy przełącznik na pozycję włączoną i antena się wysuwa tak jak jest fabrycznie.
Po co ma się antena za każdym razem wysuwać nawet gdy nie jest potrzebna, a w zimę jak znalazł, bo nie zawsze chce się do końca schować, jak na jakiś łączeniach złapie lód.
Na zdjęciu widać dwa przełączniki:
1. dwupozycyjny [0/1] jest od anteny
2. trzypozycyjny [II/0/I] jest od diód - podświetlenie dywaników na przodzie (o tym kilka stron wcześniej)

20.06.2012r przy przebiegu 217.000 km dałem samochód na wymianę wybieraków skrzyni biegów- po interwencji starszego, z 2 tygodnie temu pożyczył ode mnie samochód i powiedział, że ciężko mu było wbić pierwszy i nie raz drugi bieg, reszta mówi bez zarzutu, jak w masło. Ja się troszkę zdziwiłem, bo jeżdżę non-stop i nie zwróciłem na to uwagi, nie raz faktycznie za pierwszym razem 1 nie chciała się wrzucić, lekko chaczyła, ale przy drugiej próbie, bez problemu.
Po wymianie wybieraków, aż miło- wszystkie biegi wchodzą perfekcyjnie za pierwszym razem, 1 i 2 przełożenia precyzyjne, gładziutko wchodzą, z resztą biegów nie było problemów przed wymianą, ale zauważyłem, że przełożenia są precyzyjniejsze, pewnie ze względu, że mały luz na drążku zniknał :D
Koszt wymiany 190 zł (pełen komplet elementów + robocizna).

mystek - 28-06-2012, 13:39

dobry patent z tą anteną :) możesz nagrać filmik jak to wygląda i funkcjonuje?
RoBSoN_97 - 29-06-2012, 11:16

Wygląda wszystko fabrycznie z tą różnicą, że jest przełącznik założony na kablu od sterowania anteny i umiejscowiony w zaprezentowanym miejscu. Sposób funkcjonowania opisałem w poprzednim poście, ale jeszcze raz opiszę dokładnie:
Więc, fabrycznie, bez przełącznika było tak- włączam radio i od razu antena się wysuwa, bez względu na to na czym radio się włącza: MEMORY SD, USB, AUX, CD/MP3, czy radio FM. Maszt anteny był cały czas wysunięty gdy radio było właczone. Po zgaszeniu radia- maszt anteny się chowa.
Jak jest teraz z przełącznikiem: do wyboru są dwie opcje:
- pozycja I - na tej pozycji przełącznik zamyka kabel od sterowania anteny, czyli jest tak jak fabrycznie -> opis powyżej- tak samo.
- pozycja 0- na tej pozycji kabel jest rozdzielony na przełączniku i gdy włączam radio antena się nie wysuwa - a praktycznie zawsze słucham muzyki z karty pamięci, gdy nagle najdzie mnie ochota posłuchania radia czy wiadomości, przełączam radio i "pstryk: przełącznik w pozycję I i antena się wysuwa. A gdy chcę wrócić do słuchania muzyki z nośników zewnętrznych ponownie przełączam i antena się chowa.

mystek co do nagrania filmu prezentującego jak to się sprawdza w rzeczywistości to mogę nagrać, jak nadal mimo opisu jesteś zainteresowany (--> daj znać na pw)

RoBSoN_97 - 13-07-2012, 11:57

W zeszłym tygodniu założyłem nowe żarówki Tungsram H4 12V 60/55W Megalight Ultra 90% specjalnie kupione na wyjazd do Chorwacji, bo na Xenonach nie chcę ryzykować spotkania z niebieskimi za granicą ;P
W sobotę 07.07.2012r polakierowałem dolne, czarne plastyki na srebrny kolor taki jak mam na samochodzie A50. Polakierowałem progi i dół/zakończenie tylnego zderzaka. Poszedł podkład do plastyków, baza - srebrny A50, a na koniec bezbarwny. Poniżej zdjęcia z efektów pracy:

xluki - 13-07-2012, 13:00

Lakier dorabiałeś w mieszalni po kodzie?
RoBSoN_97 - 13-07-2012, 13:21

Tak, lakier zamówiłem w mieszalni podając kod mitsubishi srebrny A50. Koszt puszki lakieru w sprayu 36 zł.
Hugo - 13-07-2012, 14:38

Brakuje akcentów w kolorze czarnym. Np. zaślepki halogenów bym zrobił.