To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Rolka zwrotna paska wieloklinowego

m6riano - 23-03-2011, 13:19

Ja mam taką rolke (na wzór)ale niestety od EA2W i to przed lifta
SWEEPER - 23-03-2011, 14:25

Też posiadam taką rolkę od 2.0 z 97, i czeka mnie wymiana ale swojego czasu (jakieś dwa lata temu) znalazłem rolkę bardzo podobną - niemal identyczną od SIGMY 3.0 więc może pasować PNP.
Niestety nie miałem nic do zdjęcia wymiarów.

coolluk - 23-03-2011, 17:57

spown napisał/a:
Jeszcze nie, pierwszy albo drugi łikend kwietnia

Tez chcialbym wymienic przed swietami bo czeka mnie wyjazd na mazury bede czekal na info o wymiarach :) wtedy dorobilbym sobie na zewnatrz i tylko założył na gotowo spown daj znac :)

[ Dodano: 06-04-2011, 19:55 ]
hehe dzisiaj tak z czystej ciekawości zadzwonilem do ASO Witpol Mitsubishi w Tychach :) (1 raz w zyciu dzwonilem do ASO :lol: )podale ladnie VIN i poprosilem o sprawdzenie ceny rolki po dłuższej chwili milczenia.... 700 zł :shock: dalszy komentarz zbędny

KaWu - 16-04-2011, 07:38

Z 2 tyg. temu zalozylem nowy pasek wieloklinowy Dayco a ten i tak na dniach juz sie odezwal.
Ale bardziej zaciekawilo mnie to, iz po przegazowce do ok 3,5k obr. pasek sie "naciaga i rozciaga".
Wczesniej albo tego nie zauwazylem albo tego nie bylo.
Tez tak macie na swoich paskach :?:

Nagralem krotki filnik, gdzie widac jak sie "podnosi" po odpuszczeniu gazu:

http://www.youtube.com/watch?v=ZKg_K1dlgto

robertdg - 16-04-2011, 08:52

KaWu, może to nie wina paska, a koła pasowego wału korbowego :?:
yaro1976 - 16-04-2011, 12:07

hmm tak jakby w rezonans wpadał przy schodzeniu z obrotów, dobrze naciągnięty?
KaWu - 16-04-2011, 22:43

robertdg napisał/a:
KaWu, może to nie wina paska, a koła pasowego wału korbowego

Tez nad tym myslalem - ale nie widac zeby latal na boki.

yaro1976 napisał/a:
hmm tak jakby w rezonans wpadał przy schodzeniu z obrotów, dobrze naciągnięty?

Tak - przed chwila nawet go jeszcze popuscilem.

W sobote zmienie pasek i zobacze czy na innnym tez tak bedzie.

coolluk - 18-04-2011, 11:45

spown rolka do 2,5 nie ma średnicy 90mm tylko 110mm dzisiaj mierzyłem bo mam używkę od Kuziego szerokość to 33mm
spown - 18-04-2011, 19:46

No to już nie ogarniam... Będize trzeba coś pokombinować...
coolluk - 27-04-2011, 23:35

Dzisiaj założyłem zregenerowaną rolkę na wzór pomysłu Marecki80 i na 100% da się to zrobić :)

Poniżej przedstawie troszkę na obrazkach :) :

Tak wygląda łożysko po wyciśnięciu i rozebraniu

oraz orginalne oznaczenie łożyska koyo

Oznaczenie RRIH za normalnym oznaczeniem łożyska kulkowego to nic mniej więcej
łożysko kulkowe zwykłe z bieżnią w rolce z kołnierzem zewnętrznym hartowanym
Oczywiście w nie do zdobycia podejrzewam, że zaprojektowane na życzenie inżynierów Mitsubishi :)

Poniżej zregenerowana na szybko rolka z normalnym łożyskiem 6007 niestety firmy FŁT bo takie było pod ręką co okazało się niezbyt dobrym pomysłem ale to poniżej
oraz już wciśnięta tulejka. Cały knif polega na tym aby różnica pomiędzy płaszczyznami rolki a wciśniętej tulejki od strony naciągacza wynosiła 2mm (mam nadzieję, że zrozumiale napisałem) :

Nadeszła wielka chwila montażu i niestety małe rozczarowanie rolka ma bicie, gdzieś się pojawił błąd w dotoczeniu tuleji albo osadzeniu łożyska.

http://www.youtube.com/watch?v=YF5-Uqjo-ZA

W tym momencie pojawiły się nowe wnioski prototyp nie wypalił do końca ale:

mam 2 rolkę i zastosuje łożysko 6206 dobrej firmy np SKF jest 2 mm szersze przez co mocniejsze wydłużę jednocześnie tulejkę i sprawdzę osiowość przed montażem

W każdym razie nie poddam się i doprowadzę sprawę do końca jak skończę dam znać.

Pozdro

robertdg - 28-04-2011, 07:22

coolluk, na moje oko - krzywo zaprasowane łożysko, albo skrzywiona rolka podczas wyprasowywania
coolluk - 28-04-2011, 07:51

Dzisiaj będzie korekta na nowej rolce :) jak zdążę jeszcze kupić łożysko wracając z pracy

[ Dodano: 28-04-2011, 17:54 ]
i jeszcze jedna sprawa w miejscu styku z paskiem zabieliłem bo miała rowek od paska co nie jest dobrym pomysłem nie powinna ona być gładka (najlepiej jakby była pisaskowana lub oksydowana) ewentualnie delikatnie radełkowana to jeszcze bede starał się opanować. Mam już łożysko 6206 ZZ firmy SKF jutro będzie wprasowywane w sobote może zamontuje zamieszcze filmik z działania i jeszcze jakas fotke :)

[ Dodano: 29-04-2011, 19:26 ]
robertdg napisał/a:
krzywo zaprasowane łożysko

To właśnie było powodem bicia. Dzisiaj założyłem nową rolkę z łożyskiem 6206 dodatkowo przed wprasowaniem został przetoczony pierścień blokujący co nie było zrobione za 1 razem :) rolka jest super i śmiga jak nic niestety nadal jest gładka nic z tym nie udało mi się na tą chwilę zrobić (leciutko zapiszczy przy zapalaniu jak jest zimny) ale musze dorwać taką pastę do pasów transmisyjnych i ją trochę posmarować - będzie git. W końcu uporałem się z problemem mam nadzieje, że komuś na przyszłość to pomoże Pozdro

yaro1976 - 04-05-2011, 11:41

złośliwość rzeczy martwych i okoliczności, przed długim weekendem zaplanowałem zmiany pasków i rolek, Marek Malik obiecał że będzie miał komplet, a tu kupa nie dostałem rolki wspomagania, było już za późno gdzie indziej szukać, w łódzkim Intercarsie odesłali mnie do ASO :lol: , więc odpuściłem
i teraz na nowo szukam tej rolki lub zamiennika, ostatecznie będe rozbierał łożysko/rolkę

macie może jakieś namiary na jakiś sklep, Malik nie ma, Hanżek również, j-rules również, Intercars, fota, także. Any help?
albo chociaż podajcie wymiary tej rolki, może coś mi dobiorą.

Krzyzak - 04-05-2011, 12:02

yaro1976 napisał/a:
Marek Malik obiecał że będzie miał komplet, a tu kupa nie dostałem rolki wspomagania

też mam u niego zamówioną...
masz jeszcze wyjście - założyć od 2.0 i dać krótszy pasek (do 2.0 jest mała rolka - chyba 7-8 cm a do 2.5 ma chyba 10-12 cm średnicy)

robertdg - 04-05-2011, 12:06

coolluk, trzeba było jej dac trochę pokorodowac na powierzchni - byłaby szorstka :P